|

Sina’da eş zamanlı baskın

Mısır’daki başsavcı suikastı sonrası Sina’da dengeleri alt üst edecek saldırılar yaşandı. 70 militan, bomba yüklü araçlarla 5 kontrol noktasına baskın düzenledi. Aralarında asker, polis ve sivillerin olduğu 36 kişinin hayatını kaybettiği, 38 saldırganın da öldürüldüğü belirtildi. Bazı kaynaklara göre öldürülen güvenlik güçlerinin sayısı 60’ı geçti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 05:56 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan üyeleri hakkında idam kararları, başsavcı Hişam Bereket'e yönelik suikastla birlikte “yasal" zemine oturtulmak istenirken, 2013'teki darbeden bu yana kaynayan kazana dönen Sina Yarımadası dün düzenlenen eşzamanlı saldırılarla kan gölüne döndü. IŞİD'e bağlı bir örgütün üstlendiği saldırılarda, Sina'nın kuzeyinde 5 kontrol noktasına birden saldıran 70 militan Mısırlı güvenlik güçleriyle çatıştı. Saldırıların en şiddetlisi, bomba yüklü arabalar ve ağır silahların kullanıldığı Şeyh Zuveyd'de yaşandı.



F-16'LAR BÖLGEDE


Güvenlik kaynakları, kontrol noktalarını hedef alan saldırılarda aralarında asker, polis ve sivillerin olduğu 36 kişinin hayatını kaybettiğini, çatışmalarda 38 saldırganın da öldürüldüğünü açıkladı. Ölü sayısıyla ilgili bölgeden çelişkili bilgiler gelirken, bazı kaynaklar öldürülen güvenlik güçlerinin sayısının 60'ı geçtiğini bildirdi. Cunta yönetimi, kanlı baskın sonrası F-16 jetleri ve Apache helikopterleri bölgeye sevk etti. Başsavcı suikastı sonrası bölgede operasyonlara başlayan rejim güçleri, Gazze Şeridi'ne giden tünelleri işletenler dahil şüpheli gördüklerini tutuklarken, onlara ait evleri de yıkıyor.



İKİ YILDA 600 ÖLÜM


Sina'daki saldırıların başkent Kahire'de Başsavcı Hişam Bereket'e düzenlenen suikastten iki gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Önceki gün cunta lideri Abdulfettah es-Sisi, aşırı gruplara yönelik iki yıl sürecek güvenlik operasyonları programını açıklamıştı. Gazze Şeridi ile sınırı bulunan Sina Yarımadası'nın kuzey bölgesinde, 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ile çatışmalar başlarken, 2013'te eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Sisi tarafından askeri müdahale ile görevden alınmasından bu yana yaşanan saldırılarda 600'den fazla güvenlik mensubu hayatını kaybetti.



Saldırıyı 'Sina Vilayeti' üstlendi


Sina Yarımadası'nda askeri noktalara düzenlenen saldırıları Sina Vilayeti örgütünün üstlendiği belirtiliyor. Örgüte ait olduğu belirtilen internet sitesinden yapılan açıklamada, “Örgüt, Mısır ordusuna ait 15 askeri noktaya eşzamanlı saldırı düzenlemiştir" denildi. Saldırılarda ağır silahlar, roket ve havan toplarının kullanıldığının belirtildiği açıklamada, birçok askeri noktada kontrolün sağlandığı ve orduya ait cephaneye el konulduğu öne sürüldü. Açıklamada, Mısır ordusu ya da örgüt militanlarından ölen ve yaralananların sayısıyla ilgili bilgi verilmedi. IŞİD'e “biat ettiğini" duyuran Sina Vilayeti adlı örgüt, bölgede askeri hedeflere sık sık saldırılar düzenliyor.



IŞİD'in etki alanı genişliyor


Suriye ve Irak'ta akıl almaz infaz yöntemlerine başvuran IŞİD, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya'da etki alanını giderek artırıyor. Terör örgütü, geçtiğimiz aylarda yaşanan birçok saldırının sorumluluğunu üstlendi:



* Suudi Arabistan (22 Mayıs): Doğu eyaletindeki Katif kentinde Ali Bin Ebu Talib Camisi'ne düzenlenen intihar saldırısında 21 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Bundan bir hafta sonra ise Demmam kentindeki Şii El-Unud Camisi'ne düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü.



* Yemen (20 Haziran): Başkent Sana'da Şiilerin ibadet için gittiği Kubat el-Mehdi Camisi'ne bombalı araçla gerçekleşen saldırıda 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.



* Kuveyt (26 Haziran): Şiil Sadık el-Savaber Camisi'nde Cuma namazı esnasında gerçekleştirilen intihar saldırısında 27 kişi yaşamını yitirdi.



* Tunus (26 Haziran): Kuveyt'le aynı gün Susa kentinde bir otelin plajında gerçekleşen saldırıda 38 kişi hayatını kaybetti.



* Afganistan (29 Haziran): Nangarhar'da Taliban'la IŞİD arasındaki çatışmada 12 kişi öldü, bölgenin IŞİD'in eline geçtiği duyuruldu.


#Sina Yarımadası'nda
9 yıl önce