|

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban bayramı, bu sene 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 11 Eylül Pazar günü ise arefe günü olacak. Kesim öncesinde, kurbanlık hayvanların kışın en az 8 saat, yazın ise en az 12 saat süreyle dinlendirilmeleri et kalitesini iyi yönde etkilemektedir. Peki Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? İşte merak edilen ayrıntılar...

Yeni Şafak
18:07 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:15 - 29/08/2016 Pazartesi
Diğer

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kesim öncesinde, kurbanlık hayvanların kışın en az 8 saat, yazın ise en az 12 saat süreyle dinlendirilmeleri et kalitesini iyi yönde etkilemektedir. Kesimin en az 6 saat öncesinden yemleme kesilmeli ve hayvanlar kesilinceye kadar ihtiyaçları dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Yorgun hayvanların kesilmesi ile yeterli kan miktarda kan akmamasından dolayı etler iyi bir olgunlaşma periyodu geçiremez, dolayısıyla dayanıksız ve kalitesiz olabilir.



Aynı zamanda dinlendirme amacıyla padoklara konulan hayvanlar, Veteriner Hekimler tarafından sağlık ve besi derecesi bakımından muayene edilmelidir. Canlı muayene, kuduz, çiçek, şap, şarbon ve deli dana hastalığı gibi zoonoz hastalıkların teşhisinde önem taşımaktadır. Ayrıca genel durum, besi durumu, ırk, yaş ve cinsiyet gibi özelliklerin kontrolü de yapılmalıdır. Bu amaçla tüm dünyada canlı muayene uygulaması yasalarla zorunlu kılınmıştır.



BAYILTMA İŞLEMİ ET KALİTESİNİ ARTTIRIYOR


Kasaplık hayvanların kesim esnasında savunma hareketleri yapmasını önlemek ve acıya duyarsız hale getirmek için uygulanan bayıltma işlemi, kanama düzeyini ve et kalitesini iyileştiren önemli bir faktör olmasının yanı sıra insani kesim uygulaması açısından oldukça önemlidir.



Bugün birçok ülkede hayvanların bayıltılmadan kesilmelerine izin verilmemektedir. Hayvanlara elektrik akımı


verilmesi sureti ile uygulanan elektroşok yöntemi ile bayıltma günümüzde en çok koyun ve keçilerde uygulama alanı bulan bayıltma şekli olarak bildirilmektedir. Uygulanan elektrik akımı ile hayvanlarda ani bilinç kayıpları oluşmaktadır. Elektrik uygulamasıyla bayıltmanın 17 ila 20. saniyeleri arasında hayvan kesilerek kanatılır. Eğer bayıltma uygulaması sonrası kesim işlemi uygulanmaz ise hayvan en geç 120 saniye içinde kendine gelir ve ayağa kalkar. Akan kan miktarının


artmasına neden olduğu için bayıltma, etin muhafaza süresinin arttırılmasında önemli bir yöntem olarak görülmektedir.



KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?


Kurban bayramı, bu sene 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 11 Eylül Pazar günü ise arefe günü olacak.



13 Eylül Salı 2. Gün,


14 Eylül Çarşamba 3. Gün,


15 Eylül Perşembe 4. Gün (Son Gün). Kurban Bayramı tatili ile ilgili ise sevindirici haber Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Buna göre 16 Eylül Cuma günü kamu çalışanları için idari tatil olarak ilan edilince, Kurban Bayramı tatili 9 güne çıktı.





#Kurban bayramı
#2016 Kurban bayramı
#Kurban kesimi
8 yıl önce