|

AB için lokomotif Gümrük Birliği olacak

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2017’de Türkiye’nin AB sürecinde en öne çıkacak alanların başında Gümrük Birliği’nin güncellenme süreci geldiğini söyledi. Zeytinoğlu, güncellemenin Türkiye’nin üretim kapasitesini artıracağını vurguladı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 00:00 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

İktisadi Kalkınma Vakfı(İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gümrük Birliği'nde yapılacak güncellemenen Türkiye-AB ilişkilerine etkisini değerlendirdi. Zeytinoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye'nin üretim kapasitesi, tarımsal verimliliği, hizmet ihracatı ve dış pazarlardaki rekabet gücünü artıracağını, norm ve standartlarda AB ile entegrasyonu sağlayacağını kaydetti. Gümrük Birliğinin güncellenmesi süreci Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarmakta kilit rol oynayacağını ifade eden Zeytinoğlu, “ Gümrük birliğinin güncellenmesinin milli gelire, istihdama, yabancı yatırımlara ve dış ticarete önemli katkı sağlamasını bekliyoruz. Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından yaptırılan araştırmalarda ihracatta öngörülen artış sözkonusu" diye konuştu.



ORTA GELİR TUZAĞI


Zeytinoğlu, "Avrupa Komisyonunca yapılan etki analizinde, GSYİH'nın reel olarak yüzde 1.44'lük (12.5 milyar euro) artışa yol açması bekleniyor. Ekonomi Bakanlığımızca hazırlatılan çalışmada ise, 2030 itibarıyla, GSYİH'da yüzde 1.9 oranında, AB'ye yapılan ihracatta yüzde 24.4 artışa yol açacağı tahmin edildi" değerlendirmesinde bulundu. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin sektörel etkilerine de değinen Zeytinoğlu, “İç piyasada rekabeti artıracaktır. Bunun başlangıçta zorlayıcı etkileri olsa da, orta ve uzun vadede, sanayide üçüncü ülkeler ile imzalanacak STA'lar ile pazar payının artmasının yanında çeşitli tarım ürünleri gruplarında ve hizmet sektörlerinde verimliliği ve üretkenliği tetikleyecektir" dedi.


#Gümrük Birliği
#GSYİH
#AB
7 yıl önce