|

Hollywood’un ev sahibi Türkiye

Hollywood, Bollywood gibi dünyaca ünlü filmlerin çekimlerine ev sahipliği yapan Türkiye, bu pastadan daha fazla pay almak için harekete geçti. 2017’de çeşitli dallarda toplam 76 yabancı yapıma çekim izni verildi. Bu sayının daha da artması içinse, yapımcılara teşvik verilecek, film çekme maliyetleri düşürülecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2017 Cuma
Güncelleme: 09:15 - 17/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Russell Crowe’un yönetip oynadığı, “Son Umut” filminin çekimleri İstanbul, Fethiye ve Avustralya’da gerçekleştirilmişti. İstanbul’daki çekimlerde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Haydarpaşa Tren Garı, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yerler kullanılmıştı
Russell Crowe’un yönetip oynadığı, “Son Umut” filminin çekimleri İstanbul, Fethiye ve Avustralya’da gerçekleştirilmişti. İstanbul’daki çekimlerde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Haydarpaşa Tren Garı, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yerler kullanılmıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’yi film çekim merkezi haline getirmeyi, film turizmine katkı sağlamayı ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor. Türkiye’de ticari amaçlı film çekmek isteyen yabancı yatırımcılara film çekim izni veren Sinema Genel Müdürlüğü, bu kapsamda 2017 yılında çeşitli dallarda toplam 76 çekim izni verdi.


SİTE HAZIRLANACAK

Birçok yabancı filme ev sahipliği yapan Türkiye, bu pastadan daha fazla pay almak için harekete geçti. Bu çerçevede, film çekmek isteyen yabancı film yapımcılarına destek verilecek. Yerli filmlere olan desteğini arttıran Bakanlık, şimdi de Bollywood, Hollywood gibi dünyaca ünlü film sektörlerine açılacak. Bununla ilgili hazırlıklarsa tamamlandı. Yeni Sinema Kanun Taslağını Başbakanlık’a gönderdi. Taslakla sinema sektörüne destekler daha da yaygınlaştırılacak. Animasyon, belgesel, kısa film, senaryo ve araştırma geliştirme projeleri de değerlendirilecek. Türkiye’de film çekme maliyetleri düşürülecek, yapımcılara teşvik verilecek. Şehir ve şehir içindeki bölgesel mekanların, bu mekanlara ilişkin örnek ve videoların, fotoğrafların, daha önce bölgede çekilen film, plato bilgilerinin, ilgili mevzuat ve teşvik bilgilerinin yer aldığı bir web portalı hazırlanacak.


2017 yapımlarından bazıları:

* Belgesel Film/Agatha Christie’s Mysteries/Fransa Yapımı/İstanbul.

* Reklam Filmi/Mercedes-Benz Trucks - FK Conference-Stock Footage/Almanya Yapımı/İstanbul-Aksaray.

* Sinema Filmi/I Am You/ABD Yapımı/İstanbul. Sinema Filmi/Wujood/Pakistan Yapımı/Antalya; İstanbul; Rize; Trabzon.

* Sinema Filmi/Yetim/ Bosna Hersek Yapımı/Adana; Şanlıurfa.

* TV Programı/The Real Housewives of Hungary/Macaristan Yapımı/İstanbul; Muğla.

* TV Programı/Life in Turkey/Sırbistan Yapımı/ Antalya.

* Video Klip/Dhruva Natchathiram/ Hindistan Yapımı/ Türkiye.

#Türkiye
#Hollywood
#Sinema
#Hint
6 yıl önce