|

Yapılandırma ile yeni sayfa açılsın

İş dünyası temsilcileri vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili yeni düzenleme istedi. Özellikle vergisini düzenli, zamanında ödeyen ve ödemeyen ayrımının önemine dikkat çeken yetkililer, Maliye alacağını illa faizi ile istemesin, sadece ana parasını tahsil etmeye çalışsın” önerisini dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:47 - 24/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

İş dünyası, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 90 milyar lirası vergi, 72 milyar lirası da SSK prim borcuna ilişkin 162 milyar liranın tahsilatını kolaylaştıracak yeni yapılandırma ile ilgili yeni bir yaklaşım istiyor. Sektör temsilcileri ilk kez bir darbenin önüne set olan bu ülke yatırımcısına, ihracatçısına yeni bir sayfa açılmasını önerdi.



50 MİLYARLIK STOK 90'A ÇIKTI


Yeni Şafak'a TBMM'ye sunulan Kanun Teklifini değerlendiren iş dünyası, Maliye'nin 2011 yılında düzenlediği 6111 sayılı


yapılandırma sürecinde stok alacağının 50 milyar lira olduğunu hatırlattı. Bugün ise alacağın 90 milyar liraya ulaştığını belirten temsilciler, “Alacak stoku her yıl artıyor. Maliye yeni yapılandırmada faizi daha da düşürdüğünü söyleyerek bunu önemsemediğini de belirtiyor. Maliye alacağını illa faizi ile istemesin, sadece anaparasını tahsil etmeye çalışsın” önerisini dile getirdiler.



PEŞİN ÖDEMEYİ DOLAR OLARAK ALSIN


İş dünyasından peşin ödemeyi kolaylaştıracak bir öneri de geldi. Darbe girişimin olduğu cuma gecesinden sonra dolar kurunun 2,88'lerden 3,01'lere kadar çıktığını, haftanın ilk işgünü ise dolar kurunun 3,01'den 2,92'lere kadar gerilediğini hatırlatarak şu öneriyi yaptılar: “Cezasını sildiği ve ÜFE faizi getirerek faiz koyduğu borçla ilgili sadece anaparayı peşin olarak dolar üzerinden ödenmesini getirsin. Bunu da 2.92 dolar kuru üzerinden ama dolar ile ödenmesi sağlansın. Bugün dolar kuru 3,07'ler seviyesinde. Borcunu ödeyecek kişiler elindeki dolar ile ödeyecektir. Böylece hem maliyenin kasasına 2,92'den döviz olacağı için 3,07'lerde olan dövizden dolayı aradaki kur farkı kazancı olmuş olacak.”



GÜVEN KAYBEDİYORUZ


Bir kısım mükellefin ise 'yeniden bir af ya da yapılandırma çıkar' diyerek ödemelerini durdurduğunu kaydeden iş dünyası, her yeni yapılandırmanın sadece borcunu ödeyen dürüst mükelleflerin de güvensizliğine neden olunduğunu belirttiler.



Vasi dahi olmasınlar


Konuştuğumuz yetkiler, kişilerin ticari faaliyetlerini bazen şirketlerde ortak, bazen de yaşı küçük çocukları adına açtıkları şirketler üzerinden onların 'vasisi' şeklinde ticaret yapabildiğine dikkat çekerek, “Bunu engelleyecek adımlar atılsın” dediler.







#İş dünyası
#Naci Ağbal
8 yıl önce