|

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan “Taşıyıcı Anne” KKTC’ye Geçiş yaparken yakalandı

KKTC’nin Güvercinlik bölgesinde, askeri yasak bölgeyi ihlal ederek, KKTC’ye geçiş yaparken yakalanan Rus uyruklu Svetlana Bezpiatalia, yanında 20 aylık kız çocuğu olan Sofia Mirimskaya’nın taşıyıcı annesi olduğu ve çocuğun babasının Rusya’da açtığı dava sonucu Interpol tarafından arandıkları ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
16:30 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 13:31 - 28/10/2016 Cuma
Diğer

Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde görüşülen davada söz alan Münür Akil, “Svetlana Bezpiatalia'nın askeri yasak bölgeden çocukla geçiş yapmasının nedeni çocuğun kaçırılmasıyla ilgilidir. Çocuk, Interpol tarafından aranıyor. Rum tarafında da Svetlana Bezpiatalia hakkında yakalanma emri çıkarıldı” dedi.



Mahkeme, Svetlana Bezpiatalia ve kendisini KKTC'ye yasal olmayan yolla kaçıran Nicolas Xhelo, Artemis Hadjivarnavas, Christakis Theofanous ve Nikolas Kyriakou hakkında iki gün tutukluluk emri verdi.



Rus uyruklu Svetlana Bezpiatalia “taşıyıcı annelik” yapmak üzere baba ve biyolojik annesi Olga Mirimskaya ile anlaştı. Ancak bebeği doğurduktan sonra vermek istemeyerek kaçırınca aile Rus makamlarına başvurdu.



Mahkemede söz alan Münür Akil, “Mahkeme önünde beş yetişkin ve bir çocuk var. Svetlana Bezpiatalia'nın askeri yasak bölgeden çocukla geçiş yapmasının nedeni, çocuğun kaçırılmasıyla ilgilidir. Çocuk, Interpol tarafından aranıyor. Rum tarafında da Svetlana Bezpiatalia hakkında yakalanma emri çıkarıldı. Mahkemeden ricamız, emir verirken çocuğun menfaatlerinin gözetilmesidir. Serbest kalmaları halinde ada içi veya ada dışına çıkış yapabilir. Bu safhada tutukluluk talebine itirazımız yok” dedi.



Hakim, bebeğin kaçırılıp KKTC'ye getirildiği ile ilgili bulgu yapabilmesinin, çocuğun mezhebi veya yasal durumunu tespit etmenin mahkemenin görev ve yetkisinde olmadığına vurgu yaptı.



Zanlıların perşembe günü Askeri Mahkeme huzuruna çıkarılmalarına karar verdi.



27.10.2016 tarihinde Askeri Mahkemede yapılan duruşmada ise taşıyıcı annenin serbest bırakılmasına ve 7.000,00-TL para cezasına çarptırıldı.



Bebeğin Biyolojik annesi olan Olga Mirimskaya Türkiye'deki Avukatı Fırat Barış Kavlak'a ilettiği mesajında Türk yetkililerden yardım çağrısında bulundu. Taşıyıcı annenin, bebeği ile birlikte her an Türkiye'ye de giriş yapabileceğini kaydeden Avukat Fırat Barış Kavlak, Adalet Bakanlığına başvuruda bulunacaklarını, konuyla ilgili KKTC ile Türkiye'nin işbirliği yapılmasını talep edeceklerini ifade etti. Çocuk ve taşıcı annenin İnterpol tarafından kırmızı bültenle arandığını kaydeden Kavlak, bebeğin ailesine kavuşturulması için yetkili makamların titizlikle çalışması gerektiğini, aksi halde bir daha ailesinin bebeklerine kavuşamamasının mümkün olduğunu ifade etti





#adalet
#hukuk
#avukat
7 yıl önce