|

Kadir Topbaş istifa etti mi? Son dakika İBB Başkanı Topbaş'tan istifa açıklaması

Kadir Topbaş istifa etti mi? Son dakika gelişmesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, istifa ile ilgili çıkan iddiaların ardından açıklamalarda bulunuyor.

Yeni Şafak
18:36 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 18:51 - 22/09/2017 Cuma
Diğer
​Kadir Topbaş istifa etti mi? Son dakika İBB Başkanı Topbaş'tan açıklamalar
​Kadir Topbaş istifa etti mi? Son dakika İBB Başkanı Topbaş'tan açıklamalar

Kadir Topbaş istifa etti mi? Vatandaşların merak ettiği bu sorunun yanıtını, İBB Başkanı Kadir Topbaş canlı yayında açıklıyor. Kadir Topbaş'ın istifa ettiği iddialarına yönelik açıklamalarını sayfamızdan takip edebilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, görevinden istifa ettiğini açıkladı

Kadir Topbaş kimdir?

Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1945 yılında Artvin Yusufeli’nde doğdu.

İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Kadir Topbaş, 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hıdiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konusunda tamamladı.

Uzun yıllar “serbest mimar” olarak çalışan Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994-1998 yılları arasındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Kadir Topbaş, 1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi süresince İstanbul’a model olabilecek “Güzel Beyoğlu” projesini hayata geçirdi. Kasımpaşa’da, Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında, mimari projesini kendisinin çizdiği kapalı spor salonu kompleksi, eğitim ve sosyal tesislerini hizmete sundu.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Başarılı bir dönemin ardından 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İstanbul’da seçimle ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanı olan ilk siyasi olarak tarihe geçti ve 31 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde üçüncü kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek bir ilke daha imza attı. 28 Mayıs 2009 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olan Kadir Topbaş, 2004-2007 yılları arasında UCLG MEWA Başkanlığı yaptı. 2007-2010 yılları arasında dünya kentlerinin Birleşmiş Milletleri sayılan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı’nın Eş Başkanlığını yürüttü. Kadir Topbaş, 20 Kasım 2010 tarihinde Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı seçildi. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Yerel Yönetimler Danışma Kurulu UNACLA ile Asya Belediye Başkanları Forumu’nun da Başkanlığını yürüten Kadir Topbaş, 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve 26 kişiden oluşan “2015 sonrası Kalkınma Gündemi Üst Düzey Paneli” üyeleri arasında gösterildi. Kadir Topbaş, Yerel ve Bölgesel Liderler Dünya Zirvesi bağlamında Rabat, Fas’ta 4 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen 4. UCLG Dünya Teşkilatı Kongresi’nde 2013 - 2016 dönemi için ikinci kez Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı seçildi. 25 Mayıs 2016 tarihinde ise 4’üncü kez Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı’na seçildi. UCLG Dünya Başkanlığı görevini 6 yıldır başarıyla sürdüren Dr. Kadir Topbaş, görev süresinin dolmasının ardından Kolombiya’nın Başkenti Bogota’da yapılan toplantıda başkanlığı Afrika Yerel Yönetimler Derneği Başkanı Parks Tau’ya devretti.

Kadir Topbaş, İstanbul Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcılığı’nı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, TAÇ Vakfı (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı) ve FEV (Fiziksel Engelliler Vakfı) mütevelli heyeti üyeliklerini de yürütüyor. Kadir Topbaş’ın Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı ‘Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent’, TAÇ Vakfı ile birlikte hazırladığı ‘Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II’ ve ‘Anılarda Beyoğlu’ isimli eserleri bulunuyor.

Kadir Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.

#Kadir Topbaş
#İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş
#İstifa
#son dakika haberleri
7 yıl önce