|

Kurban ne zaman kesilir?

Kurban ne zaman kesilir? Kurban bayramın hangi günlerinde hangi saatlerinde kesilir? soruları kurban kesme ibadetini yerine getiren Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Senede bir kez yapılan bir ibadet olması nedeniyle unutulan hukümler kurban bayramının gelmesiyle tekrardan gündeme geliyor. Peki kurban ne zaman kesilir? İşte mezheplere göre ve Diyanetin açıklaması...

Yeni Şafak
16:17 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:43 - 16/08/2017 Çarşamba
Diğer
​Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? sorularının yanıtı haberimizde.
​Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? sorularının yanıtı haberimizde.

Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? sorularının yanıtları için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından edindiğimiz bilgileri haberimizde sizlerle paylaştık.

Kurban (udhiye), eyyâm-ı nahr (kurban kesme günleri) denilen Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde namaz kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise ikinci fecrin doğumundan sonra başlar; Zilhiccenin on ikinci günü (bayramın üçüncü günü) güneş batıncaya kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakti kesilmesi daha uygundur. Diğer kurbanlarda (adak, akika, vb.) ise herhangi bir vakit söz konusu değildir.

Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).


#Kurban kesmek
#Kurban kesimş
#Kurban kesim vakti
#Kurban ne zaman kesilir?
7 yıl önce