|

TV platformlarıyla kurallar değişti

İnternet TV platformlarıyla tüketicilerin istedikleri içeriği herhangi bir zamanda, tek ekrana bağlı kalmaksızın izleyebilmesi, TV izleme rutinlerini değiştirdi. Netflix’in global araştırmasına göre tüketiciler sabahları haber programlarıyla uyanmak yerine komedi, öğlenleri ise kadın programları yerine drama dizileri izlemeyi tercih ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:10 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​TV platformlarıyla kurallar değişti
​TV platformlarıyla kurallar değişti

İnternetten yayın yapan TV platformları, televizyon izleme alışkanlıklarında pek çok açıdan yıkıcı değişim yaşattı. Netflix’in 22 ülkede gerçekleştirdiği global bir araştırmaya göre tüketiciler neyi ne zaman izleyeceğini kendi seçtiğinde, geleneksel TV kanallarının gün içinde verdiği programlardan çok daha farklı içerikleri izlemeyi tercih ediyor. Örneğin uyanır uyanmaz sabah haberleri yerine komedi izlemeyi tercih ediyorlar. Öğlen kuşağındaki kadın programlarının yerini drama dizileri alıyor. Akşam saatlerinde en çok korku/gerilim yapımları, gece yatmadan önce de yine komedi izleniyor.

GÜNE GÜLEREK
BAŞLAMAK İSTİYORUZ

Netflix’in dünya genelindeki milyonlarca kullanıcısının izleme verilerine göre izleyiciler sabahları aile komedi programlarını izlemeyi tercih ediyor. Netflix verileri üyelerin sabah 06:00 civarında komedi programı izleme oranının, günün geri kalanına göre yüzde 34 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

İzleyeceği içeriği TV kanalları değil tüketicinin kendisi seçtiğinde, öğlen 12:30 ile 14:00 saatleri arasında ise en çok izlenen programların drama dizileri olduğu görülüyor. Verilere göre dünya genelinde saat 21:00 civarında gerilim/korku türündeki diziler izlemelerinde yüzde 27’lik bir artış var. 23:00’e kadar korku/gerilim dizileri izledikten sonra yatmadan önce ise tekrardan komedi içeriklerine izleyicinin yöneldiği tespit edildi.


GECEDEN SABAHA BELGESEL

Dünya genelinde gece yarısı ile sabah 06:00 arasında TV platformunu izleyenlerin oranı ise yüzde 15. Üstelik gece kuşlarının sanılandan çok daha farklı bir zevki var. Bu saat aralığında yüzde 24 artışla en çok belgeseller izleniyor.

İzleyiciye tercih hakkı

Netflix Orijinal Content Başkan Yardımcısı Cindy Holland, değişen TV izleme alışkanlıklarıyla ilgili araştırma sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi: “Tüketicilerin gününü klasik TV kanallarının akışına göre planlamak zorunda kalmadan geçirdiği şu son dört yılda, TV izleme alışkanlıklarında dünya genelinde çok önemli

değişimler yaşandı. Netflix olarak günün her saati ne izleyeceklerinin kontrolünü tamamen tüketiciye verdik ve sabit bir akışın dışına çıkma özgürlüğü verildiğinde, TV izleme rutinlerinin nasıl değiştiğini gözlemledik. Üstelik bu değişim, tüm dünya genelinde milyonlarca izleyicide görülüyor.”


#İnternet
#TV
#Netflix
7 yıl önce