|

"Kimyasal silahlarını sakladı"

OPCW, 2013 yılında kimyasal silah stoğunu yok edeceğini açıklayan rejimin, kendisini devirmek isteyen muhaliflere karşı kullanmak üzere hâlâ kimyasal stoğuna sahip olduğunu tespit etti.

Yeni Şafak
12:14 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 25/08/2016 Perşembe
Diğer

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından yayımlanan ve basına sızan gizli bir raporda, Suriye'de Beşar Esed rejiminin hâlâ kimyasal silah stoğuna sahip olabileceği açıklandı. OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü tarafından düzenlenen ve Foreign Policy dergisi tarafından ele geçirilen raporda, Suriye'deki birçok farklı bölgeden toplanan 122 vaka örneğinin büyük çoğunluğunda kimyasal silah kullanıldığına dair bulgulara ulaşıldığı belirtildi.



Esed'in açıklamaları inandırıcı değil

Milliyet'in haberine göre OPCW'nin labratuarda incelediği örneklerde, kimyasal silah yapımında kullanılan 'soman' ve VX gibi maddelere rastlandığı belirtildi. Üzümcü, 75 sayfalık raporun özetinde, “Suriye'nin beyan edilmeyen maddelerin varlığı hakkındaki açıklamaları bilimsel ve tekniksel olarak inandırıcı değil ve birkaç beyan edilmemiş kimyasal savaş maddesinin varlığı hâlâ teyide muhtaç” ifadelerine yer verdi. ABD ve Batılı ülkelerin, Esed rejiminin muhaliflere karşı kullanmak üzere belirli ölçüde bir kimyasal silah stoğunu elinde tutma niyetinde olabileceği ifade edildi.



Doğu Guta'da 1500 kişiyi katletti

Esed rejiminin 2013'te Şam'ın Doğu Guta banliyösünde sivillere karşı kimyasal gaz kullanması ve yaklaşık 1.500 kişiyi öldürmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama, rejime karşı hava saldırıları düzenleyebileceğini açıklamıştı. Rusya'nın ileri sürdüğü teklif üzerine Esad rejimi, ABD'nin hava saldırı tehdidinden kaçınmak için kimyasal silah stoğunu bütünüyle yok edeceğini açıklamıştı. Rejimin, kimyasal silah programına uyacağı vaadi üzerine hava saldırısı düzenlemeyen Obama'nın, yeni raporla siyasi baskı altına gireceği belirtiliyor.



Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad'ın son dönemde OPCW yetkililerine Suriye'nin kimyasal silah programı hakkında çelişen açıklamalarda bulunduğu, bunun da kafa karışıklığı yarattığı ifade ediliyor. OPCW'nin, yayınladığı yeni raporu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ile paylaştığı ifade ediliyor. Üzümcü, Suriye hükümetiyle yaşanan işbirliği eksikliğinin ve kimyasal maddelere ilişkin dökümanların yetersizliği nedeniyle OPCW'nin ülkedeki kimyasal silah stoğu konusundaki bilgi sahibi olma imkânının kısıtlandığını vurguladı.


Galeri: Suriye'deki kimyasal silah katliamının fotoğrafları Doğu Guta'daki kimyasal saldırının yeni görüntüleri ortaya çıktı Bombaların tanıkları çocuklar... Sarin katliamının üzerinden 3 yıl geçti

#Esed
#Suriye
#Doğu Guta
8 yıl önce