|

Yeni Şafak 'Pazar Eki'nde bu hafta

Yeni Şafak 'Pazar Eki', komşuluktan erkeklik kavramına, gönül ufkunu genişleten tarikatların mahiyetine, müzikten kitaba, kısaca hayatımızı güzelleştiren farklı konulara tekrar göz atmamızı sağlıyor.

Yeni Şafak ve
11:51 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 12:04 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yeni Şafak "Pazar Eki" yine dopdolu.
Yeni Şafak "Pazar Eki" yine dopdolu.

Yeni Şafak 'Pazar Eki', komşuluktan erkeklik kavramına, gönül ufkunu genişleten tarikatların mahiyetine, müzikten kitaba, kısaca hayatımızı güzelleştiren farklı konulara tekrar göz atmamızı sağlıyor.


Milli Türk Talebe Birliği Kayseri öğrenci teşkilatında bir grup mühendis bir araya gelerek yerli elektrikli otomobil üretti. 'Dava' ismini verdikleri otomobil TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar yarışmasında da tasarım alanında birinci oldu. Takım kaptanı Gürkan Emecen "Aracı tamamını kendimiz ürettik. Devrim ile yarım bıraktığımızı Dava ile tamamlayabiliriz" diyor.

Akla 'komşuluk' geliyor

Eski mahallede bazı değerleri çoktan kaybettik. Nostaljik birer hatıra olarak hafızalarda kaldı. Şimdi yeni siteler, güvenlikli, birbirinden ayrılmış, steril evlerde yaşıyoruz. 'Mahalle' kitabının yazarı Doç. Dr. İmre Özbek Eren eskisi gibi çok sık görüşmesek de hala mahalle denince aklımıza ilk komşuluğun geldiğini söylüyor.


Biz erkekliği tartışmaya açıyoruz" diyor

Sanatçı Ahmet Polat'ın fotoğraf ve videolardan oluşan "The Myth of Men – Erkeğin Miti" sergisi erkeklik ve toplumda erkek olma kavramını sosyolojik ve psikolojik yönleriyle inceliyor. Polat, "Bugüne kadar erkekler kendilerinin dışındaki her şeyi araştırmış ama erkeklik kavramı ele alınmamış. Biz erkekliği tartışmaya açıyoruz" diyor.

Amerika’da İslâm

1950'lerin sanat dünyasında fırtına gibi esen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, namı diğer Tosun Baba, yıllardır Amerika’da İslâm’ı anlatıyor. Hakiki ve sahte tarikatlar olduğuna değinen Tosun Baba, “Nasıl ki İslam doğuşundan beri aynı kaldıysa yüzlerce senedir aynı kalan tarikatlar da var. Tarikatlar hakiki İslamı, İslam adabını, yumuşak, insani İslamı, şiiriyle, musikisiyle güzelleştirerek insanlara tebliğ etmeye çalıştı diyor.

"Bu albüm nefsimizi, kişiliğimizi terbiye etti"

Coşkun Karademir İranlı sanatçı Mahsa Vahdat ile Mevlana ve Yunus Emre şiirlerini seslendirdi. Endless Path albümünü Norveç'in başkenti Oslo'daki neredeyse hiç ışık almayan Emanuel Vigeland Müzesi'nde kaydeden Karademir, "Bu albüm nefsimizi, kişiliğimizi terbiye etti" diyor.



Uzun süre koruyabiliyor

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Hayriye Ünal ve ekibi büyük bir buluşa imza attı. Nanoteknoloji ile ürettikleri yeni ambalaj, gıdaların raf ömrünü ciddi oranda uzatıyor. İçinde Anadolu'da rezevrleri oldukça fazla olan kil bulunan nanoteknolojik ambalaj gıdaları kilin yalıtkanlık özelliğinden yararlanarak uzun süre koruyabiliyor.



Amacımız midyede dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak

Midye tüketiminin oldukça yüksek olduğu ülkemizde ne yazık ki üretim yok denecek kadar az. Yurt dışından ithal ettiğimiz midyeyi ülkemizde yetiştirebilir hale getiren Nora Su Ürünleri sahibi Hayrettin Savur, "Bandırma'da kurduğumuz tesisle yılda 200 ton midye üretmeye başladık. Amacımız midyede dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak" diyor.


İki galayla geliyor

Yönetmen ve oyuncu Kemal Başar'ın sanat yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Keyfi 2017-18 tiyatro sezonuna iki yeni eser ve iki galayla giriyor.



Kalitenin düştüğünü söylüyor

Yazar Alim Kahraman geçen yıl vefat eden Orhan Okay’la yaptığı İstanbul sokaklarındaki yolculukları anlattı. Bu gezilerde sık sık İstanbul’un kültür sanat etkinliklerini de birlikte takip ettiklerini söyleyen Kahraman, geçmişten bugüne kültürel etkinliklerde sayısal artışa rağmen kalitenin düştüğünü söylüyor.



Şehir şehir dolaşıp masal okuyor

Kütüphanelerin gerçek işlevini ABD’de fark eden Merve Yavuzdemir ve kızıyla kütüphaneye gidemeyen Havva İrmak, çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmak için çalışan 2 anne. Kütüphane sayısını arttırmak istemeleri gibi gerçekleştirdikleri etkinliklerle de din, dil, ırk farketmeksizin her kesimden çocuğa ücretsiz olarak ulaşıyorlar. Şehir şehir dolaşıp masal okuyorlar.


Susuzluklarına çare arıyorlar

Evde musluğu açıp zahmetsizce ulaştığımız su Afrikalılar için bulunmaz bir nimet. Aslında çölde nereyi kazsanız suya ulaşmak mümkün. Ancak imkansızlıklar yüzünden insanlar her gün kilometrelerce yol yürüyerek susuzluklarına çare arıyorlar.



Beyazperde açık havada

Sinemaseverler, Eylül ayı boyunca Salı ve Perşembe günleri saat 20:30’da açık havada film izlemenin keyfini Zorlu Alışveriş Merkezi’nde yaşayacaklar.


Allen Andre anlatıyor

Allen Andre, Amerika'nın New York sokaklarında yoldan geçen insanların hikayelerini dinleyerek sipariş üzerine şiir yazıyor. Çocukluğundan beri etrafındaki insanlara şiirler yazan Andre, “Hakkında şiir yazdığım bir arkadaşımın teşvikiyle sokakta şiir yazmaya başladım. Kendimi ve şiirlerimi sokakta buldum” diyor.





#Yeni Şafak Pazar Eki
7 yıl önce