|

Yeni Şafak Kitap'ın Şubat sayısı çıktı

1930'lu yıllardan günümüze kadar kütüphaneler ve devlet kurumlarındaki sayısız kitap ve belge kıyıma uğradı. Son büyük talanın örneği ise 28 Şubat... İstanbul Üniversitesi'nde servet değerindeki kitaplar çöpe atıldı. Yeni Şafak Kitap, "Kültürel belleğimize indirilen darbe" dosyası ile çıktı.

Yeni Şafak
13:01 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:34 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Yeni Şafak Kitap'ın Şubat sayısı çıktı. İslam kültürünün zenginliğine ve Cumhuriyet sonrası birtakım engellemelere maruz kaldığına dikkat çeken sayı, "Kültür belleğimize indirilen darbe" dosyasıyla okuyucuyla buluştu.



Kitaplara postmodern darbe


1930'lu yıllardan günümüze kadar kütüphaneler ve devlet kurumlarındaki sayısız kitap ve belge kıyıma uğradı. Son büyük talanın örneği ise 28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde yaşandı. Üniversitenin Nadir Eserler Kitaplığı ve seminer kitaplıklarından binlerce nadir eser çöpe atıldı. Bu kitaplar arasında Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in Sultan Abdulhamid'e hediye ettiği ciltli kitaplar, Louis Büchner'in meşhur kitabının Fransızca tercümesi Force et Matiere'nin Paris 1894 baskısı, Osmanlı Tebaası Araplara Türkçe öğretmek için yazılmış ve 1877 yılında Beyrut'ta basılmış eserlerden Kitabu't-Tuhfeti'l-Lübnaniyye fi Usuli'l Lugati'l - Osmaniyye, kıymetli yazmaların mahfazaları, iç kapaklarında Darülfünun ve İstanbul Üniversitesi damgasını taşıyan ve bazıları on binlerce lira değerindeki nadir eser bulunuyordu. Mustafa Cambaz, kültür belleğimize indirilen darbeyi kaleme aldı.



Fatih'in kayıp kütüphanesi


Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethettiği zaman iki saray yaptırır. Bu saraylardan ilki olan ve o dönem 'eski saray' olarak anılan ama daha sonra yıkılan bu sarayda Fatih Sultan Mehmed'in kütüphanesi olduğu söyleniyor. Rüstem Aslan imzalı yazıda, bu zengin kütüphane anlatılıyor.



"Kompleksim kısa hikaye yazamamak"


Kırmızı Saçlı Kadın'ı kesip biçip kısa bir romana çevirdiğini söyleyen Orhan Pamuk, "Hayatım boyunca hiç kısa hikâye yazamadım. Bu hayattaki kompleksimdir. Biraz da bu kitabı yazarken kendi kendime kısa hikâye yazamıyorum bari kısa roman yazayım dedim" diye konuştu. Pamuk, yeni kitabı "Kırmızı Saçlı Kadın"ı Yusuf Genç'e anlattı.



"Türk edebiyatında bir dönüm noktası"


2016 büyük romancımız Halit Ziya Uşaklıgil'in vefatının 70. yıldönümü. Uşaklıgil'in eserlerinin telif dışı kalmasıyla başta Aşk-ı Memnû olmak üzere pek çok eserinin yeni baskıları yapılıyor. Ayrıca Lâtin harfleriyle ilk kez yayınlanan 2 kitabı da artık raflarda. Halil Solak imzalı haberde, "Türk edebiyatının bir dönüm noktası" Halit Ziya Uşaklıgil'in sanat ve fikir dünyası anlatılıyor.



"Osmanlı Şiiri'ne algı operasyonu düzenlendi"


Klasik Türk edebiyatının önde glen uzmanlarından Prof. Dr. ahmet Atilla Şentürk, Osmanlı Şiir Kılavuzu'yla eskilerin muhteşem hayal dünyasına davet ediyor. Şentürk, kitabın "okuyucu için eskilerin mesajını çözme ve anlama yolunda önemli bir rehmen olacağı kanaatindeyim" dedi. Şentürk, Osmanlı dönemi şiirini Halil Solak'a anlattı.






#Yeni Şafak Kitap Eki
#kültür
#tarih
#edebiyat
8 yıl önce