|

Dünyanın en zor sınavına 'robot' gözetmenler atandı!

Kopya çekilmesinin önüne bir türlü geçilemeyince, çare robotları gözetmen olarak atamakta bulundu.

Yeni Şafak
12:06 - 5/06/2015 Cuma
Güncelleme: 23:25 - 5/06/2015 Cuma
Diğer

Çin'de '

gaokao

' ismini taşıyan ve iki gün süren bir sınav var. Dünyanın en zor sınavı olarak nitelendirilen bu sınav öğrencilerin parlak bir geleceğe sahip olmasının en önemli yolu olarak kabul ediliyor. Ne de olsa sadece başarılı olan öğrenciler -ki o da oldukça kısıtlı sayıda- üst öğretim hakkı kazanıp, eğitimine en seçkin okullarda devam edebilme hakkı kazanıyor.



Milyarlarca insanın yaşadığı ve bu insanların çok büyük bir kısmının da asgari yaşam koşullarında hayatlarını sürdürdüğü Çin gibi bir ülkede bu sınavı vermenin ne derece hayati bir önem taşıdığını tahmin etmek pek güç olmasa gerek. Ki zaten bu bağlamda her yıl sınavı veremeyen yüzlerce öğrencinin intihar girişiminde bulunduğu da biliniyor.



İşte bu kadar hayati bir önem taşıyan sınavda başarılı olmak için de başta kopya çekme girişimleri olmak üzere her yol deneniyor doğal olarak. Üstelik kopya girişimlerinde kullanılan yöntemler arasında ileri teknoloji gerektiren metotlar da var. Bunların en popüleri ise mikro kameralar aracılığı ile yapılan girişimler. Şöyle ki, kablosuz bağlantı sağlayan mikro kameralar ve kulaklıklarla soruları dışarıdaki arkadaşlarına yönlendiren öğrenciler arkadaşlarından doğru cevabı alıp işaretliyorlar.



İşte bu duruma geleneksel yöntemlerle bir çözüm bulmayı başaramayan Çin'in en son girişimi işi robotlara bırakmak oldu. Bu bağlamda sınav salonunun üzerinde Drone isimli uçan gezgin robotları görevlendiren yetkililer, bu suretle salondaki radyo sinyallerini takip edip herhangi bir parazitlenme yakaladığı anda salondaki görevlinin bilgisayarına konum bilgisiyle birlikte sinyal gönderecek. Gerisi zaten belli, gözetmen de gidip çocuğu yakalayacak ve sınavını geçersiz sayacak. Önümüzdeki sınavlara men cezası da cabası üstelik...



Doğrusu teoride gayet etkin bir yöntem gibi görünüyor bakalım pratikte de işe yarayacak mı...





#robot
#bilim
#drone
#gaokao
9 yıl önce