|

İhvan'ın sorumlu tutulması komplo

Mısır Başsavcısı'na yönelik bombalı saldırıya ilişkin eski Uluslararası İşbirliği ve Planlama Bakanı Derrac, "Olayın gerçekleşmesinin hemen ardından soruşturma yapılmadan İhvan'ı suçlayan açıklamalar yapıldı. Bu da operasyonun planlı olduğu ve bu suçlamanın bir komplo olduğunun işaretidir" dedi.

Yeni Şafak
19:47 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:00 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Mısır'da eski Uluslararası İşbirliği ve Planlama Bakanı ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) önde gelen isimlerinden Amr Derrac, Başsavcı Hişam Berekat'ın ölümünden hareketin sorumlu tutulmasının komplo olduğunu ifade etti.



Derrac, hükümetin ve siyasi kurumların Berekat'ın ölümünden İhvan'ı sorumlu tutan söylemlerine karşı çıktı.



Derrac, "Mısır makamlarının suçluyu suçun işlendiği gün belirleyecek kadar üstün yeteneği varsa bu onun saldırıyı da durdurabilme yeteneği olduğunu gösterir. Ancak saldırıya engel olamamışlardır. Bu da suçlamanın, bir komplo olduğunun işaretidir" dedi.



Başsavcının konvoyuna yönelik saldırının rejim içerisindeki güçler tarafından düzenlendiği ihtimali üzerinde duran Derrac, şunları kaydetti:



"Olayın gerçekleşmesinin hemen ardından soruşturma yapılmadan İhvan'ı suçlayan açıklamalar yapıldı. Bu da operasyonun planlı olduğu ve rejim içinden güçler tarafından yapıldığı yönündeki şüpheleri artırıyor."



Derrac, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Berekat'ın cenaze töreninde sarf ettiği, "Müebbet ve idam kararları uygulanacak" yönündeki sözleriyle ilgili olarak, "Yasama, yürütme ve yargı erkine sahip olan rejim, yargılama haklarına riayet etmeksizin bu hükümlerin acilen uygulanması yönünde kasıtlı bir tavır içerisindedir" diye konuştu.



Derrac, rejimin saldırıyı bahane ederek yargısız infaz ve baskı yönetimini kökleştiren kanunlar çıkarmaya ve İhvan hakkında yalanlar uydurmaya çalıştığını kaydetti.



Derrac, yurt dışındaki İhvan mensuplarının da "bu suçlamaların gerçek olmadığını ortaya çıkarmak" için uluslararası bir kampanya başlattığını dile getirdi.



Demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından başsavcılığa atanan Hişam Berekat, pazartesi günü Kahire'de konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

#İhvan
#Hişam Berekat
#Amr Derrac
9 yıl önce