|

IDC Public Cio Summit 2017

International Data Corporation (IDC) Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, "Dünyada, saatte, askeri ve savunma dahil olmak üzere güvenlik için yaklaşık 16 milyon doların üzerinde para harcanıyor." dedi.

Yeni Şafak
10:49 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 10:51 - 12/12/2017 Salı
AA
IDC Public Cio Summit 2017
IDC Public Cio Summit 2017

Kamu Bilişimcileri Derneğinin stratejik ortak olarak katıldığı "IDC Public Cio Summit 2017" zirvesi, IDC Türkiye tarafından Antalya'nın Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki bir otelde düzenlendi.

Çizmecioğulları, burada yaptığı konuşmada, özellikle genç nüfusun, akıllı telefonların ve tabletlerin günlük hayata girmesiyle dijitalleşme, teknolojiyi tüketme konusunda epeyce yol aldıkları söyledi.

Milli güvenliğin büyük bir iş olduğunu ifade eden Çizmecioğulları, ABD'nin saatte, askeri ve savunma dahil olmak üzere güvenlik için yaklaşık 6,74 milyon dolar harcadığını dile getirdi.

"Dünyada, saatte askeri ve savunma dahil olmak üzere güvenlik için yaklaşık 16 milyon doların üzerinde para harcanıyor." diyen Çizmecioğulları, şöyle devam etti:

"Sürekli gelişmekte olan dünyadaki tehditler ve katlanarak artan siber tehditlerle ulusal güvenlik ve kamu güvenliği ajansları, kötü adamlarla başa çıkmaya çalışan önemli dönüşüm çabalarına giriyor. Ulusal güvenlik ve kamu güvenliği ajansları dünya çapında yeni teknolojileri benimseyen ilk kurumlar oldu."

"Başarının yolu yeni teknolojileri denemek ve risk almaktan geçiyor"

Kamu Bilişimcileri Derneği İkinci Başkanı ve Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka da son günlerde bilişim ve teknolojiyle ilgili birçok zirve, konferans ve seminer yapıldığına şahit olduklarını, bunun, ülke olarak sektöre verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin üst düzey yöneticilerinin bilişime verdiği önemin bu alanda çalışanları cesaretlendirdiğini dile getiren Şıvka, şöyle konuştu:

"Başbakanımızın da dediği gibi siber güvenlik meselesi milli güvenliğe dönüşmüş durumdadır. Türkiye'nin gelişmiş ülkeler ligine girmesinin tek yolu bilişim teknolojilerine yapacağı yatırımdan geçmektedir. Sadece özel sektörün değil kamudaki yöneticilerin de bilişim teknolojilerine önem vermesi ve yatırım yapması gerekir. Başarının yolu yeni teknolojileri denemek ve risk almaktan geçiyor. FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrası alınan siber saldırılar bu alanın fazla ihmal edildiğini gösteriyor. Son yıllarda kamuda dijitalleşme alanında ciddi mesafeler kaydedildi. Bugün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki e-Devlet portalı üzerinden bine yakın hizmet elektronik ortamda veriliyor."

İletişim teknolojileri ve özellikle mobil iletişimde baş döndüren gelişmelere şahit olunduğuna dikkati çeken Şıvka, "Birkaç sene önce 3G'den 4.5G'ye geçtik. 1-2 megabitlerden 100 megabitleri konuşur olduk. Önümüzdeki sene Güney Kore'de düzenlenecek kış olimpiyatları ile 5G teknolojisiyle tanışacağız, artık gigabitleri konuşuyor olacağız." dedi.

"Teknoloji mesleğin yönünü de iş yapış biçimini de değiştiriyor"

Yakup Şıvka, daha sonra katıldığı "Nitelikli BT İş gücü-Dış Kaynak-Nitelikli Personel Kullanımı" panelinde yaptığı konuşmada da birçok kamu kurumunun yaşadığı benzer sorunları başlangıçta Anadolu Ajansında da yaşadıklarını söyledi.

Özellikle nitelikli bilişim uzmanı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Şıvka, o günün şartlarında doğru olanı yaparak yetişmiş insan kaynağını dış kaynak kullanımı yoluyla giderdiklerini dile getirdi.

Dijitalleşmeyle birlikte mesleklerin gereksinimleri ve meslekle ilgili ihtiyaçların değiştiğini ifade eden Şıvka, şunları kaydetti:

"Habercilik artık dijital ortamda, daha çok sosyal medyada yapılır hale geliyor. Bugün iyi bir gazeteci aynı zamanda iyi bir bilgisayar kullanıcısı, iyi bir iletişim teknolojileri takipçisi ve iyi bir sosyal medya kullanıcısı olmak zorunda. Teknoloji mesleğin yönünü de iş yapış biçimini de değiştiriyor. Ajansımız 13 dilde yayın yapıyor. Finanstan, enerjiye, ekonomiden spora deneyimli muhabirlere ihtiyaç duyuyordu. Bu ihtiyacı gidermek ve medya sektörüne deneyimli muhabirler kazandırmak için Haber Akademisi kuruldu. Dört ay süren teorik ve uygulamalı eğitimlerin ardından akademiden mezun olanların birçoğu Anadolu Ajansında işe başladı. Benzer uygulamaları diğer kurumlar da yapabilir."

80 üst düzey yönetici ile sektör temsilcilerini bir araya getiren, dijital dönüşümün kurumlara sağladığı avantajların yanı sıra kurumlar içindeki yol haritası gibi güncel konuların ele alındığı zirve, bugün sona erecek.

#Antalya
#Belek
#IDC Public Cio Summit 2017
#Kamu Bilişimcileri Derneği
#Serik
6 yıl önce
default-profile-img