|

Instagram kullanıcılarının şifreleri kolayca ele geçirilebiliyor

Özellikle Türk kullanıcılar için yaygın olarak kullanılan Android uygulama mağazası üzerinde yer alan bazı uygulamalarının kullanıcı şifrelerini kolaylıkla elde edebildiği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Yeni Şafak
13:30 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 13:32 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Instagram kullanan Türk kullanıcılara önemli uyarı! Şifreleriniz kolaylıkla saldırganların eline geçebilir. Peki, bunu nasıl yapıyorlar?



Kötü amaçlı yazılım üreten hacker'lar, Instagram profilinizi ziyaret edenleri göstermeyi, takipçi kazandırmayı ve profil performansını analiz etmeyi vaat eden uygulamalar üzerinden kullanıcıların şifrelerini çalıyor.



Önemli bilgi: Facebook ve Instagram üzerinde profiline kim girdi, profilinizi kim ziyaret etti gibi bilgiler veren uygulamalar sahtedir, Facebook ve Instagram'ın böyle bir hizmeti, API bilgisi bulunmuyor! Twitter ise tüm analizleri Twitter Analitik kısmından kullanıcılara veriyor, fazladan bir uygulama kullanmanıza gerek kalmıyor!





Intel Security'nin mobil malware araştırma ekibi, Google Play Store'da Instagram şifrelerini çalan bazı yazılımları saptadı. Intel Security'nin uyarısı üzerine Google, bu zararlı uygulamaları derhal yayından kaldırdı. Fakat tehlike bitmiş değil; çünkü kaldırılan uygulamalarla aynı isimde başka uygulamalar hemen markete ekleniyor. Google'ın tespit edip, uygulamayı kaldırmasına kadar geçen süreçte bu uygulamalar binlerce kez indiriliyor. Türkiye'deki Instagram kullanıcılarının şifrelerini çalmak üzere tasarlanmış olduğu anlaşılan tehlikeli Android uygulamaları, Instagram hesaplarına olan erişimi analiz etmeyi ve takipçi sayısını artırmayı vaat ediyor. Görünüm itibariyle Instagram'a benzeyen bu kötü amaçlı uygulamaları indiren kullanıcılar “Instagram ile giriş yap” düğmesine basıp kullanıcı adı ve şifrelerini yazarak giriş yapıyor. Kullanıcıların kimlik bilgileri ve şifreleri, kötü niyetli yazılımı hazırlayan kişilerin sunucusuna düz metin olarak gönderiliyor. Siber korsanlar elde ettikleri kullanıcı adı ve şifrelerle Instagram'a giriş yapıp hızlıca ayarlardan e-posta ve şifreleri değiştirerek hesapları ele geçiriyor.





Kullanıcıların sosyal medya hesaplarında benzer şifreleri ve e posta bilgilerini kullanması nedeniyle sadece Instagram hesapları değil Facebook, Twitter ve YouTube gibi hesapları da korsanların eline geçebiliyor. Uzmanlar bilinmeyen kaynaklardan uygulamaların indirilmemesini, “profilimi kim gezmiş, profilime kim bakmış, beni takipten kim vazgeçmiş” türündeki uygulamalara itibar edilmemesi gerektiğini söylüyor.









#Instagram
7 yıl önce