|

Türkiye onu unutmadı

Eski Başbakanlardan merhum Erbakan, vefatının 6. yılı dolayısıyla kabri başında anıldı. Merkezefendi Camisi’nde kılınan sabah namazının ardından Kur’an-ı Kerim okundu. Erbakan'ı anmak için gelenler, daha sonra Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'ndaki kabri başında ellerini semaya açarak topluca dua etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 22:24 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, vefatının 6. yılı dolayısıyla kabri başında anıldı.
Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, vefatının 6. yılı dolayısıyla kabri başında anıldı.

Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 6. yılında kabri başında anıldı. Cihannüma İstanbul Temsilciliği tarafından düzenlenen programda, Merkezefendi Camisi'nde kılınan sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Daha sonra Erbakan'ın Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığındaki kabri başında toplu şekilde dua edildi.



GÜL SUYU, HELVA VE LOKUM DAĞITILDI


Duanın ardından Saadet Partisi Kağıthane Gençlik Kolları üyeleri, vatandaşlara çorba, gül suyu, helva ve lokum ikram etti. Törene katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Erbakan'ın adalete dayalı dünya düzenini ilk hedef olarak belirlediğini söyledi.



TALEBESİ OLMAKTAN DOLAYI GURURLUYUZ


Güçlenerek kalkınmanın Erbakan'ın en önemli hedefleri arasında bulunduğuna işaret eden Dalkılıç, “Rahmetli Erbakan Hocamızın talebesi olmaktan dolayı gururluyuz. Kendisi İslam birliğini esas alarak, vazifesini hakkıyla tamamladı, bize örnek bir isim olarak, lider olarak, dava adamı olarak son nefesini verdi. Ölümünün 6. yılında kendisini rahmetle anıyoruz.” dedi.



BİZE BÜYÜK BİR MİRAS BIRAKTI


Eski AK Parti Milletvekili Hüseyin Kansu ise Erbakan'ın anlatılabilmesi ve anlaşılabilmesinin önemini vurgulayarak, “Bize büyük bir miras ve dava bıraktı. İnşallah Cenab-ı Hak onun bıraktığı bu davayı hedefine ulaştırmayı bizlere nasip eylesin. Hatırasını onunla alakalı çalışmaları ve onun eserlerini okuyarak yaşatabiliriz. Mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.



MEZARI ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI


Törene, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Vatandaşlar, Necmettin Erbakan'ı anmak için mezarlığı ziyaret etmeyi sürdürüyor.



Adalete dayalı düzen hedefledi


Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 27 Şubat 2011'de aramızdan ayrılmıştı. Dünya meselelerini çok iyi okuyan rahmetli Erbakan, beşeri hayatın problemlerini çok iyi idrak ederek, adalete dayalı bir düzen kurmak için projeler geliştirmişti.



Refah Partisi ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 28 Şubat Darbesi'nin muhatabı olmuştu. Erbakan Hoca ve hükümetinin hedef olmasının temel nedeni D-8 oluşumunu kurmuş olmasıydı.



  • HAVUZ SİSTEMİNİ KURDU:
    Devletin parasının bu sistemle tek bir merkezde toplanmasını sağladı. Devlet faiz sarmalından kurtuldu. Milli ekonomi, milli sanayi bazı kesimleri rahatsız etti.
  • ORDU İÇİN ARAŞTIRMALAR YAPTI:
    1948 ile 1951 arasında yeterlilik tezini hazırladı. Asistan iken ders vermeye başladı. Daha sonra eğitim için Almanya'ya gitti.
  • YAPTIĞI MOTORLAR BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ:
    Alman Ekonomi Bakanlığı için yazdığı dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu matematiksel olarak izah eden doçentlik tezi Alman ilim çevrelerinde büyük ilgi gördü.
  • ALMANYA'DA İLK TÜRK BİLİM ADAMI:
    Alman üniversitelerinde ilk Türk ilim adamı ve 27 yaşında Türkiye'nin en genç doçenti oldu. Tekrar Almanya'ya gitti. 6 ay motor araştırmaları başmühendisi olarak görev yaptı. 1954-1955 arasında askerlik yaptı.
  • İLK YERLİ MOTORU ÜRETTİ:
    1956'da Gümüş Motor'u kurarak ilk yerli motoru üretti. Yerli otomobil fikrini ortaya attı ve Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde 'Devrim Otomobili'ni imal etti. 1967'de Nermin Erbakan ile evlendi ve aynı yıl Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreterliğine seçildi.
  • BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ:
    Hükümetin seçimleri iptal etmesiyle başkanlıktan ayrılmak zorunda kaldı. Aynı yıl Konya'dan bağımsız milletvekili olarak siyasete girdi. 17 Ocak 1970'te Milli Nizam Partisini (MNP) kurdu. MNP 1971 darbesiyle kapatılınca 1972'de aynı kadroyla Milli Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu ve 1973'te 48 milletvekili ve 3 senatörle Meclis'e girdi.
  • KIBRIS HAREKATI'NI SAVUNDU:
    1973'te Ecevit'in liderliğindeki CHP ile MSP hükümet ortağı oldu. Kıbrıs Harekâtı'nın yapılmasını ve adanın tamamının alınması konusunda ısrarcı olması sonucu Ecevit arasında görüş ayrılığı yaşandı ve 17 Kasım 1974'te koalisyon dağıldı.
  • BAŞKANLIK HAYALİYDİ:
    Erbakan, 12 Eylül'de kapatılan MSP de 'Başkanlık Sistemi'ne geçme vaadinde bulunmuştu. MSP'nin 5 Haziran 1977 seçimlerinde hazırladığı 'Seçim Beyannamesi'nin 'MSP'nin Anayasa'da Yapacağı Değişiklikler' başlıklı 89'uncu sayfasında 'Başkanlık sistemine geçilmesi' vaadi yer alıyor.
  • SİYASİ YASAK GETİRİLDİ:
    12 Eylül'de bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 1982 anayasası gereğince on yıl siyaset yapma getirildi.
  • BİRİNCİ PARTİ OLDU:
    En büyük seçim başarısını 1995 seçimlerinde gösterdi. Yüzde 21.37 oy alan Refah Partisi 158 milletvekili ile birinci oldu.
  • POST MODERN MÜDAHALE İLE BAŞBAKANLIK BİTTİ:
    DYP ile kurduğu Refahyol hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan oldu. 1996-1997 arasındaki başbakanlığı, 28 Şubat darbesiyle bitti.
  • BEŞ YIL SİYASİ YASAK GETİRİLDİ:
    1998'de Refah Partisi'nin kapanmasıyla beş yıl siyasi yasaklı oldu. 2003'te yasağı bitince Recai Kutan başkanlığında kurulan Saadet Partisi'nin başkanlığına seçildi. Görevine 17 Ekim 2010'de geri döndü. Sağlık durumu kötüleşen Erbakan, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011'de vefat etti.
#İstanbul
#Zeytinburnu
#Necmettin Erbakan
7 yıl önce