|

Sivil itaatsizlik çağrısı

Sisi, darbenin üzerinden geçen 2 yılda Mısır’ı kaostan kaosa sürükledi. Kanlı müdahaleleri, Mursi dahil yüzlerce kişi hakkında verilen idam kararları izledi. Müslüman Kardeşler’i hedefe koyan cunta, ev basıp çok sayıda yöneticiyi infaz etmeye başladı. Ancak İhvan tüm saldırılara rağmen “silaha sarılmayacaklarını” bildirdi. Sürgünde kurulan “Meşru Meclis” Başkanı Haşmet, Mısır halkına seslenerek “Çocuklarınızın ordu veya polis teşkilatında görev yapmasına izin vermeyin” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 05:33 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Mısır'da bundan tam 2 yıl önce darbeyle görevden indirdiği seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve çok sayıda Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesini idam cezasına çarptıran cunta yönetimi, geçtiğimiz günlerde Sina'da IŞİD'e bağlı bir örgütünün düzenlediği kanlı baskın sonrası önüne çıkan herkesi canlı hedef olarak görmekten çekinmiyor. Sina saldırısından saatler sonra 13 İhvan liderini katleden güvenlik güçleri, darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talimatıyla hareket ederken, İhvan yöneticilerinden sürgünde kurulan “Meşru Meclis" Başkanı Cemal Haşmet, halka çocuklarını askere göndermemeleri çağrısında bulundu.



'SUİKAST SİSİ'NİN İŞİ'


“Ellerini masum insanların kanına bulaştıran bu çetenin gerçek yüzü ortaya çıktıktan sonra Mısır halkı, artık çocuklarının ordu veya polis teşkilatında görev yapmasına izin vermemelidir" diyen Haşmet, “Mısırlıları soğuk kanlı şekilde evlerinde öldüren ve öldürmeye devam eden bu güçlerin işlediği suçlar ile döktükleri kanları anlamak imkansız. Başsavcı Hişam Bereket'in (darbe lideri) Abdulfettah es-Sisi ve çetesi tarafından öldürüldüğüne dair birçok delil var" diye konuştu. Başsavcı olayından yararlanan tek kişinin Sisi olduğunu savunan Haşmet, “Çünkü bunun ardından hemen büyükelçilere İhvan'ın terör örgütü gösterilmesi talimatı verildi, yasaları değiştirdi ve sanıkların adil bir şekilde yargılanmaları önlendi" şeklinde konuştu.



İNFAZ ZAMANLAMASI


Sisi'nin, “Adalet acil bir şekilde yerini bulacak" açıklamasının ardından idamların yaklaştığı biçimde oluşan algı hakkında ise Haşmet şunları kaydetti: “Mahkemelerin verdiği müebbet ve idam kararlarının çoğu, nihai karar değildir. Daha temyize gidecek. Bu nedenle başsavcı suikastı ve Sina Yarımadası olaylarından sonra emniyet, başkent Kahire'nin 6 Ekim bölgesinde bir eve baskın düzenleyerek 13 İhvan mensubunu öldürdü ve daha sonra da Sisi, terörle mücadele kanununu onaylanması için Bakanlar Kuruluna sevk etti. Bu uluslararası yargı kriterlerine aykırıdır."



İhvan yetkilisi işkenceyle öldürüldü




Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerinden Tarık Halil'in işkenceyle öldürüldüğü iddia edildi. Tarık Halil'in oğlu Muhammed Halil, “Üç hafta önce gözaltına alındıktan sonra babamdan haber alamamıştık. Daha sonra hastane personelinin telefonu üzerine cesedinin hastanenin morgunda olduğunu öğrendik. Babamın cesedine baktığımda üzerinde işkence izleri vardı" dedi. Tarık Halil'in 19 Haziranda İhvan'ın Rehberlik Konseyi üyesi Muhammed Sa'd Uleyve'yi hastaneye götürdüğü sırada gözaltına alındığını ifade eden Muhammed Tarık, “O günden beri babamdan haber alamamıştık" diye konuştu. Oğul Halil, babasının Kahirede'ki Zinhum Hastanesi'nin morgunda bulunan cenazesinin 5 gündür kendilerine verilmediğini söyledi.



Sisi'nin karanlık karnesi




Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Sisi yönetimi hak ihlalleri, ekonomi ve ülke barışı konularında Mübarek'i aratmadı. Sina Yarımadası'nda terör saldırılarında büyük artış görülürken, çatışmalar ve bombalı saldırılarda yüzlerce kişi öldü.



BASKILAR GERİ DÖNDÜ


El Cezire'nin haberine göre, Mübarek'i deviren 2011 devriminin öncü gruplarından 6 Nisan Hareketi mensubu Muhammed Nebil, Sisi'nin Mübarek'i aratmadığını vurgularken, “Baskılar geri döndü. İnsanlar rastgele tutuklanıyor. Tamamıyla siyasi bir başarısızlık söz konusu" dedi.



İHLALLER HAD SAFHADA


Mısır'da en büyük baskıyı Mursi'nin devrilmesine karşı çıkanlar gördü. Son 2 yılda Mursi ile Müslüman Kardeşler'in


liderleri dâhil yüzlerce kişi ölüm cezasına çarptırıldı. Ülkedeki laik muhalifler de hapis cezaları ve baskılardan nasibini aldı.



OLAYLI TERÖR YASASI


Savcı Bereket'e suikast ile Sina'da Çarşamba günü asker ve militan toplam 100 kişinin öldüğü saldırılardan sonra Sisi yönetiminden idamları 'bir an önce infaz etme' çağrıları yükselmeye başladı. Kabine de hızlıca yeni 'terörle mücadele yasası'nı kabul edip Sisi'nin önüne koydu.



