|

İl il sahur vakti! İstanbul Ankara İzmir iftar vakti! 2017 imsakiye (İstanbul Ankara İzmir ezan vakti ve namaz saati)

İstanbul, Ankara, İzmir sahur saati ve iftar vakti, il il ezan vakitleri - namaz saatleri (sabah namazı, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı) ve 2017 Ramazan imsakiyesini yazımızda sizlerle paylaştık. İslam'ın beş şartından olan Ramazan orucu ibadeti her Müslüman kadın-erkek için farz-ı ayndır. İşte İstanbul Ankara İzmir ve il i sahur-iftar-namaz-ezan vakitleri!

Yeni Şafak
16:33 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 17:05 - 28/05/2017 Pazar
Diğer
​İl il sahur vakti! İstanbul Ankara İzmir iftar vakti! 2017 imsakiye (İstanbul Ankara İzmir ezan vakti ve namaz saati)
​İl il sahur vakti! İstanbul Ankara İzmir iftar vakti! 2017 imsakiye (İstanbul Ankara İzmir ezan vakti ve namaz saati)

İstanbul sahur vakti, İstanbul iftar saati, 2017 Ramazan imsakiyesi, Ankara ezan saati, Ankara namaz vakti, İzmir sahur vakti, İzmir iftar saati ve tüm illerin sahur-iftar-namaz-ezan vakitleri haberimizde sizlerle paylaştık. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı geldi. İslam dininde büyük bir öneme sahip olan oruç ibadeti, farz olmasının yanında büyük hikmetlere sahip. En önemli hikmeti ise sabır ve paylaşmaktır. Oruç tıbben de yıl boyunca tüketen sindiren vücudun dinlenmesi açısından da oldukça faydalı. 2017 İstanbul Ankara İzmir imsakiyeside haberimizde.

Sahur vakti ne zaman?

İmsak, Arapça'da, "kendini tutmak, engellemek" anlamına gelir. Orucun temel unsuru da (rükün) bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması (fecr-i sâdık; bk. Namaz Vakitleri bölümü) vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.

İftar vakti ne zaman?

İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur. Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.

2017 İstanbul imsakiyesi:

2017 Ankara imsakiyesi:


2017 İzmir imsakiyesi:

Sahur ve iftar yapmak teşvik edilmiştir

Orucun geçerliliği ile doğrudan ilgili olmamakla birlikte, oruç tutmayı biraz daha kolaylaştırmak üzere Peygamberimiz’in bazı tavsiyeleri olmuştur. Bunların başında sahur yapmak gelir. Sahur, ikinci fecirden az önceki vakit olan seher vaktinde yenilen yemek demektir. Sahura kalkmakla hem bir şeyler yenilerek oruç için enerji toplanmış, hem de bir sünnet yerine getirilmiş, seher vaktinin feyiz ve faziletinden yararlanılmış olur. Bu bakımdan bir yudum su ile de olsa sahur yapmak ve sahur yemeğini mümkün olduğunca, gecenin son vaktine denk getirmeye çalışmak uygun olur. Peygamberimiz’in sahura kalkmayı teşvik ve tavsiye eden birçok hadisi bulunmaktadır:

"Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin" (Müsned, III, 367, 379),

"Sahura kalkın, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır" (Buhârî, “Savm”, 20; Müslim, “Sıyâm”, 45),

"Sahur yemeği ile gündüz tutacağınız oruca; ve öğle üzeri uykusuyla da (kaylûle) teheccüt namazına kuvvet kazanın" (İbn Mâce, “Sı- yâm”, 22).

Peygamberimiz, sahuru mümkün olan son vakte denk getirmeyi teşvik ettiği gibi iftarın da vakit girer girmez yapılmasını teşvik etmiştir. Bu iki teşvikten çıkarılabilecek anlam, ibadetin mümkün olduğunca kolay hale getirilmesidir. İftar vakti girdiğinde yemeğe oturmadan namaz kılınmak isteniyorsa yine de biraz su veya bir hurma ile orucu açıp, ondan sonra namaz kılmak yerinde olur. Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir.

Örnek olması bakımından öteden beri yaygın olarak yapılan bir duayı buraya alalım:

"Allahım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp güvendim. Ey lutuf ve ikramı geniş olan Rabbim! Beni bağışla."

Varlıklı kimselerin, özellikle durumu iyi olmayan kimselere iftar yemeği yedirmesi güzel ve sevaplı bir davranıştır. Peygamberimiz, "Oruçluya iftar ettiren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmaksızın, oruçlunun alacağı kadar sevap alır" (Tirmizî, “Savm”, 42, İbn Mâce, “Sıyâm”, 45) buyurmuştur. İftar yemeklerini, zenginler arasında bir lüks ve gösteriş yarışı haline getirmekten kaçınmak gerekir. Yine varlıklı kimselerin, her zamankinden daha fazla olarak, ramazanda ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunması beklenir. Varlıklı kimselerin bulunduğu bir bölgede akşam ne ile iftar edeceğini düşünen insanların kalmamış olması gerekir. Bu hem Müslümanlığın yüksek bir amacı hem de oruç ibadetinin verdiği kalp inceliğinin bir gereğidir. Aksi bir durum elbette ki varlıklı kimselerin vicdanını rahatsız edecektir. Sabah namazının vaktini geçirmemek kaydıyla cünüp sabahlamak câiz ise de ibadete başlarken temiz olmak düşüncesiyle daha önce gusletmek uygundur. Hayız ve nifastan temizlenen kadınlar için de aynı durum geçerlidir. Bununla birlikte cünüp olarak sabahlayan kimsenin gerekli dikkati göstermek şartıyla, banyo yapması câizdir. Âişe vâlidemizin bildirdiğine göre Peygamberimiz, bazı kereler cünüp olarak sabah namazı vaktine girmiştir.

Hz. Peygamber farz olan ramazan orucuna önem verirdi. İftarda acele edilmesini, sahurda ise imsake uzanan geç vakte kadar yemeyi tavsiye ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 48-50). Sahur yemeğinde bereket olduğunu söyler, Ehl-i kitap’la müslümanlar arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu ifade ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 46). Ümmetine, ibadet, tövbe ve istiğfar için ramazan gecelerinin önemli bir fırsat olduğunu söyler ve müslümanları ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. Oruç kötülüklere karşı bir kalkandı; zararlı söz, düşünce ve davranışlardan korurdu. Oruçlu olmak bilinci kişiyi hep hayır ve iyiliklere yöneltirdi.

İstanbul, Ankara, İzmir sahur saati ve iftar vakti, il il ezan vakitleri - namaz saatleri (sabah namazı, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı) ve 2017 Ramazan imsakiyesini yazımızda sizlerle paylaştık.

#İstanbul sahur vakti
#İstanbul iftar vakti
#Ezan saati
#Namaz vakti
#2017 İstanbul imsakiyesi
#2017 Ankara imsakiyesi
#2017 İzmir imsakiyesi
#il il sahur vakitleri
#il il iftar vakti
#Ankara iftar vakti
#İzmir sahur vakti
7 yıl önce
default-profile-img