|

Doğal Bypass'a rağbet 5 kat arttı

Damar sertliğinin yol açtığı koroner kalp hastaları için geliştirilen EECP tedavisi, kamuoyunda yaygın adı ile “Doğal Bypass”, kalp ve damar hastalıklarında giderek yaygınlaşan bir tedavi olarak dikkat çekiyor. Amerika'da 1995 yılında FDA onayı alan Doğal Bypass (EECP), vücudun belden aşağısına kalp ritmi ile uyumlu masaj şeklinde uygulanan güvenli bir tedavi türü.

Yeni Şafak
16:17 - 22/03/2016 Salı
Güncelleme: 16:18 - 22/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, 15 yılı aşkın süredir uygulamakta olduğu ve Amerika'da 1995 yılında FDA onayı almış, halk arasında bilinen adı ile “Doğal Bypass" veya tıbbi adı ile EECP tedavisi sayesinde damar sertliğinin yol açtığı koroner kalp hastalığında mucizevi sonuçlar elde edildiğini söyledi. Prof. Dr. Avcı, “Doğal Bypass'ın ya da tıbbi adı ile EECP tedavisinin bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış en önemli etkisi; damarları, damar sertliğine karşı koruması. EECP yani doğal bypass tedavisi bu etkisiyle damar darlığının ilerlemesini önlüyor. Balon-stent ya da bypass ameliyatı geçirmiş koroner kalp hastalarında, yeniden daralma ve tıkanmaların oluşmasını geciktirerek, bu tedavilerden elde edilen iyiliğin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Böylelikle yoğun iş temposuna sahip hastalar da EECP tedavisi sayesinde iş yaşamını aksatmadan, daha uzun süre konforlu bir yaşam sürebiliyor. Yaptığımız gözlemlere göre, özellikle beyaz yakalılarda son yıllarda bu tedavi uygulayan hasta sayısı 5 kat arttı" dedi.



Kalbin göreceği hasarı azaltıyor



EECP tedavisinin diğer önemli etkisinin, damarları genişletmek ve ince damar ağını zenginleştirerek, “Doğal Bypasslar" oluşturmak olduğunu açıklayan Prof. Dr. Avcı, “Bu etki, bir kalp için adeta sigorta niteliğinde koruyucu bir etki olup, kalpteki bir damarın aniden tıkanması ile oluşan kalp krizinde, kalbin göreceği hasarı azaltıyor. Aynı etkiyle, bypass ameliyatı ve balon-stent tedavilerinden sonra hastanın damarları tekrar tıkanmışsa ve bu girişimlerin uygulanması yeniden mümkün değilse bile, EECP tedavisi ile göğüs ağrısı ve diğer yakınmalar kayboluyor. Hatta hastalar kalp yetersizliği başladıktan sonra bile kalp pili, yapay kalp ve kalp nakli gibi tedavilere gerek kalmadan, EECP tedavisi ile yeniden masa başı işlerine devam etme şansı yakalıyor. Bu nedenle, iş dünyasında EECP tedavisini tercih eden hastaların sayısı günden güne hızla artıyor" diye konuştu.



Tedavi süresince işe devam ediliyor



EECP tedavisinin konforuna değinen Prof. Dr. Günsel Avcı, “Bu tedavi günde 1-2 saatten 35 saatlik tedavi kürleri şeklinde uygulanıyor. Durumu çok ağır olmayan hastaların, hastanede yatması gerekmiyor. Çalışan insanlar, bir spor salonuna ya da bir fizik tedavi merkezine gider gibi günde bir saatlerini ayırıp tedavi merkezinde tedavi aldıktan sonra işlerinin başına dönebiliyorlar" şeklinde konuştu.



“Tıp alanındaki gelişmeleri yakından takip eden birçok beyaz yakalı, sürekli doktor kontrolü altında olmalarına rağmen, EECP tedavisi için başvuruda bulunuyorlar" diyen Prof. Dr. Avcı, sözlerine şöyle devam etti:



“EECP tedavisi, henüz koroner kalp hastalığı olmayıp, genetik yatkınlık, şeker hastalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, sigarayı bırakamama, stresli yaşam gibi riskleri olanlara, korunma sağlamaktadır. Yine bu tedavi ile kalp hastalığı ilerlemiş ve yakınmalar ile yaşam kalitesi bozulmuş hastalar yeniden aktif yaşama dönebilmektedirler. Böylece sık hastane başvuruları ve yatışları, koroner anjiyografi ve balon-stent uygulamaları ve bypass ameliyatına duyulan ihtiyaç nedeni ile oluşacak iş günü kayıpları da azaltılabilmektedir."









#EECP Tedavisi
#doğal Bypass
8 yıl önce