|

Kerkük'te son durum ne? Kerkük'te savaş başladı!

Kerkük'te son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde. IKBY'nin aldığı referandum kararından vazgeçmemesi sonrası bölgede ipler iyice geriliyor. Kerkük'te hareketli anlar yaşanıyor. Irak ordusu, Kerkük'ü Peşmerge güçlerinden temizlemek için harekete geçti ve kent merkezine doğru ilerliyor. İşte Kerkük'te son durum.

Yeni Şafak
16:28 - 16/10/2017 Pazartesi
Diğer
​Kerkük'te son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde sizlerle paylaştık. Son gelişmeler yenisafak.com'da.
​Kerkük'te son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde sizlerle paylaştık. Son gelişmeler yenisafak.com'da.

Kerkük'te son durum ve son gelişmeleri haberimizde sizlerle paylaştık. Irak ordusu Kerkük merkezine doğru ilerlerken Peşmerge'den ağır silah alan terör örgütü PKK'lı teröristler ise ellerindeki silahlar ve bindikleri hummerlarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor.

KERKÜK'TE SON DURUM

Peşmergelerin çekilmesinin ardından güvenlik güçlerinin birçok stratejik bölgede kontrolü sağladığı Kerkük'te, dumanlar yükselmeye başladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Kerkük'ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilere yerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı.

Kerkük'ün güney bölgesindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları da federal polis güçlerince indirildi. Kente Irak ordusu ve federal polis güçleri girerken, Haşdi Şabi'nin ise cephe arkasında kaldığı henüz Kerkük'e girmediği belirtiliyor.

Kerkük'ün iç kesimiyle Erbil ve Süleymaniye'ye giden yolların denetimi halihazırda Peşmerge'de. Ancak kentin batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nde ise çatışma çıktığı, söz konusu bölgeden dumanların yükseldiği görülüyor.

Dükkanların kepenk indirdiği kentte tam bir kaos ortamı hakim, mesai günü olmasına rağmen iş başı yapılmazken, okullar da kapalı. Peşmerge'nin ani bir şekilde çekilmesine öfkelenen bazı kent sakini Kürtlerin ise gönüllü olarak ellerine silah alıp sokak başlarında durduğu, Süleymaniye'ye dönen Peşmerge tanklarının ise vatandaşlar tarafından devrildiği görüldü.

Öte yandan bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru hareket ediyor. Kerkük'teki Türkmen mahalleleri ve parti binalarının olduğu bölgelerde ise sessizlik hakim. Bazı Türkmenler ise parti binaları ve sokaklarının başında olası bir kaosa karşı tetikte bekliyor.

PKK'lılar sokak başlarında

Peşmerge'den ağır silah alan terör örgütü PKK'lı teröristlerin ise ellerindeki silahlar ve bindikleri hummerlarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor. PKK'lıların Peşmerge'nin çekildiği kent merkezindeki bazı sokak başlarını tuttuğu, ellerine silah alan gönüllü Kürt sakinleri yönlendirdiği iddia ediliyor.

Stratejik noktalar merkezi hükümetin elinde

Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahın erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nda denetimi tamamen sağladı.


Irak Ordusu Kerkük Havaalanı’nı ele geçirdi

Irak Ordusu, Kerkük Havaalanı’nı ele geçirdi.Kerkük’ün güvenliğini sağlama operasyonu çerçevesinde Irak Ordusu kentte önemli noktaları ele geçiriyor. Irak Ordusu, Kerkük Havaalanı’nın kontrolünü ele geçirdi. Ordu, Havaalanının yanı sıra petrol kuyuları ve şehrin dış bağlantı yollarının kontrolünü sağladı. Irak Ordusu Kerkük’ün güneyinden ilerleyişini sürdürürken Peşmerge, şehrin içine geri çekilmeye başladı.Öte yandan, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin özel kuvvetlerinin Erbil’den Kerkük’e giriş yaptığı öğrenildi.Irak bayrağı Kerkük’ün batısında dalgalandıIrak ordusunun Kerkük’ün güneyinde ilerleyişi devam ederken kentin batısındaki Kiwan bölgesinde Irak bayrağı dalgalandı.


Türkiye'den IKBY'ye uyarı

Dışişleri Bakanlığı, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır." uyarısında bulundu.

Bakanlıktan "Kerkük'teki gelişmeler ve Irak hükümetinin tutumu hakkında" başlığıyla yapılan açıklamada, Irak hükümetinin, Kerkük'te anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımların yakından takip edildiği belirtildi.

"Irak hükümetinin, Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.

Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü iş birliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz."

Açıklamada, Türkiye'nin, Irak'ta kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak hükümetinin yanında yer alacağının altı çizildi.


Pentagon’dan Kerkük açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi.

Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, yaptığı açıklamada,

"Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz.”

Irak anayasasını işaret ediyor

ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Binbaşı Galloway,

"Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur." dedi.

ABD’nin DEAŞ ile mücadeleye odaklandığını ifade eden Binbaşı Galloway, tüm bölge aktörlerine de DEAŞ ile mücadeleye odaklanması çağrısında bulundu.

#Kerkük son durum
#Türkiye
#Mesud Barzani
#Kerkük
#Irak Ordusu
7 yıl önce