|

Güzel yaşa, güzel ol...

"Ahilik felsefesini günümüze uyarlamış olsaydık depremin papucunu dama atmış olurduk. Ancak, biraz önce saydığım olumsuzluklar yüzünden deprem bizim papucu dama attı"

.
00:00 - 13/10/1999 Çarşamba
Güncelleme: 11:20 - 17/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Güzel yaşa, güzel ol...
Güzel yaşa, güzel ol...

İSTANBUL- Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında temsili "Şed kuşatma töreni" düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Vakıf Başkanı Galip Demir, ahiliğin asırlar boyunca Türk toplumuna ahlak, çalışma, adalet, demokrasi, sivil insiyatif, tüketicinin korunması, kaliteli üretim, yardımlaşma ve hoşgörü gibi değerleri kazandırdığına dikkat çekerek, Japonya, Amerika ve Almanya gibi büyük ülkelerin gelişmesinde de ahilik örneğinin önemli katkısı bulunduğunu söyledi.

'Depremin papucunu dama atardık'

"Biz kültür hazinelerimizi toprağa gömmüş ve çürümeye terketmişiz" diyen Demir, 17 Ağustos depreminin büyük bir felakete dönüşmesinin aşırı bencillik, aşırı kazanç hırsı, lüks, tamah, kıskançlık gibi ahiliğin yasakladığı ve toplum düzeni için felaket saydığı hususlar olduğunu dile getirdi. Demir: "Ahilik felsefesini günümüze uyarlamış olsaydık depremin papucunu dama atmış olurduk. Ancak, biraz önce saydığım olumsuzluklar yüzünden deprem bizim papucu dama attı" diye konuştu.

'Türkiye kendi kurumlarına yabancı'

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan da, ahilikte siyahın, beyaza, beyazın da siyaha üstünlüğünün olmadığını belirterek: "Bundan 700 yıl önceki bu olay, batıyı halen şaşırtmaktadır. Ancak, bugün Türkiye ahilik gibi kendi tarihsel kurumlarına yabancıdır" şeklinde konuştu. İstanbul Vali Yardımcısı Gültekin Ündey ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ümit Özeroğlu ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, ahiliğin tanıtılmasında katkıda bulunanlara plaket verildi. Gecede daha sonra, temsili "Ahi Evran Veli Ocağı Şed Kuşatma töreni" gerçekleştirildi.

25 yıl önce