|

Orionid meteor yağmuru nedir? Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi, saat kaçta? 20 Ekim

Orionid meteor yağmuru nedir ve meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi? soruları merak edilmeye başlandı. Her yıl Ekim ayında meydana gelen bu şöleni canlı izlemek isteyenler ise Orionid meteor yağmurunun ne zaman başlayacağını merak ediyor. Orionid meteor yağmuru hakkındaki detaylı bilgileri ve Türkiye'den saat kaçta izleneceği hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
23:10 - 20/10/2017 الجمعة
Diğer
​Orionid meteor yağmuru nedir? Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi, saat kaçta?
​Orionid meteor yağmuru nedir? Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi, saat kaçta?

Orionid meteor yağmuru nedir, ülkemizden de izlenebilecek mi ve saat kaçta başlayacak? Bu sorular son günlerde en çok merak edilenler arasında. Her yıl Ekim ayında meydana gelen Orionid Meteor Yağmuru bu yıl 20-22 Ekim tarihleri arasında net olarak görülecek. Orionid Meteor yağmuru şölenini canlı izlemek isteyenler, uzmanların da tavsiye ettiği gece 1 ila 4 saatleri arasında seyredebilirler. Meteor yağmurlarını izlemek için gökyüzünün açık olduğu ve şehir ışıklarından uzak bölgeler tercih edilebilir. İşte Orionid Meteor yağmurları hakkında merak edilenler.

Orionid Meteor Yağmuru nedir?

Her yıl Ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.


GÖKYÜZÜNDE NE TARAFA BAKMAK LAZIM?

Saat 23.00’ten sonra doğu yönünde, birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde, 'Orion kemeri' (Orion kuşağı) olarak anılan, üst üste dizilmiş üç yıldız vardır (üstte yuvarlak içinde). Bu yıldızları bulduktan sonra onların soluna doğru baktığınızda yine kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görülür. Bu yıldız, Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.


Orionidler’in dağıldığı nokta yaklaşık olarak Betelgeuse yıldızının bulunduğu bölgedir. Ama meteorlar bu bölgede her tarafa doğru yayıldığından gökyüzünün her yerinden Orionidleri görebilirsiniz.

GÖZLERİNİZİ KARANLIĞA ALIŞTIRIN

Meteor yağmurunu daha iyi izleyebilmek için, şehir ışıklarından ve güçlü ışık kaynaklarından mümkün olduğunca uzakta olmak gerekiyor. Gözlerinizin karanlığa alışması için biraz zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, görme olasılığı da artacaktır.


METEOR YAĞMURU NEDEN OLUR?

Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru” adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.



#Orionid meteor yağmuru
#Meteor yağmuru
#ne zaman
#canlı izle
#Türkiye
#Orionid
#yıldız
٪d سنوات قبل
default-profile-img