|

MEB Sözleşmeli öğretmenlik başvuruları başladı! Öğretmen atamaları ne zaman?

MEB sözleşmeli öğretmenlik başvuruları bugün başladı. Peki öğretmen atamaları ne zaman yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğretmenlerin yakından takip ettiği sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili başvuru bilgilerini ve tarihlerini haberimizden görebilirsiniz. Başvuruların ve atamaların nasıl yapılacağı hakkındaki ayrıntılı açıklamaları sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
18:32 - 8/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:01 - 8/08/2016 Pazartesi
Diğer
Sözleşmeli öğretmenlik başvuruları

başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında 15 bin sözleşmeli öğretmenlik için ön başvuru bugün başladı. Binlerce öğetmenin merakla beklediği gün geldi. Öğretmenler başvuru işlemlerini internet üzerinden ilkatama.meb.gov.tr adresine giriş yaparak gerçekleştirebiliyorlar. MEB'in belirlediği tarihe göre, öğretmen atamaları 10 Ekim'de yapılacak. Sözleşmeli öğretmenlik ön başvurusu yapmak isteyenler haberimizde verdiğimiz linke tıklayarak işlemlerini tamamlayabilirler. İşte detaylı açıklamalar.



Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular başladı.



MEB'e bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının ihtiyacının karşılanması amacıyla 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında ÖABT gerektirmeyen alanlar için adaylardan ön başvurular, 11 Ağustos'a kadar alınacak.



İlan edilen kadrolar için 2016-KPSS10 ve KPSS121 puan türlerinden 50 ve üzeri taban puana sahip adaylar, sözlü sınav için "http://ikgm.meb.gov.tr" adresinden başvuru yapabilecek. En yüksek puanlı adaydan başlamak üzere ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday sözlü sınava alınacak.



Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri, 12 Ağustos'ta ilan edilecek.



Sözlü sınavlar, 15-26 Ağustos'ta yapılacak ve 28 Eylül'de sonuçlar açıklanacak. Alınan itirazlar, 3 Ekim'de sonuçlandırılacak. Adayların atama tercihleri, 4-7 Ekim arasında alınacak ve 10 Ekim'de sonuçları açıklanacak.



- ÖABT alanları için ayrı takvim uygulanacak



Öte yandan, ÖABT 20 Ağustos 2016'da gerçekleştirileceği için bu puana göre atanacak adayların sınav takvimi farklı olacak.



Buna göre, ÖABT gerektiren alanlar bakımından ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak.



Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri, 9 Eylül'de ilan edilecek. Sözlü sınavlar 19-27 Eylül arasında yapılacak. Sözlü sınav sonuçları, 28 Eylül'de açıklanacak. Bu tarihten sonraki süreçlere ilişkin takvim ise ÖABT gerektirmeyen adaylarla aynı olacak.



SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK İÇİN ÖN BAŞVURU NASIL YAPILIR?


için tıkla



* Karşınıza gelecek olan sayfada, e-Devlet şifreniz var ise "e-Devlet şifresiyle giriş", e-Devlet şifreniz yoksa "Sistem üzerinden giriş" bölümüne tıklayınız.



* Sistem üzerinden giriş bölümünde sizden kişisel nüfus bilgileriniz istenecek. Bu bölümde kayıt oluşturabilmek için T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Cilt No, Yakınlarınızdan birisinin T.C. Kimlik No (Anne, baba, eş gibi birinci dereceden yakınlar) gibi bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra sisteme girişiniz aktifleşecektir.



* Girişinizin ardından "Lütfen Branşınız ve Mezun Olduğunuz Bölümü Seçiniz" bölümü ile karşılaşacaksınız. Bu bölümde size alanınız sorulacak. Alanınızı seçiniz.



* Daha sonra alt bölümde yer alan "Mezun Olduğunuz Yükseköğretim Programı" bölümünden üniversitenizi seçiniz.



* Ardından -eğer okuduysanız- "2016 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE BAŞVURU VE ATAMA DUYURUSU' nu okudum" bölümündeki tiki işaretleyip giriş yapın.



* Sonra sırasıyla Kimlik Bilgileri, Başvuru Bilgileri, Beyana Dayalı Bilgiler, Diğer Bilgiler, Tercih, Kayıt ve Durum bölümlerini doldurup başvurunuzu tamamlayın.



'Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik'e göre, sözlü sınavdan 100 üzerinden 60 puan alma şartı var. Sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptığı okulda kadroya atanacak. Atandıkları yerde iki yıl daha çalıştıktan sonra tayin isteyebilecek. Atamalar 10 Ekim'de yapılacak. Atamaları tebliğ edilenler, bunu izleyen 15 gün içinde göreve başlayacak. En çok kontenjan 4 bin 334 ile sınıf öğretmenliğine verildi. Onu 1.555 kontenjanla İngilizce ve 1.479 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği takip etti.



Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular 8-11 Ağustos'ta, ÖABT gerektiren alanlar için ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, 27 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan 668 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 3 Ağustos 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan SözleşmeliÖğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda, boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kuramlarına 15 bin pozisyonasözleşmeli öğretmen istihdam edilmesine ilişkin duyuruya yer verildi.



Buna göre, ilan edilen kadrolar için 2016 KPSS10 ve KPSS121 puan türlerinden 50 ve üzeri taban puana sahip adaylar, sözlü sınav için "http://ikgm.meb.gov.tr" adresinden başvuru yapabilecek. En yüksek puanlı adaydan başlamak üzere ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday sözlü sınava alınacak.



Sözlü sınavlar, Türkiye genelinde oluşturulan 18 sınav merkezinde gerçekleştirilecek. Adaylar sınav merkezi tercihlerine göre sözlü sınava girecek ve ardından başarılı olanlar arasından puan üstünlüğüne göre tercihler alınıp atamalar gerçekleştirilecek.



Sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili sözlü sınava alınacak adaylara ilişkin süreç takvimi, yapılacak iş ve işlemler, bakanlığın "www.meb.gov.tr" internet sitesinden duyurulacak.



Öte yandan, sözlü sınavda adaylar, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilecek. Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar, başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecek.



Sözlü sınava alınacak adaylar "http://mebbis.meb.gov.tr" ve "http://ikgm.meb.gov.tr" adreslerinden duyurulacak. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 20 eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecek.



- Başvurular için 2 ayrı takvim



ÖABT KPSSP10 gerektirmeyen alanlar bakımından adaylardan ön başvurular 8-11 Ağustos'ta alınacak. Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri, 12 Ağustos'ta ilan edilecek. Sözlü sınavlar, 15-26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve 28 Eylül'de sonuçlar açıklanacak. Alınan itirazlar, 3 Ekim'de sonuçlandırılacak. Adayların atama tercihleri, 4-7 Ekim arasında alınacak ve 10 Ekim'de sonuçları açıklanacak.



ÖABT 20 Ağustos 2016'da gerçekleştirileceğinden KPSS121 puan türüne göre atanacak adayların sınav takvimi farklı olacak. Buna göre, ÖABT gerektiren alanlar bakımından ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak. Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri, 9 Eylül'de ilan edilecek. Sözlü sınavlar 19-27 Eylül arasında yapılacak. Sözlü sınav sonuçları, 28 Eylül'de açıklanacak. Bu tarihten sonraki süreçlere ilişkin takvim ise ÖABT gerektirmeyen adaylarla aynı olacak.



Sözleşmeli öğretmenlik için 15 bin kadro arasında en çok atama yapılacak alanlar ise sırasıyla 4 bin 334 kontenjanla sınıf öğretmenliği, bin 555 kontenjanla İngilizce ve bin 479 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği oldu.



Suriyeli öğretmenlere formasyon eğitimi başladı


MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ortaklığında Suriyeli öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için düzenlenen program kapsamında Konyada 257 öğretmenin eğitimi başladı.


Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, bir otelde düzenlenen açılış töreninde, birçok Suriyeli öğretmenin ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı Türkiyeye sığındığını söyledi. İslam coğrafyasında yüzyıllarca din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin kardeşçe bir arada yaşandığını belirten Demirci, medeniyetin temsilciliğini yaptığı iddiasındaki Avrupanın tarihine bakıldığında, 1960lara kadar farklı mezheplerden insanların bile birlikte yaşamasında güçlükler ortaya çıktığını dile getirdi.


Demirci, İslam coğrafyasında içsel bir takım hatalar ve bazı dış müdahalelerden dolayı sorunlar yaşandığını ifade ederek, şunları belirtti: "Bu sorun şu an itibarıyla özellikle Suriye coğrafyasında en yüksek seviyede. En kısa süre içerisinde inşallah Suriyede huzur olur ve Halepin sokaklarında insanların neşeli görüntüleri hayata geçer. Bugün Türkiyede bir gerçekliği yaşamak durumundayız. Geleceğin Suriyesinin inşası hususunda bugünleri fırsat bilmeliyiz. Bu fırsatı da eğitimle, bilgiyle ve irfanla oluşturmalıyız."



"SURİYELİ MÜLTECİLERİN YÜZDE 50Sİ EĞİTİM ÇAĞINDA"

Türkiyedeki 3 milyon Suriyeliden 995 bininin okul çağında olduğuna işaret eden Demirci, şu değerlendirmede bulundu: "360 bin çocuk ise 0-4 yaş aralığında. Yani 3 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 50si eğitim çağında. Şu anda geçici eğitim merkezleri marifetiyle eğitime aldığımız öğrenci sayısı 260 bin civarında. Yaklaşık 75 bin çocuğumuz ise Türkiye eğitim sistemine katılmak istedi, biz de kapılarımızı açtık. Toplamda 330 bin civarında Suriyeli çocuğumuz eğitimin içinde. 995 bin öğrenci içerisinde 330 bin sayısı bizim açımızdan, başımızı iki elimizin arasına alıp, derin düşünüp, Ne yapmalıyız? sorusunu sormamız gereken bir olay. Bu yönüyle en kısa süre içerisinde çocuklarımızı nitelikli eğitim imkânlarıyla buluşturmamız gerekiyor."


MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin de Suriyeli öğretmenlerin Konyada iki hafta boyunca farklı üniversitelerden gelen öğretim üyeleri eşliğinde eğitim alacağını vurguladı. Kursun ardından öğretmenlerin geldikleri illere dönerek Suriyelilerin eğitiminde görev alacaklarını aktaran Aktekin, "Amacımız, Suriyeli öğretmenlerin verdiği eğitimin niteliğini artırmak. Öğretmenlik mesleğine giriş, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme, sınıf yönetimi ile eğitim psikolojisi ve rehberlik başlıklarında eğitimler verilecek. Eğitimlerin bütçesi UNICEF tarafından karşılanıyor. Toplam 514 öğretmen kurs görecek." diye konuştu.



MEB sözleşmeli öğretmenlik başvuruları bugün başladı. Peki öğretmen atamaları ne zaman yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğretmenlerin yakından takip ettiği sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili başvuru bilgilerini ve tarihlerini haberimizden görebilirsiniz. Başvuruların ve atamaların nasıl yapılacağı hakkındaki ayrıntılı açıklamaları sizlerle paylaşıyoruz.


#Sözleşmeli öğretmenlik ön başvuruları
#Sözleşmeli öğretmenlik
#MEB
#15 bin sözleşmeli öğretmen alımı
#öğretmen atamaları
8 yıl önce