|

Kudüs'te neler oluyor?

Kudüs Son Durum... Kutsal mekanlardan biri olan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs son zamanların en sancılı günlerini yaşıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıkladı. Bu açıklama sonrasında başta İslam ülkeleri ve Avrupa ülkelerinden de tepkiler geliyor. Bugün Cuma namazı sonrasında Kudüs'te gerilim arttı. İşte Kudüs'te son durum...

Yeni Şafak
14:48 - 8/12/2017 Cuma
Güncelleme: 16:02 - 8/12/2017 Cuma
Diğer
Kudüs'te neler oluyor? sorusunun yanıtı haberimizde.
Kudüs'te neler oluyor? sorusunun yanıtı haberimizde.

Kudüs'te neler oluyor? Kudüs'te gerilim artıyor. Kudüs'te intifada başladı. Türkiye başta olmak üzerede dünya ayakta. Trump'ın açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Bugün dünyanın her yerinde toplanan on binler cuma namazı sonrasında ABD ve İsrail'i protesto etti. Peki Kudüs'te neler oluyor? İşte Kudüs'te son durum.

İsrail Filistinlilere saldırıyor: Çatışmalar yaşanıyor
İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa kapılarında Müslümanlara saldırdığı bildiriliyor.
İsrail'in saldırılarında 95 kişi yaralandı.
ABD Başkanı Donald Trump, önceki akşam Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştı.

İsrail askerleri, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria'da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuyor.

En yoğun çatışmalar Şam Kapısı'nda

Filistin Kızılayı'nın açıklamasına göre, İsrail polisi Eski Şehir'deki Şam Kapısı'nda bir Filistinliyi yaraladı. "Komutanı Muhammed olan bir ümmet baş eğmez", "Korkak Trump" ve "Kudüs Araplarındır" şeklinde sloganlar atan göstericiler, protestolarını Eski Şehir'deki Şam Kapısı'nda sürdürüyor.

Nablus'ta silahlı Yahudi yerleşimciler yol kapattı

Öte yandan, bir grup silahlı Yahudi yerleşimcilerin Nablus'un güneyindeki ana yolu kapattığı öğrenildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler cuma namazı sonrası Havvara-Beyta kavşağını kapattı. Bölgede çok sayıda İsrail askerinin konuşlandığı ifade ediliyor.


Tüm dünyadan tepki yağıyor!

Türkiye, Malezya, Endonezya, Ürdün, Lübnan ve pek çok ülkede Kudüs'le ilgili protesto gösterileri düzenleniyor. Müslümanlar, "Kudüs'ün yanındayız." "Kararı tanımıyoruz" mesajları veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs konusundaki açıklamalar uluslararası hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararına ilişkin, “Yapılan açıklamalar uluslararası hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs açıklamasına değinen Erdoğan, “Bu karar bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Kudüs Semavi üç dinin kutsal bir mekanıdır. Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin. Yapılan açıklamalar her şeyden önce uluslararası hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır. 1980 BM’nin bu konuda kararı var. Sadece Amerika ve İsrail’den başka o kararı reddeden yok. Tüm dünya o kararı sahiplendi. Şimdi farklı bir yöntemle ben yaptım oldu demek suretiyle bir açıklama yaptılar. Bu talihsiz adımla bölgeyi ciddi manada sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum. İslam İş Birliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, 13 Aralık’ta İstanbul’da tüm üye ülkelerle bir zirve yapacağız. Oradan bir sonuç bildirgesi çıkacak” dedi.

Ev sahipliği için Yunanistan Başbakanı Çipras’a teşekkür eden Erdoğan, “Aramızdaki dayanışmanın bu birlikteliğin başarılarla gerek siyasi askeri ekonomik ticari turizm kültürel bu alanlarda devam etmesini özellikle arzu ediyorum” diye konuştu.

