|

İngiltere'de internet kullanımı kısıtlanıyor

İngiltere'de internet servis sağlayıcıların, müşterilerinin internet geçmişlerini kayıt altında tutma zorunluluğunu getiren Soruşturma Yetkileri Yasası'nın ardından internete yeni bir düzenleme geliyor. Manifestoya göre, sosyal ağlardaki paylaşımlar denetime tabi olacak ve 18 yaş altının sosyal medyadaki paylaşımları gerektiği durumlarda silinecek.

Yeni Şafak
10:46 - 21/05/2017 Pazar
Diğer
İngiltere'deki yeni internet düzenlemesiyle devlet, istediği zaman kısa mesajları ve internetteki aktiviteleri gözlemleyebilecek.
İngiltere'deki yeni internet düzenlemesiyle devlet, istediği zaman kısa mesajları ve internetteki aktiviteleri gözlemleyebilecek.

İngiltere, Theresa May döneminde muhafazkar çizgisini belirginleştiriyor. Yeni kabul edilen Soruşturma Yetkileri Yasası (Investigatory Powers Act) sonrasında, Muhafazakar Parti yeni bir teklifle interneti kısıtlamak istiyor.

Habertürk'ün haberine göre; bu teklif de kabul edilirse, İngiltere, internet üzerinde dünyanın en ağır kontrolüne sahip ülke olacak.

Geçen yasa, İSS'lere internet geçmişi saklama zorunluluğu getirirken, bakanlara da WhatsApp benzeri uygulamalardan mesaj dökümlerini talep etme ve okuma hakkı veriyor.

Bakanlar WhatsApp dökümü alabilecek

Bir manifestoyla açıklanan teklifte, hükümetin "teröristlerin internet üzerinde iletişim kuracak güvenli alanı kalmadığından" emin olunana kadar çalışacağının altı çiziliyor.

Burada anlatılan, büyük ihtimalle operatörlerin, teknoloji şirketlerinin yazılım ve hizmetlerine 'arka kapı'lar koymaları. Böylece devlet, istediği zaman bu arka kapılardan mesajları ve internetteki aktiviteleri gözlemleyebilecek. Bu sayede, teröristlerin mesajlarının yanı sıra, herkesin kişisel gizliliği de ihlal edilmiş olacak.

Manifestoya göre, sosyal ağlardaki paylaşımlar da denetime tabi olacak. Yani Facebook, Twitter vb. ağlarda istenmeyen paylaşımlar da kaldırılabilecek.

+18 içeriğe sahip olanlar da dahil, belirli içeriklerdeki sitelere erişim de kısıtlanacak. Bu konuda, yine bakanların belirleyici yetkisi olacak.

18 yaş altı sosyal medya kullanımı kısıtlanacak

Manifestoda yer alan bir madde ise daha da ilgi çekici. Google gibi sitelerin +18 içerikli sitelere bağlantı vermesinin de durdurulmasından bahsediliyor. "Sektörün istemsizce bile olsa, nefret söylemi, +18 ya da diğer zarar kaynaklarına yönlendirmeyle ilgili sorumluluğu olacak" ifadesi, arama motoru ve web sitelerinin de bağlantılar konusunda sorumlu tutulacağını gösteriyor.

Teknoloji şirketleri, 18 yaşın altındakilerin gönderilerini de silmeye zorlanacak. Böylece sosyal ağlar 18 yaşın altındakilere resmen olmasa da fiilen yasaklanmış olacak.

Muhafazakâr Parti, internetteki haberlerin ve haber kaynaklarının reklam gelirlerinin de peşine düşecek. İnternet şirketleri de tıpkı kumar oynatan siteler gibi bir sabit ücret ödeyecek. Buradan elde edilen gelirler, insanlara internetin tehlikelerini anlatacak kamu spotları için harcanacak.

#İngiltere
#İnternet
#Sosyal medya
#Theresa​ May
7 yıl önce