|

Edebiyatın Filistin'i

Savaş altındaki bir ülkenin edebiyatını yaşananlardan ayrı tutmak ne mümkün? Filistin'e olan özlemi, ölüm ve yıkımların acılarını mısralarına dantel dantel işlemiş şairler. Filistin'e yazılanların temaları hep direniş ve özgürlük...

00:00 - 6/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 22:36 - 19/09/2006 Salı
Yeni Şafak
Edebiyatın Filistin'i
Edebiyatın Filistin'i

Dominique Lapierre ve Larry Collins'in 'Kudüs Ey Kudüs' isimli kitabı, Kudüs ve İsrail-Arap sorunu üzerine yazılı en güzel edebi eserlerden biri. Hem Arap hem de İsrail tarafından karakterlere, Filistin sorununa bakışlarına ve duygularına yer veren belgesel roman, Kudüs'ü başkent yapan büyük yahudi kralı Davut için yazılan “Kudüs'ün selametini dileyin, duvarları içinde barış, sarayları içinde refah olsun” sözleriyle bitiriliyor.

“Soyumun senden oluşunu seviyorum/ Mağdur kanım beni yorar.../ Hapsin yorgunluğu beni kovar/ Mezarın büyüklüğü beni öğütür.../ Ve kötülüklerimden akarım...” mısralar Hanan Avvad'ın yazdığı “Filistin Senin İçin” kitabından. Avvad'ın şiirinde; sevgili, direnen, isyan bayrağını dalgalandıran, işgali reddeden Filistin savaşçısıdır. Avvad'ın 'Kanımla Yazıyorum', 'Nişanlının Dönüşü' ve 'Tehlikeyi Seçtim' isimli üç kitabı daha var. 'Filistin Şiirleri Antolojisi' 2001 yılında yayınladı. Antolojiyi yayıma hazırlayan Nurettin Durman. Filistin'den söz eden tüm şiirleri, başta Filistinli şairlerinki olmak üzere Lübnan, Mısır, Suriye, Fas, Cezayir, Japon ve Türk şairlerin Filistin aşkıyla yazdıkları şiirleri toplamış. 'Filistin Şiiri' ilk kez 1974'de basılmıştı. A. Kadir, Afşar Timuçin ve Süleyman Salom tarafından yayıma hazırlanan bu antoloji Türkiye'de yayınlanan ilk Filistin şiiri antolojisi kitabı. Kitap Nisan 2002'de tekrar basıldı. Sürgündeki bir Filistinlinin doğduğu topraklarla kurduğu ilişkinin şiirsel bir anlatımı, bir şairin işgal altındaki yurduna dönüşünün öyküsü, 'Şairin Filistini'. Kitap, 1967 Arap-İsrail savaşı nedeniyle otuz yıl süreyle Filistin dışında yaşamak zorunda bırakılan dünyaca ünlü bir Arap şairi olan Mourid Barghouti'nin. 'Direniş Öyküleri' ise Cihad Er Recbi'nin imzasını taşıyor. Filistin'de İsrail işgali altındaki topraklarda mücadele eden halkın direniş tablosunu çizen kitap aynı zamanda tüm ezilmişlerin mücadelesine ışık tutmakta. Filistinlilerin hayatları, beklentileri, ümitleri ve mücadelelerinin hayatımızdaki izdüşümünü görmek isteyenler için. Yurtdışında yaşayan Iraklı entelektüellerin önde gelen isimlerinden biri olan Kenan Makiya, yazdığı 'Kaya'nın hikayesini Kudüs'te yer alan kutsal kayaya dayandırıyor ve “Kaya'yı nasıl bölemiyorsak, şehri de bölemeyiz. Kudüs sorununu çözdüğümüz zaman her şeyi çözmüş olacağız” diyor. Doç. Sevgi Kurtulmuş'un fikriyle ortaya çıkan 'Türkiye Filistin Hattı: Kadınlar Yazdı' ise 38 kadının bir araya gelerek Filistin'e dair duygularını yazdığı bir kitap. Kitap, Nazife Şişman, Yıldız Kavuncu ve Hasibe Turan editörlüğünde Alev Alatlı tarafından hazırlanmış.

18 yıl önce