|

En Küçük Prens

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry'nin tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasında gösterilen eseri Küçük Prens, 71. yılını Zorlu Center'da kutluyor. 2008'den beri Küçük Prens kitaplarını biriktiren ve bunlardan bir sergi açan Yıldıray Lise, Küçük Prens'in bugüne kadar 250'den fazla dile ve lehçeye çevrildiğini söylüyor.

.
00:00 - 11/05/2014 Pazar
Güncelleme: 22:00 - 10/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
En Küçük Prens
En Küçük Prens

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry'nin bundan tam 71 yıl önce yazdığı Küçük Prens tüm dünyada en çok sevilen ve okunan klasikler arasına çoktan girdi. Büyüklerin dünyasını bir çocuğun gözünden anlatan ve dünya üzerinde 250'den fazla dile ve lehçeye çevrilen kitabın 71. yıl kutlama etkinlikleri Zorlu Center AVM'de yapılıyor. Etkinlikte Küçük Prens tutkunu Yıldıray Lise'nin kitap koleskiyonunda bulunan 500'e yakın parçadan 120 tanesi sergileniyor. Lise, Küçük Prens'in bir modern zamanlar masalı olduğunu söylüyor. Sergilenen parçalar arasında dünyanın en küçük boyutlu Küçük Prens kitapları, aynadan okunabilen tersten yazılmış baskılar, Küçük Prens'in çeşitli dil ve lehçelerde örnekleri, rakamlarla yazılmış özel basımlar ve 1948'den bu yana basılmış Türkçe özel nüshalar da yer alıyor. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de büyük ilgi gösterdiği Küçük Prens'in dünyasını yansıtan özel bir alan oluşturulmuş. Bu alanda çekilen fotoğraflar #kucukprenszorluda hashtag'i ile Instagram'da paylaşılıyor. Sanat eğitmeni Murat Ergin ise çocuklarla birlikte Küçük Prens storyboard'ları oluşturuyor. Atölye ve sergi çalışmaları Mayıs ayı boyunca 11.00 -19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

KAYBOLAN DİLLER

Yıldıray Lise 2008 yılında başlamış Küçük Prens kitapları biriktirmeye. Lise, 'Dini kitaplardan sonra en çok basılan kitaplardan biri. Eskiden sadece Türkçe baskılarını alıyordum şimdi gittiğim zaman diğer dillerden de alıyorum. Türkiye'de 20 kadar Küçük Prens koleksiyoneri var. Fazla kitapları bir takas grubumuz var orada takas ediyoruz. Giderek camia daha da büyüyor. Yeni başlayanlara da elimizde fazla olanları hediye ediyoruz' diyor. Çok farklı dillerde Küçük Prens uyarlamalarıyla karşılaştıklarını söyleyen Lise, bu dillerin de kendisinde bir merak uyandırdığını belirtiyor. Doğayı korumayla ilgili de çalışmaları olan Lise, UNESCO'nun tehdit altında olan dillerle ilgili bir listesinin olduğunu ve o dillerde basılmış Küçük Prens örneklerinin de koleksiyonunda olduğunun altını çiziyor. Lise, bazı dillerin kaybolmaması için de destek veriyor.

OKUYUN ANLARSINIZ

Küçük Prens koleksiyonerlerini birer 'çatlak' olarak değerlendiren Mehmet Sobacı da ciddi bir koleksiyona sahip. 'Galiba bir çocuğu anlamanın en iyi yolu Küçük Prens' diyen Sobacı, kitaplığına ikinci kitabı ne zaman koyduğunu hatırlamıyor. 20 yılı aşkın süredir biriktirdiği koleksiyonunda 127 dil ve lehçede 700'ü aşkın kitap var. Küçük Prens'in neden bu kadar çok sevildiği ve okunduğuna dair cevabı ise oldukça net: okuyun anlarsınız!

Yıldıray Lise'nin Küçük Prens kitap koleksiyonunda Fransa'da en küçük ebatta basılmış bir eser de var.
Hedefimiz bir müze açmak

Küçük Prens kitaplarını toplayan Yıldıray Lise, Türkiye'deki diğer 20 koleksiyonerler bir araya gelerek bir sanal müze açmak gayreti içinde olduklarını söylüyor. İlerleyen zamanlarda ise bunu gerçek bir müzeye dönüştürmek istiyorlar. Koleksiyonunu tek başına biriktirmediğini pek çok arkadaşından destek aldığını belirten Lise, 'Ben işim gereği çok geziyorum gittiğim yerde kitap alırken Mehmet Sobacı'da yoksa onun için de bir tane alıyorum. Küçük Prens koleksiyonerleri olarak bencil değiliz. Bizim koleksiyonlarımız dünyada da değerli ilk 10'dayız bu konuda' diyor.


10 yıl önce