|

2. elde düzenleme kaliteyi arttıracak

İkinci el araç ticareti ile ilgili düzenlemenin sektöre kalite ve güven getirmesi bekleniyor. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan: “Yönetmelik ile ikinci el araç satışlarında hiçbir şekilde düşüş yaşanmayacağı gibi, tüketiciler açısından daha güvenilir ve daha konforlu bir hizmet sunulacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:46 - 28/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

İkinci el araç ticaretinin sadece bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması amacıyla hazırlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”, otomotiv sektöründe olumlu karşılandı. Sektör temsilcileri, yeni düzenlemenin ikinci el araç alacaklar için kalite ve güven başta olmak üzere birçok avantaj sağlayacağını belirtiyor. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında hazırlanan taslağa göre, bu iş ile uğraşmayanlar, bir yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ve vergi kayıplarının da önüne geçilmesi planlanıyor.



EKSPERTİZ VE GARANTİ ZORUNLU


Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, düzenlemenin ikinci el araç ticaretini hiçbir şekilde olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti. Çalışmanın başlangıcında OYDER olarak yer aldıklarını hatırlatan Gülan, yönetmeliğin, ikinci el araç ticaretinin düzenlenmesi için olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi. Alp Gülan, şunları kaydetti: “Artık tüketiciler daha iyi şartlarda hizmet alabilecek. Bugüne kadar da satılan araçlara bir garanti zorunluluğu vardı, ancak içeriği belirsizdi. Şimdi bu yönetmelik ile beraber garanti konusu da netleşecek. Tüketici, satın aldığı araca nasıl bir garanti uygulanacağını, süresini ve detaylarını bilecek. Ayrıca, ikinci el araçlarda ekspertiz raporu da zorunlu olacak.”



İKİNCİ EL PİYASASI HAREKETLENİR


Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök de söz konusu düzenleme sayesinde tüketicinin ikinci el araçta daha güvenerek alışveriş yapacağını söyledi. Bu doğrultuda ikinci el otomotiv piyasasının hareketleneceğini dile getiren Özkök, şöyle konuştu: “Belki ilk etapta hacim anlamında düşüş yaşanabilir. Çünkü regülasyonun bir uyum süreci var. Ama o uyum süreci tamamlandıktan sonra uzun vadede olumlu etkileyecektir. Neticede bu işi artık profesyonelleri yapacak. Gerçekten ikinci el ticaretini yapan profesyonel firmalar ya da bütün otomotiv bayileri bu işin içinde olacaklar.”







Yolsuzluk azalır, sektör imaj kazanır


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise yeni düzenlemenin, ikinci el ticaretini kurumsal olarak yapan kurum ve kuruluşlara olumlu yönde katkı sağlayacak bir içeriğe sahip olduğunu söyledi. Aybar, düzenleme ile ikinci el araç ticaretinin, Renault2 gibi sektördeki markalara doğru kayacağını belirterek, “Sadece söze dayalı bu ticaret ne yazık ki her türlü suistimal ve yolsuzluğa da imkan sunuyordu. Alıcı ve satıcı arasında daha sonra çeşitli hukuki sorunlar doğabiliyordu. Karşılarında herhangi bir kurum ya da muhatap bulamadıkları gibi, yaşadıkları kötü tecrübelerden ötürü kullanılmış araç konusunda da önyargılı hale gelmişlerdi”dedi.


#Renault Mais
#İkinci el araç
8 yıl önce