“Yunanistan’daki vatandaşlarla ilgili konular başka ülkeleri ilgilendiren konular değil”

Yunan Başbakan Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt vermek için yeniden söz aldı. Türkiye ve Yunanistan’ın İki dost ülke komşu ülke olduğunun altını çizen Çipras, “Komşu ülkeler kendi aralarında konuşmalılar. Şunu söylemek istiyorum, bütün önceki zaman zarfında Lozan ile ilgili sözlerimin tam olarak anlaşılmadığını anladım. Bana söylediğine göre kendisi Lozan anlaşmasının yeniden düzenlenmesi gibi bir şey istemiyor. Yunanistan’ın toprak bütünlüğü ile ilgili olarak herhangi bir durum söz konusu değil. Bizim sınırlarımız Lozan anlaşması ile belirlenmiş sınırlardır. Lozan anlaşması ile ilgili bir güncellemeden bahsediliyor, bu anlaşmanın doğru şekilde uygulanmasından bahsedildi. Trakya’daki Müslüman azınlık ile Türkiye’deki Yunan azınlık bizi yakınlaştıran unsurlar olmalıdır. Müslümanlarla ilgili hükümetimiz hassas davranmakta ancak bu konularla ilgili daha fazla adımla atılması gerektiğine de inanıyorum. Ancak azınlık konularıyla ilgili daha fazla atılması gerektiğine inanıyorum. Yunanistan’daki vatandaşlarla ilgili konular başka ülkeleri ilgilendiren konular değil.Bu bizim konumuz” dedi.

Çipras, Erdoğan’ın Ege’deki, Kıbrıs’taki fikir ayrılıklarından bahsettiğini işaret ederek, “Kıbrıs’la ilgili olarak ben 43 yaşındayım ve 43 yıldır bu mesele açık. Bu çerçevede kimin suçlu olduğuna dair tartışma söz konusu. Bu durum 43 yıldır devam ediyor. Müslüman azınlıklar dinini istediği gibi yaşamalı” şeklinde konuştu.

Kudüs ve Filistin konusunda Yunanistan’ın tezlerinin net olduğunu belirten Çipras, “Yunanistan barış sürecine destek veriyor. Yunanistan 2 devletli bir çözümü desteklemekte. Ben Kudüs’ün tamamının İsrail’in başkenti olarak ABD tarafından tanınmasının barışa hizmet etmediği görüşündeyim. Kırılgan ve hassas bir bölgeden bahsediyoruz. Yangının devam ettiği bir bölgeden bahsediyoruz” diye konuştu.

Çipras’ın açıklamalarına yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:

“Batı Trakya’da baş müftü meselesinin atanmış ya da seçilmiş olması konusu çok ciddi bir yaradır. Sayın Başbakan, bu konu çözümüyle ilgili gerekli adımlar atacaktır. Bunu iç meselemiz olarak görmek güzel bir düşünce. Ama müsaade ederlerse en azından ricada bulunmamız herhalde isabetli olur.”

Mülteciler konusuna ilişkin Erdoğan, “Mülteciler meselesine yönelik bu konu teknik boyutu çok ileri derecede ve Dışişleri Bakanımız, Yunanistan Dışişleri Bakanı bu işin teknik boyutunu aşmanın yollarını arayacaktır” diye konuştu.

“Kıbrıs’taki asker bulundurma olayı Annan Planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktık”

Kıbrıs konusunda da adil, kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğine değinen Erdoğan, “Yaşı itibarıyla Çipras’ın ‘43 yıldır devam ediyor’ demesi. Ben de 63 yaşında olduğuma göre aynı şeyleri yaşadım, yaşıyorum. Ben burada ciddi bir tecrübeye sahibim. Bu süreçte minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili bütün belgeleri bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna hassas davranırsak çok şeyi aşarız diye düşünüyorum. İki de bir asker bulundurma deniyor. Yunanistan asker bulundurmadı mı? Orada asker bulundurma olayı Annan Planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktık. Oradaki asker sayısı hepsi belli bir düzene oturtulmuştu. Oradaki referandumda Güney Kıbrıs ters hareket etti. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bu işi daha iyi ele alır, ortak çalışmalarımızda bunu çözüme kavuştururuz diyorum” dedi.


