|

Hikâyeden arda kalanlar

Her bir kitabında anlattığı hikâyelerle okuyucusunu kendi iklimine götüren Mustafa Kutlu, Yeni Şafak''ta yirmi yıl boyunca yazdığı yazıları bir araya getirdi. Dem Bu Dem, usta hikâyecinin yaşadığımız dünyayı, kendi dünyasından yorumladığı metinlerden oluşuyor.

Yusuf Genç
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 18:46 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Hikâyeden arda kalanlar
Hikâyeden arda kalanlar

Türk hikâyesinin yaşayan en önemli temsilcilerinden Mustafa Kutlu''nun yirmi yıla yakın bir süre zarfında Yeni Şafak gazetesinde yazdığı köşe yazılarından oluşuyor Dem Bu Dem. Köşe yazısının itibarını da iade edecek evsafta farklı tarihlere ait yüz bir yazının peşi sıra unuttuğumuz, ıskaladığımız yahut çoktan çeperlerimizden çekilmiş gitmiş tek bir meseleye odaklanıyor aslında kitap; insana. Yani giderek 21. yüzyılda en az bulunan, artık giderek daha az tanıdığımız o kıymete. Bütün renkleri, bütün güzellikleri, bütün değerleriyle… 1998 yılının çıkmasına birkaç gün kalan günlere ait yazısından tutun da henüz birkaç ay önce kaleme aldığı yazılara kadar Kutlu''nun heybesinden taşan her şey var kitapta.

Şüphesiz kitaptaki yazıların büyük çoğunluğu edebiyat tarihimiz açısından da önem arz ediyor. Kutlu''nun, ''mürşid'' dediği Nurettin Topçu''yla ve Hareket dergisiyle tanışması, Hareket için Ezel Erverdi''nin isteği üzerine desenler çizmeye başlaması, ilkyazı tecrübesi ''O''nun Orhan Okay Hoca''nın tensibinden geçtikten sonra basılması gibi Kutlu''nun hayatına ilişkin de epey satırın okuyucuya hazırlık yaptığını belirtmek gerek.

Seçilen yazıların kitapta aldıkları yerler de belli tarihi bir sıralama içinde. Bu yönüyle Kutlu''nun son yirmi yılında hikâyelerinin arasında neler olduğuna, hikâyelerinden arta kalanların neleri kapsadığına da şahitlik etmek mümkün. Kutlu''nun gazete yazılarını her çıktığında takip edebilenler için de değinilerini topluca görme imkânı sunuyor Dem Bu Dem.

KUTLU''NUN ''DÜNYA''SI

Dem Bu Dem, artık kemal vakitlerindeki hikâyecinin hepimizin birlikte yaşadığı dünyayı nasıl gördüğünü anlamak, şikâyetlerinin de memnuniyetlerinin de nerelerden kaynaklandığını görmek için bütünüyle iyi bir imkân. Kitap fiyatları ile kiraz fiyatları üzerine birlikte düşünen az sayıdaki isimden biri olan Mustafa Kutlu''nun yağmura, bahara, kara ve kışa, fesleğenlere, iğdeye ve kokusuna ayrı ayrı dikkat çeken, kirazla vişnenin ayırdına vardıran titizliğine işaret eden, etik ile ahlakın etrafını belirleyen çok yönlü ve çok zengin metinler ihtiva ediyor Dem Bu Dem.

Ramazana, bayrama, televizyona, modaya, reklamlara, eğitime, kültüre, siyasete ve futbola kadar hemen hepimizin içinde olduğu her meseleyle ilgili Kutlu''nun notları, çoğu, bugünün çoğu insanına ters gelecek bakış açıları ile önümüzde duruyor. Kutlu, ya bir türküden, ya bir şiirden yahut tavşankanı bir çay içmek için oturduğu çay ocağında gördüğü bir detaydan, haberlerden veya bir kitaptan yola çıkarak kaleme aldığı yazılarıyla bize, unuttuklarımızı hatırlatmaya çalışıyor.

Kutlu''nun da dediği gibi; ''Sen mana arıyorsun, Haşim melal''in peşinde idi, bense olanı anlatıyorum.'' Dem Bu Dem, olan biteni, ''insan''ın gözünden görmek isteyenler için iki yüz elli bir sayfalık bir hakikat yolculuğu.

Kitabın künyesi:

Dem Bu Dem

Mustafa Kutlu

Dergâh Yayınları

Eylül 2014

251 Sayfa

9 yıl önce