|

Katil milis gücü muhafızlara dönüşüyor

Irak'ta Sünni sivillere karşı insan hakları ihlallerinde bulunan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye bağlı resmi güvenlik birimine dönüştürülmesi yönündeki plan tartışmalara neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2016 السبت
Güncelleme: 23:10 - 29/07/2016 الجمعة
Yeni Şafak

Irak'ta 24 Şubat 2016'da Başbakan İbadi tarafından imzalanan ve son günlerde basına sızan Haşdi Şabi'nin statüsüyle ilgili belge, söz konusu grubun resmi güvenlik birimine dönüştürülmesi planını içeriyor. Belgede Haşdi Şabi'ye dair, “Haşdi Şabi, talimatları Başkomutandan alan ve silahlı güçlerin birimi olarak bağımsız bir askeri yapı olacak. Bu yapı, düzen ve bağlılık açısından Irak terörle mücadele birimine benzer yapıya dönüştürülecek. Haşdi Şabi, komuta kademesi, tugay ve sınıflandırmalardan oluşacak” ifadeleri yer alıyor.



Irak Devrim Muhafızları geliyor


Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Iraklı terör uzmanı Davud Sadi, söz konusu kararın derinlemesine gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Sadi, “Bunlar, İran'a direk bağlıdırlar ve devletin güvenlik müessesesinde yer almaları risk taşıyor” dedi. Kararın uygulanmasıyla birlikte İran Devrim Muhafızları'na benzer bir yapının ortaya çıkacağı uyarısında da bulunan Sadi, "Bu milisler, Tikrit, Diyala ve Felluce'de sivillere (sunni) karşı insan hakları ihlallerinde bulundu. Musul operasyonundan sonra Haşdi Şabi'nin lağvedilmesi gerekir. Bu kararlar uygulanırsa ihlallerde bulunan gruplar devletin himayesine girecek” şeklinde konuştu.


#Devrim Muhafızları
#Haydar el-İbadi
٪d سنوات قبل