|

200 yıl sonra ziyarete açıldı

Atina’da bulunan ilk meteoroloji istasyonu, 200 yıl sonra restore edilerek ziyarete açıldı. Lord Elgin'in anıtı 1799 yılında İngiltere'ye taşımayı planladığını açıklayan Stelios Daskalakis, Türklerin ibadet yeri olarak kullanıp, kutsal gördükleri için yağlanmasına izin vermediklerini ifadesinde belirtti.

Yeni Şafak
16:08 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:08 - 29/08/2016 Pazartesi
Diğer

Atina'da Akropolis'in bulunduğu tepenin yamacında yer alan ve dünyanın ilk meteoroloji istasyonu ve saat kulesi olarak bilinen “Rüzgâr Kulesi”, 200 yıl sonra yeniden restore edilip ziyarete açıldı. Yunanistan Doğal Kaynakları Koruma Birimi Başkanı Stelios Daskalakis, “2 bin yıllık dünyanın ilk meteoroloji istasyonu Roma Agorası içerisinde yer alıyor. Tüccarların hava durumunu ve aynı zamanda ticareti organize etmek için mallarının ne zaman ulaşacağını belirlemelerinde büyük öneme sahipti” diye konuştu.



Habertürk'ün haberine göre 1799 yılında Lord Elgin'in anıtı İngiltere'ye taşımayı planladığını da açıklayan Stelios Daskalakis, “Ancak Türkler burayı ibadet yeri olarak kullanıp kutsal bir yer olarak gördükleri için anıtın yağmalanmasına izin vermedi” dedi.



Anıtın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Sufi dervişler tarafından ibadet yeri olarak kullanıldığı belirtiliyor. Binanın duvarlarında Osmanlı motifleri de yer alıyor. Bina, 1828 yılında dervişlerin ayrılmasıyla kapanmış ve 1848 yılında antik eserleri depolamak için kısa süreli kullanılmış. 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan anıt tekrar ziyarete açıldı.



#Atina
#Rüzgar kulesi
#Restorasyan
8 yıl önce