|

Motorine 9 kuruş zam geldi-Motorin fiyatları için tıkla 22 Mayıs

Motorinin litre fiyatına bu geceyarısından itibaren geçerli olacak şekilde 9 kuruş zam yapıldı. Zam sonrasındaki ortalama motorin fiyatlarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
17:46 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 18:00 - 22/05/2017 Pazartesi
IHA
Motorine 9 kuruş zam geldi-Motorin fiyatları için tıkla 22 Mayıs
Motorine 9 kuruş zam geldi-Motorin fiyatları için tıkla 22 Mayıs

Motorinin litre fiyatına bu geceyarısından itibaren geçerli olacak şekilde 9 kuruş zam yapıldı. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’ndan (PÜİS) yapılan açıklamaya göre motorinin litre fiyatına 9 kuruş zam yapıldı. Bu geceyarısından itibaren geçerli olacak zammın ardından motorinin litre fiyatı İstanbul’da ortalama 4,45 liradan 4,54 liraya, Ankara’da 4,50 liradan 4,59 liraya, İzmir’de ise 4,48 liradan 4,57 liraya yükselecek.

Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.

Motorin Yapısı ve Özellikleri

Günümüzde üç farklı motorin kullanılmaktadır. Bunlar Nu.1-D numaralı motorin, Nu.2-D numaralı motorin ve Nu.3-D numaralı motorindir.

Nu.1-D, petrolün damıtılması ile elde edilen ve değişik hızlarda çalışan dizel motorlarında kullanılan dizel yakıtıdır.

Nu.2-D, petrolün damıtılması ve kraking ürünlerinden elde edilir. Nu.1-D’ye göre buharlaşması daha düşüktür ve daha düşük hızlı ağır hizmet ve endüstri motorlarında kullanılır.

Nu.3-D, damıtma, kraking ve bazı atıklardan oluşur. Düşük veya orta hızlı dizel motorlarında kullanılır.

Motorin petrolün bulunması ve rafineri işlemlerinin başlamasından hemen sonra kullanılmaya başlanmıştır. Benzinli motorlardaki verim ve benzinin fiyatı, daha ucuz ve daha verimli bir motor geliştirilmesini teşvik etmiştir. Geliştirilen dizel motorlarında yakıt olarak motorin kullanmışlardır.

Aşağıdaki tabloda üç motorinin bazı özellikleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

Motorinde Aranan Özellikler

Dizel motorları yüksek hızlı, orta hızlı ve düşük hızlı olarak yapılmaktadır. Yüksek hızlı dizeller binek taşıtlarında, orta hızlı dizeller yük taşıtlarında ve düşük hızlı dizeller ağır iş makinelerinde kullanılmaktadır. Bu motorlarda kullanılan motorinde bazı özellikler önemlidir.

#Motorin
#Zam
#Motorin fiyatları
7 yıl önce
default-profile-img