|

WannaCry siber saldırısının yayılma sebebi Windows 7

12 Mayıs Cuma gününden bu yana dünya çapında on binlerce kişiyi etkileyen WannaCry isimli siber fidye saldırısının yayılmasındaki en büyük etken açıklandı. 200 binden fazla kişiyi etkileyen siber saldırının yayılmasında Microsoft’un ünlü işletim sistemi Windows 7’nin kullanıldığı bilgisayarın büyük etkisi olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
11:21 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:21 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Windows 7, kullanılan bilgisayarlar içerisinde yüzde 48.41'lik oranla en çok kullanılan işletim sistemi durumunda.
Windows 7, kullanılan bilgisayarlar içerisinde yüzde 48.41'lik oranla en çok kullanılan işletim sistemi durumunda.

İlk olarak 12 Mayıs Cuma günü ortaya çıkan ve yaklaşık 150 ülkede 200 binden fazla kişiyi etkileyen siber fidye saldırısı WannaCry’ın yayılmasındaki en büyük etken ortaya çıktı.

Ünlü virüs koruma programı Kaspersky’den gelen açıklamaya göre, siber fidye saldırısının Windows 7 kullanıcıları arasında daha kolay yayıldığı belirtilirken işletim sisteminin yazılımdan etkilenme oranının yüzde 67 olduğu açıklandı.

Yaklaşık 150 ülkede 200 binden fazla kişiyi etkileyen özellikle İngiltere, İspanya, Fransa ve Rusya'nın resmi kurumlarını ve dev firmalarını etkileyen siber saldırı, bu güne kadar yaşanmış en etkili siber saldırı olarak dikkat çekerken ünlü virüs koruma programı Kaspersky’den gelen açıklamada, kendi yazılımlarını kullanan cihazların yüzde 98’nin Windows 7 kullanıcısı olduğunu ve bu kullanıcıların yüzde 67’sinin siber saldırıdan etkilendiğini açıkladı.

Siber fidye yazılımı, bulaştığı bilgisayarlar tarafından bölgesel ağlar üzerinden yayılırken yüzde 48.41'lik oranla dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows 7’nin yayılmak için açıklarının olduğu ve bu işletim sistemine sahip bilgisayarlarda daha kolay yayıldığı belirtildi.

WannaCry’ın Windows 7 işletim sistemine sahip cihazlarda yayıldığı açıklandıktan sonra güncelleme getirmesi ve işletim sisteminin açıklarını kapatması beklenen Microsoft, beklenenin aksine Windows 8’e güncelleme getirerek kullanıcılarını Windows 8’e geçmeye teşvik etti.



#WannaCry
#siber saldırı
#Windows 7
7 yıl önce