|

Mardin’de 669 kişi hacca gidecek-Mardin haberleri

Mardin'de kayıt yaptıran 18 bin 500 hacı adayından 669'u kutsal topraklara gidecek.

Yeni Şafak
17:28 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 18:06 - 27/02/2017 Pazartesi
IHA
Mardin’de 669 kişi hacca gidecek
Mardin’de 669 kişi hacca gidecek

Mardin'de kayıt yaptıran 18 bin 500 hacı adayından 669'u kutsal topraklara gidecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılı hac kuraları çekildi. Kuralar, Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda bilgisayar ortamında ve kamuoyuna açık yapıldı. Kura, Mardin İl Müftülüğünde de canlı olarak izlendi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Zübeyir Aslan ve bir grup hacı adayı da kurayı canlı olarak takip etti.



Müftü Çiçek, il genelinde yaklaşık 18 bin 500 kişinin kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunduğunu ve bugün yapılan kura sonucunda bunlardan 669'unun hacca gideceğini söyledi. Geçen yıl 516 kişiyi kutsal topraklara gönderdiklerini kaydeden Müftü Çiçek, “Bu yıl Cumhurbaşkanımız ile Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez'in üstün gayretleriyle Türkiye'ye ayrılan kontenjan 20 bin arttırılmıştır. Bu sayede İlimiz kontenjanında da artış olmuştur. Bu rakam bir nebze de olsa hacı adaylarımızı rahatlatmıştır. Hac kura sonuçlarının milletimize ve İslam âlemine hayırlar getirmesini Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.



"Hacca gideceklerin yüzde 75'i 2007-2010'da kayıt yaptıranlardan"


Bu yıl hacca gidenlerin yüzde 75'i 2007 ile 2010 yılı arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 24,7'si de 2011 ile 2016 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan oluşuyor. Diyanet İşleri Başkanlığınca, hacı adaylarının hac kuralarına yönelik en çok merak ettikleri sorular yanıtlandı. Başkanlıktan edinilen bilgiye göre, hacı adayları en çok "Hac fiyatları nasıl belirlenmektedir?", "Hacca neden sırayla götürmüyorsunuz?", "Katsayılı kura sistemi nedir?", "Şehit aileleri hac kurasına girecek mi?", "Neden kuraya ihtiyaç duyuldu?", "Hacca kayıt yaptırıp gidemeyenlerin dinen mesuliyeti var mıdır?", "Hac ücretleri bu sene ne kadar olacak?" sorularını kuruma yöneltti.



Hacı adaylarının soruları yanıtlanırken, haccın sıraya konulması halinde, kayıtlı mevcut hacı adayı sayısına göre 25 yıl sonrasına sıra verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu durumun, toplumda her türlü hac talebini ortadan kaldıracak bir toplumsal soruna yol açabileceği endişesiyle vatandaşların sırayla hacca götürülemediği belirtildi.



Kura sistemine ihtiyaç duyulmasının nedenleri şöyle açıklandı: "Dünyada, müracaat edenlerin sayısı en fazla 900 bini bulduğu için 1985 yılına kadar hiçbir kısıtlama olmadan herkes hac ibadetini yapabiliyordu. Hactaleplerinin artması ve mekanların yetersiz kalması üzerine, İslam Ülkeleri Dışişleri Bakanlarının 1987 yılında Amman'daki toplantında hacda kota uygulamasına karar verildi. Türkiye'de talebin az olması nedeni ile 2003 yılına kadar müracaat eden herkes hacca gidebiliyordu. 2003 yılından itibaren hacca müracaat eden kişi sayısı arttı. Bu yıl dünya Müslümanlarından haccetmek üzere talepte bulunan insan sayısı 25 milyondur. Fakat ibadet mekanları ancak yılda 3 milyon insanın talebine karşılık verebiliyor. Hac müracaatları da her geçen yıl katlanarak artıyor." Katsayılı kura sisteminin, uzun yıllardan beri bekleyen hacı adaylarına öncelik tanınması amacıyla uygulandığı, böylelikle hacca gitmek için uzun yıllar bekleyenlerin sayısının azaltılacağına işaret edildi.



- Hac müracaatları iki milyona dayandı -

Bu yılki hac kura sonuçlarına göre hacca gideceklerin yüzde 75'inin, 2007 ile 2010 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 24,7'sinin, 2011 ile 2016 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 0,3'ünün de 2017 yılında kayıt yaptırmış olanlardan oluştuğu bildirildi. Bu yılki hac müracaatının 1 milyon 892 bin 724'e ulaştığı, Türkiye'ye verilen hac kontenjanının ise 80 bin olduğu açıklandı.



Hacca kayıt yaptırıp gidemeyenlerin dinen mesuliyetlerinin olup olmayacağı sorusuna, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in, "İslam fıkhına göre, hac ibadetine talip olmak, gelip müracaat etmek, niyetini ortaya koymak her mümin için önemlidir. Yıllarca müracaat ettiği halde hacca gidemeyen kardeşlerimizin üzerinden hac farizası sakıt oluyor. Hacca gidecek kardeşimizin sevinci Allah katında ne kadar kıymetli ise bu imkana kavuşamayan kardeşimizin hüznü de o kadar kıymetlidir." yanıtıyla açıklık getirildi.



- Şehit yakını ve gazilere hac kolaylığı -

Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulunun, gazi ve şehit aileleri için 600 olan kotayı müracaat eden kişi sayısı kadar artırdığı hatırlatılarak, "Bu yıl 4 bin 600 gazi ve şehit yakını 80 bin kotaya ilave olarak kutsal topraklara gitme imkanına kavuşacak. Bu hakkı elde edenlerin kayıtları ise 16-24 Mart tarihleri arasında yapılacak." bilgisi paylaşıldı. Hac ücretlerinin, ulaşım, konaklama, Arafat'ta klimalı çadır gibi hizmetler, Suudi Arabistan'a ödenen ücretler, sağlık, yemek, rehberlik, görevli personel giderleri, hacı adaylarına verilen malzemeler, kurban ve sair kalemler dikkate alınarak, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlendiği kaydedildi.




#Mardin
#Hac
#Hacı adayları
#kutsal topraklar
7 yıl önce