KÖKLÜ REFORMLAR YOK


Sisi'nin ekonomi karnesi de kırıklarla dolu. Kahire'nin büyüme hedefi yüzde 7. ve bu hedef çoğunlukla turizm gelirlerine dayanıyor. Ancak 2010'da 15 milyon olan turist sayısı 2014'te 10 milyona düştü. Darbe sonrası 'hafif kımıldanma' olsa da 'köklü yapısal reformlar' yapılmadı.



ENFLASYON YÜZDE 13,5


Sisi mart ayında uluslararası bir yatırımcı konferansı düzenledi. 9 milyar doları Süveyş Kanalı'na olmak üzere toplam 36 milyar dolarlık bir yatırım topladı. Kahire merkezli Signet adlı düşüncü kuruluşunun direktörü Angus Blair, Süveyş Kanalı'na yatırımların ülke ekonomisine 'büyük katkısı' olacağı konusunda iyimser değil. Ülkede yüzde 13.5'luk enflasyon da önemli bir sorun.



Seçilmiş bir lideri idama mahkum ettiler




Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Profesör Muhammed Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde Müslüman Kardeşler'in en meclisteki en eleştirilen isimlerinden biriydi. 30 Haziran 2012'de ülkedeki ilk demokratik seçimlerle geldiği görevde yaklaşık bir yıl kaldı. Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin 3 Temmuz 2013'te yaptığı darbe sonrası hapse atıldı, geçtiğimiz ay da idam cezasına çarptırıldı.



28 Ocak 2011


25 Ocak Devrimi olayları sırasında tutuklandı. İki gün hapiste kaldıktan sonra güvenlik sisteminin çökmesi ve cezaevinin kapılarının açılmasıyla serbest kaldı.



30 Nisan 2011


İhvan'ın kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi'nin genel başkanlığına seçildi.



24 Haziran 2012


Yüzde 51.7 oyla seçimi kazanarak Mısır tarihinin halk oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmayı başardı.



27 Temmuz 2012


Mursi, Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hükümetinin lideri İsmail Heniye ile bir araya geldi. İki lider, işbirliğinin gelişmesi konusunda anlaşmaya vardı.



30 Ağustos 2012


İran'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi zirvesine katılarak 1979 yılından bu yana İran'ı ziyaret eden ilk Mısır lideri oldu.



14 Kasım 2012


İsrail Gazze'ye işgal operasyonu başlattı. Saldırıyı kınayan Mursi, “Gazze'yi yalnız bırakmayacağız. Bugünkü Mısır, eski Mısır'dan farklı" açıklamasını yaptı.



17 Kasım 2012


Kahire'de, o dönem Türkiye Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider, Gazze'deki İsrail işgaline karşı ateşkes çağrısında bulundu. Dayanışma amacıyla Başbakan Hişam Kandil'i Gazze'ye gönderdi ve Tel Aviv'deki büyükelçiyi geri çekti. Gazzeli yaralıların Mısır'da tedavi edilmesi için Refah Sınır Kapısı'nın açılması emrini verdi.



30 Haziran 2013


Tahrir Meydanı'nda Mursi karşıtı kitlesel gösteriler düzenlendi. Protestocular, Mursi'nin gitmesini istedi. Eş zamanlı olarak Rabia Meydanı'nda Mursi'ye destek gösterileri yapıldı.



1 Temmuz 2013


Silahlı Kuvvetler, Mursi'ye 48 saat süre tanıdı. Aksi halde müdahalede bulunacaklarını açıkladı.



3 Temmuz 2013


Dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, Mursi'nin görevden alındığını duyurdu. Sisi, seçim yapılana kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'un cumhurbaşkanı olarak görev yapacağını bildirdi. Mursi aynı gün yayımlanan ses kaydında, “meşruiyete ve kanun devletine saygı gösterilmesi" çağrısı yaptı.



14 Ağustos 2013


Mısır güvenlik güçlerinin Rabia Meydanı'nda demokratik gösteri düzenleyen Mursi taraftarlarına sert müdahalesi sırasında yüzlerce kişi katledildi.



28 Ocak 2014


'Hapishaneler baskını' davasının ilk duruşmasında Mursi, “Bu ülkenin meşru cumhurbaşkanı benim" dedi.



3 Haziran 2014


Mısır'da güvenilirliği tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Abdulfetttah es-Sisi yüzde 96.9 gibi bir oyla kazandı.



21 Nisan 2015


Mursi, “İttihadiye olayları" davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



16 Haziran 2015


Mahkeme, Mursi hakkında “casusluk" davasında verilen idam cezasını müebbet hapis cezasına çevirdi. “Hapishaneler baskını" davasında verilen idam kararını onayladı.



21 Haziran 2015

İdam kararının onaylanmasının ardından Mursi, “Katar'a istihbarat sağlamak" suçlamasıyla yargılandığı davaya kırmızı idam mahkumu kıyafetiyle getirildi.



Cuntaya kesintisiz tepki


Mısır'da darbenin yıldönümü nedeniyle çeşitli kentlerde gösteriler düzenlendi. Giza'nın Haram semtinde, askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçisi bir grup, Mısır yönetimi aleyhine gösteri yaptı. İdam kararlarının durdurulması ve askeri yönetimin sona ermesini talep eden göstericiler, meşale yaktı, cuntaya tepki gösteren sloganlar attı.





#sisi
#mısır bardesi
#muhammed mursi
#biltaci
9 yıl önce