|

Suni deprem mümkün değil amaçları korku kaos

Fransız bilim insanlarının, İstanbul’da 8 şiddetinde deprem olacağı yönündeki iddiaları Türk deprem uzmanları tarafından yalanlandı. 20 istasyon ile her an takip edilen Marmara Bölgesi’nde yakın gelecekte yüksek şiddetli deprem beklenmediği ifade edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2016 Pazar
Güncelleme: 22:12 - 6/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fransız Le Figaro gazetesi Marmara Denizi altında kurulan gözlem ekibinde rol alan Fransız bilim adamları ve onların 6 aylık bulgularının yayınladığı rapora yer verdi. Uzmanlar, Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarında 7 ila 8 şiddetinde depremin meydana gelebileceğini öne sürmüştü. Konu ile ilgili Yeni Şafak'a açıklama yapan Türk deprem uzmanları ise tespitlerin yanlış olduğunu belirtti.



MARMARA'DA RİSK YOK


Büyük bir deprem beklemediklerini söyleyen Deprem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Daha önce hazırlamış oldukları bir raporun kısa bir özeti yayınlanmış. Raporun kendisi de yeni bir çalışma değil. Hatta paylaşılan veri ve bulgular da teknik olarak yanlış. Şuanda bizim gözlemlerimize göre yüksek şiddette bir deprem riski yok. Marmara Bölgesi çevresinde 20 istasyon ile anlık gözlemlerimizi sürdürüyoruz. Zamanlama açısından bakarsak toplumda bir korku havası mı oluşturmak istediler, bilemiyorum” dedi.



RAPORDA HATALAR VAR


Raporun teknik hatalarına değinen İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Marmara Bölgesi'nde 7 ila 8 şiddetinde deprem meydana getirecek bir hareketlilik beklemiyoruz. En kötü senaryoda depremin şiddeti 6 ila 6 buçuk şiddetinde olur. Söz konusu raporda 2 metrelik kayma olabileceği, 7 ila 8 şiddetinde deprem etkisi yaratacağı söyleniyor. 2 metre kayma 7 ila 8 şiddetinde deprem meydana getirmez. Olası bir 6 buçuk şiddetinde deprem Çekmece ve Avcıların kuzeyindeki heyelanlı alanlarda kaymalara sebep olur. 3. Havalimanı'nın bulunduğu alan da bundan etkilenir. İstanbul'un doğu tarafında ise etkisi olmaz” diye konuştu. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek ise, “Belki 30 yıl içinde 8 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Marmara'dan önce Çanakkale ve Aydın civarında enerjinin daha çok biriktiği yerler var" diye konuştu.



İddialar politik


Sosyal medya başta olmak üzere son günlerde sıkça suni deprem senaryoları tartışılırken, Gölcük depreminden sonra da bu iddiaların konuşulduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Tesla adında bilim adamının yaptığı bir cihaz ile fay hatlarını harekete geçirerek suni depremler oluşturulabileceği söyleniyordu. Ama bunlar teknik olarak mümkün değil. Çünkü büyük bir deprem için dağları ve dev kütleleri hareketlendirecek, 4 ila 5 metre yerinden kaydıracak bir güç lazım. Şu an böyle bir güç yok” açıklamasında bulundu. İddiaları spekülatif olarak değerlendiren Üşümezsoy, “Bu senaryolar jeolojik temelleri değil politik temelleri hedef alan açıklamalardır" dedi.


#Suni deprem
8 yıl önce