|

Her hattatın hedefi Kur'an yazmak

Hattat Hüseyin Kutlu'nun nesih hattıyla kaleme aldığı Kur'an-ı Kerim, Damla Yayınevi tarafında farklı boyut ve renk seçenekleriyle basıldı. Gönlünde her zaman Kur'an yazma aşkını taşıyan Kutlu, çalışmasını 5 yılda tamamladı. Kutlu, "Kur'an yazmak her hattatın gerçekleştirmeyi en çok istediği bir hedef" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2017 Salı
Güncelleme: 03:38 - 30/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​Her hattatın hedefi Kur'an yazmak
​Her hattatın hedefi Kur'an yazmak

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün geçen yılki sahibi Hattat Hüseyin Kutlu, nesih hattıyla Kur'an- Kerim yazdı. Diyanet İşleri Başkanlığı Mushaflar İnceleme ve Kıraat Kurulu tarafından mühürlenen, hiçbir suni daraltma ve genişletme yapılmadan harekelendirilmiş, "ayet berkenar" sayfa düzenine sahip Kur'an-ı Kerim, Damla Yayınevi tarafında farklı boyut ve renk seçenekleriyle okurlara buluştu.

ALLAH NASİP ETTİ

Hüseyin Kutlu hattı Kur'an-ı Kerim'in yayınlanması kapsamında "İslam Medeniyetinde Kur'an-ı Kerim Kitabeti" konulu sohbet programı düzenledi. Kur'an-ı Kerim yazımının bir hattatın gerçekleştirmeyi en çok istediği ileri bir hedef olduğunu söyleyen Kutlu, yazımı 5 yılda tamamladı. Fikri gönlünde hep taşıdığını belirten Kutlu, "Bir fırsat buldum ve yazmaya başladım. Hak teala da nasip etti tamamlamış olduk" diye konuştu.

MUSHAFLARA BAKARAK YAZDI

Osmanlı döneminde yazılan mushafların asıllarının kaybolması ile taşbaskı nüshalardan yapılan kopyalamalarda yazı kalitesinin bozulduğunu belirten Kutlu, "Kimi yerde vav'ların gözleri kapanmış, tırnaklar ve sin dişleri kaybolmuş. Zamanla bir ihtiyaç doğdu ve rahmetli hocam Hattat Hamid Aytaç hocamız Kur'an-ı Kerim'i yeniden yazdı. Ben de yazarken Hafız Osman'ın, Kazasker Efendi'nin, Hasan Rıza Efendi'nin ve Hamid hocanın mushaflarını karşıma aldım. Bu mushafların her sayfasına teker teker baktım" dedi.


RADİKAL DEĞİŞİMLE
YENİDEN FİLİZLENDİ

Hat sanatının yozlaşabileceğine dair korkuları olduğunu belirten Kutlu, "Asırlar boyu bir gelenek vadisinde akarak hiç bozulmadan gelen hat sanatımız bundan 200 sene önce başlayan batılalaşma dediğimiz başkalaşma hareketinden nasibini almamıştı. Çünkü batıda benzeri bir sanat yok. Hat sanatı unutulmuştu. Fakat Türkiye'nin yaşadığı radikal değişimler sonucunda yeniden filizlendi ama maalesef bugün bu sanatın yozlaşabileceğini söyleyebilirim. İyisini kötüsünü, doğrusunu yanlışını ayırt edecek bir kitle yok. Onu yetiştirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Taviz vermedim

Kalem farkı olmadan yazdığı Kur'an Kerim'de okunması zor olan kelimeleri hat sanatının kurallarından taviz vermeden, klasik ölçüleri ve anlayışı bozmadan daha kolay okunabilecek şekilde yazmaya çalıştığını anlatan Kutlu, "Sayfa ebadı tespiti, satır araları ve satır uzunluğu gibi ayrıntılar üzerinde 6 ay boyunca hazırlık yaptım. Çünkü 6 farklı boyutta baskısı yapıldı. Uzun süren bu hazırlık çalışmalarım sayesinde en büyük boydan en küçük boya kadar ne tırnaklarda ne dişlerde ne de gözlerde bozulma olmadı" dedi.

#Hüseyin Kutlu
7 yıl önce