|

KOBİ’lerin kredi payı yüzde 25

Reel sektörde KOBİ’lerin kredi payı belli oldu. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, reel sektöre ayrılan kredi payının yüzde 65 olduğunu söyledi. Aydın, bunun yüzde 25’ini de KOBİ’lere verdiklerini dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 21:46 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TBB yönetim kurullarının önceki gün yaptığı ortak bir toplantıda açıklamalarda bulundu.



KOBİ'YE GÜVENMEZSEK PARA KAZANAMAYIZ


Aydın, Türk bankacılık sektörü bilançosunun yüzde 65'ini kredilere ayırdığını ve bunun Türk reel sektörüne güven demek olduğunu ifade etti. Bu yüzde 65'in yüzde 25'ini de KOBİ'lere verdiklerini dile getiren Aydın, “KOBİ'lere güvenmezsek, biz zarar eden bir KOBİ'den fayda elde edemeyiz ki. Biz çalışan, üreten KOBİ'den kazanırız. Hiçbir banka bir firmaya halel getirmek için bir eylemde bulunmamalı. Yanlış yapan var mı? Olur bizde de. Onları çürük bir diş söker gibi kendi aramızdan sökmek için her türlü gayreti gösteririz” diye konuştu.



DÜŞÜK FAİZ İŞİMİZE GELİYOR


Hüseyin Aydın, mevduat faizlerinde önümüzdeki dönemde indirim olup olmayacağına ilişkin, bankacılık sektörünün hem mevduat faizlerinin hem de kredi faizlerinin en düşük düzeyde olmasını istediğini söyledi. Faizlerin düşük olduğu dönemlerde daha çok para kazandıklarını ifade eden Aydın, kriz dönemlerinde para kazanmadıklarını dile getirdi. Aydın, sözlerini şöyle devam etti: “Ama basit bir iktisat kuralıdır. Bu bir arz talep meselesidir. Bankaların kredi iştahında bir azalma olmadığı sürece mevduata talep devam edecektir. Mevduatı alan bir banka bunu kullandırmak için alıyordur. Eğer banka bu mevduatı alır da kullandırmaz ise bu onu yakar."







EN BÜYÜK CEZAYI MÜŞTERİLER KESER


Aydın, bir daha kendilerine gelmemekle, bir daha kendileriyle çalışmamakla bankalara en büyük cezayı müşterilerin kestiğine dikkati çekerek, “Bizim bir akşamlık, bir gecelik, bir haftalık, bir yıllık ilişkiler değil, uzun soluklu, sürdürülebilir ilişkilere ihtiyacımız var. Bugün bir müşterimize karşı yanlış yaparsak bizimle çalışmaz ki” değerlendirmesinde bulundu.



İŞİNİ EKSİK YAPANLARI AYIKLARIZ


Aydın, Avrupa ya da ABD bankaları gibi devletten yardım almadıklarını belirterek, “Ama bizim duruşumuzda, güvenimizde, uygulamalarımızda yanlış yapan arkadaşlar varsa hem müşterilerimiz hem de bizim tarafımızdan onların da ayıklanması gerekiyor. Çünkü işimizi iyi yapan arkadaşlar da var, eksik yapanlar da var. Benim genel müdürlük yaptığım bankada da yanlış yapan olabilir. Onları ayıklamaya devam edeceğiz. Reel sektör ile finans sektörünü güven içerisinde ülkenin büyümesine ve kalkınmasına hep birlikte motive edeceğiz.” dedi. Aydın, “Hiç yanlış yapmıyoruz” diye bir şey söylemediklerini ifade etti.


#Reel sektör
#KOBİ
#Hüseyin Aydın
7 yıl önce