|

Hicri yılbaşı ne zaman? Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve hicri yılbaşı duaları

Hicri yılbaşı hangi güne denk geliyor? Muharrem ayına girmemize artık saatler kaldı. Müslüman alemi için en değerli aylardan ve Allah'ın ayı olarak bilinen Muharrem ayı bu yıl 21 Eylül'de idrak edilecek. Bu değerli ayda yapılacak ibadetleri ve hicri yılbaşı dualarını haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:34 - 20/09/2017 Wednesday
Güncelleme: 18:50 - 20/09/2017 Wednesday
Diğer
​Hicri yılbaşı ne zaman? Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve hicri yılbaşı duaları
​Hicri yılbaşı ne zaman? Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve hicri yılbaşı duaları

Hicri yılın (hicri takvimin) ilk ayı olan Muharrem ayı, Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allah'ın Ayı) olarak tanımlanmıştır. Cenabı Allah'ın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır. Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Hicri yılbaşı yani Muharrem ayının ilk günü bu sene 21 Eylül Perşembe gününe, Aşure günü ise 30 Eylül Cumartesi günü denk geliyor.

Kameri olarak 1 Muharrem 1439'a girdiğimiz zaman Hicri Yılbaşı Miladi takvim'e göre 21 Eylül 2017 Perşembe günü kutlanacaktır. Muharremin Başlangıcı Perşembe günü olacak ve Muharremin 10. günü Aşure Günü (30 Eylül 2017 Cumartesi) günü Aşure günü olarak kutlanacak.

Hicri takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1. günüdür. Muharrem ayını, Safer, Rebiyülevvel, Rebiyülâhır, Cemaziyelevvel, Cemaziyelâhir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce ayları takip eder

Muharremin Birinci Günü Oruç Tutmak

İbn-i Abbâs -radıyallâhu anhümâ-'nın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte:

'Zilhicce'nin sonuncu günü ile Muharremin birinci günü (yılbaşı günü) oruç tutan, geçmiş yılı oruçla bitirip, yeni yıla oruçla başlamış olur. Allâh Teâlâ o orucu onun elli yıllık günâhına keffâ-ret eder.' buyuruluyor. (Gunye 2/54)


Ramazan'dan Sonra En Faziletli Oruç

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyuruyorlar:

'Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allâh'ın ay'ı olan, Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.' (Tâc Tercemesi 2 /146)

Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-'den şöyle dediği nakledilmiştir:!

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e farz namazdan sonra hangi namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun efdal olduğu soruldu da:

'Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece yarısı kılınan namazdır. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allâh'ın ay'ı olan Muharrem orucudur.' buyurdular. (Sahîh-i Müslim! Tercemesi ve Şerhi 6 / 235)

Hazret-i Ali (r.a.) demiştir ki:

'Adamın biri gelip, Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve selem- Efendimize sordu:

Ramazan'dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersin?

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz:

'-Ramazan'dan sonra oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut Çünkü o, Allâh'ın ayı'dır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allâh geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etmiştir.Yine o nünde gelecek diğer kavimlerin de günahlarını afv eder.' buyurdu. (Tâc Tercemesi 2/146)

HİCRİ YILBAŞI DUASI

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:

“Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü (yani hicri yılbaşında), aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar.”

Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: “Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)


MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

#Hicri yılbaşı
#Muharrem ayı
#ibadetler
#dualar
6 years ago
default-profile-img