|

En süper market

Şermin Çarkacı’nın yeni kitabı Dedemin Bakkalı, Taze Kitap’tan çıktı. Yazarın kendi tecrübelerinden yola çıkarak yazdığı kitap, dünyaya çocukların gözünden bakmayı öğretiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 21:16 - 10/01/2017 Salı
Yeni Şafak

“Oyuncu Anne” olarak tanıdığımız ve aynı isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Şermin Çarkacı'nın yeni kitabı Dedemin Bakkalı raflardaki yerini aldı. Taze Kitap'tan çıkan öykü kitabında yazar, okuyuculara kendi çocukluklarını hatırlatıyor. Önceki kitaplarında çocuk gelişimi üzerine kendi tecrübelerini paylaşan yazar, bu kez büyüklere kendilerini çocukların gözünden görme şansı veriyor. Hem çocukların hem de büyüklerin keyifle okuyacağı kitapta Çarkacı yine kendi yaşanmışlıklarından besleniyor. Kitabın başkahramanı etrafındaki herkesin “Büyüyünce ne olacaksın?” soruları arasında dedesinin mesleği olan bakkacılığı seçiyor ve tecrübe dolu macerası başlıyor. Bunun yanında Şermin Çarkacı, bir bakkal vasıtası ile çocuklara farklı bir açıdan ticareti, yenilikçi olmayı ve insan ilişkilerine dair bilgiler sunuyor. Ayrıca kitap sayfalarını süsleyen çizimlerle de dikkat çekiyor.



ÇIRAKLIK TECRÜBELERİ DERS NİTELİĞİNDE


Kitaptaki çocuk bakkal olacağına karar verdiği gün bakkaldan bir defter alıyor ve başlıyor yazmaya: “Çocukların Yetişkinlerle İletişimde Dikkat Etmesi Gereken Hassas Konular” Hikaye boyunca bu başlığın altına tam 10 madde yazıyor. Bu maddeler sayesinde büyükler, kendi küçüklüklerindeki yaramazlıkları hatırlıyor. Küçükler, 'Büyüklerin anlamadığı tek kişi ben değilmişim' diyor. Kitabın kahramanı olan küçük kız hiç düşünmeden ticaret hayatına atılmasına atılıyor ancak yetişkinlerin dünyasındaki işlerin her zaman çetrefilli olduğunu öğrenmesi de uzun sürmüyor. Dedesiyle yaşadığı maceralarla çırak olarak başladığı iş hayatının zorluklarını öğrenmesi de uzun sürmüyor. Yetişkinlerin dünyasında işlerin hep karışık olduğunu çok geçmeden öğreniyor. Ayrıca küçük kızın çıraklık tecrübeleri hem büyüklere hem de çocuklara ders olacak nitelikte.



YETİŞKİNLER HER YERDELER


Kitap boyunca, küçük çırağı sayısız macera takip ediyor. Bir girişimci edasıyla tuz ruhu isteyen müşteriye yemek tuzu gönderip “ruhu arkadan gelecek” diyor. Yeri geldiğinde fakir müşterilere bedava ürünler satıp ücreti zenginlerin hesabına yazarak Robin Hoog'luk yapıyor. Yeniliklereyse her zaman açık... Sırf bu yüzden bakkaldaki içecekleri birbirine karıştırıp daha güzelini bulmak ve müşterilerine sunmak için uğraşıyor. Bu kadar maceranın içinde yardımseverliği de unutmuyor. Afrikalı çocuklara yardım göndermek için arkadaşlarının ellerinden kandil yiyeceklerini topluyor. Eğlenceli, cin fikirli, yenilikçi bir bakkal çırağı ancak planları her zaman istediği gibi gitmiyor. Bu ilginç fikirleri yüzünden her seferinde dedesinden azar işitse de pes etmiyor. Kendisi ise bunu “Yetişkinler yüzünden başıma gelmeyen kalmadı” diye açıklıyor. Kitabın sonunda ise bize bir sır vermeyi ihmal etmiyor: “Yetişkinler... Her yerdeler...”





• • •


Dedemin Bakkalı


Şermin Çarkacı


Taze Kitap


2016


200 sayfa



#Şermin Çarkacı’
#Dedemin Bakkalı
#Taze Kitap
7 yıl önce