Pakistan Parlamentosundan ABD'nin Kudüs kararına kınama

Pakistan Parlamentosu, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını kınayan ortak bildiri kabul etti. Parlamentoda kabul edilen ortak bildiride, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı sert şekilde kınanarak, "tüm İslam alemine karşı yapılmış bir saldırı" olarak nitelendirildi.

Washington yönetimine kararı gözden geçirme çağrısı yapılan bildiride, Ortadoğu'daki savaş ve çatışma ortamına dikkat çekilerek, bu kararın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına aykırı olduğu vurgulandı. Öte yandan bildiriden önce iktidar ve muhalefet milletvekilleri söz alarak ABD'nin kararını eleştirdi.

Trump'ın bu kararı, seçim kampanyasına yardım eden Yahudi lobilerini memnun etmek için aldığını söyleyen Pakistan Halk Partisi Milletvekili Navid Kamer, "ABD Başkanı, bu kararla İslam dünyasına meydan okumuştur." dedi.

Macron'dan Kudüs çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararından sonra bölgenin istikrarının önemine dikkati çekerek, tüm taraflara sükunet ve sorumluluk çağrısında bulundu.

Macron, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Lübnan İçin Uluslararası Destek Grubu toplantısının açılışında Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile gazetecilere açıklama yaptı. ABD Başkanı Trump'ın ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ile ilgili kararına değinen Macron, bu konunun Filistinliler ve İsrailliler arasında ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Trump'ın kararının bölgenin istikrarsızlığını artırmaması gerektiğine işaret eden Macron, "Trump'ın önceki gün aldığı karar üzerine burada herkesi sükunete ve sorumluluğa davet ediyorum." dedi.

Macron, dün de Katar ziyareti çerçevesinde yaptığı açıklamada, "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararını onaylamıyor ve uluslararası hukuka aykırı olduğu için de kınıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Macron, konuyla ilgili uluslararası toplum nezdinde girişimlerde bulunacaklarını belirterek, "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararı tek taraflıdır. Bunu onaylamıyor ve uluslararası hukuka aykırı olduğu için de kınıyoruz. Bu karar BM Güvenlik Konseyinde alınan kararlara aykırıdır. Fransa bu konudaki tavrını BM Güvenlik Konseyinde açıklayacaktır." diye konuşmuştu.


"Trump yangına körükle gidiyor"

Belçika Başbakanı Charles Michel, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden kararı hakkında, "Trump yangına körükle gidiyor. Bu kabul edilemez kararı açıkça kınıyoruz." dedi.

Michel, Mecliste, Belçika Federal Parlamentosu Milletvekili Veli Yüksel’in, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden kararını kınayacak mısınız? sorusunu yanıtladı.

Belçika'nın İsrail Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'de kalacağını belirten Michel, gelecek hafta düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde ABD'nin kararına güçlü tepki verilmesi gerektiğini söyledi.

Michel, AB'nin Ortadoğu Barış Süreci'nde arabulucu rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, pazartesi günü Brüksel'e resmi ziyarette bulunacak İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'yla görüşme talep ederek Kudüs'ün ABD tarafından başkent ilan edilmesine ilişkin endişelerini dile getirmek istediğini kaydetti.


- "Trump ateşe körükle gidiyor"

Michel, "Biz ABD'nin kararını, barış sürecine tehdit olarak görüyoruz. Trump yangına körükle gidiyor. Bu kabul edilemez kararı açıkça kınıyoruz." diye konuştu.

Mecliste muhalefet partilerinin Belçika'nın Filistin devletini tanımasına yönelik baskı kurmasına ilişkin Michel, "Filistin devletinin tanınması konusunda AB'yle birlikte hareket etmek daha etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.


#Kudüs
#Kudüs son durum
#Son dakika kudüs
#Kudüs'te neler oluyor
#Mescid-i Aksa
#Filistin
6 yıl önce