|

ÖSYM tercih kılavuzu 2016 - LYS tercihleri başlıyor!

ÖSYM tercih kılavuzu 2016’ya haberimizden ulaşabilirsiniz. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler şimdi de tercihlere çevrildi. Daha önce 26 Temmuz’da yapılması beklenen tercihler, YÖK tarafından yapılan açıklamayla 29 Temmuz’a ertelendi. Sizler de 2016 tercih kılavuzuna ulaşarak LYS tercihlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.

Yeni Şafak
10:30 - 28/07/2016 Thursday
Güncelleme: 07:34 - 28/07/2016 Thursday
Diğer

ÖSYM tercih kılavuzu 2016'yı sizler için hazırladık. LYS sınavından başarıyla ayrılan öğrenciler yapacakları tercihler için detaylı araştırma yapıyorlardı. Kafalarında gitmek istedikleri üniversiteleri belirleyenler tercih işlemleri ile birlikte tercihlere başlayacaklar. Bizler de sizler için ÖSYM tercih kılavuzu 2016'yı araştırdık. Hangi üniversitenin kaç puanla aldığını, taban ve tavan puanlarını tercih kılavuzu ile öğrenebilirsiniz. İşte LYS tercihleri…



YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre üniversite tercihlerine ilişkin takvimde değişiklik yapıldı. Buna göre, 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihleri 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında alınacak.





KAPATILAN ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?


Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin mağdur olmaması gerekli çalışmaların başlatıldığı ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.



YÖK'ün internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, 29779 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 667 Karar Sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname"nin 2'nci maddesi ile kararnamedeki listede yer alanvakıf yükseköğretim kurumlarının kapatıldığı belirtildi.



Açıklamada, söz konusu kararnamenin 2'nci maddesinin 4'üncü fıkrasında, "Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler" ifadelerinin yer aldığı bildirildi.



"Fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir" hükmü uyarınca da öğrencilerin mağdur olmaması için YÖK tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığı ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.



667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ekli (IV) sayılı listesindeki vakıf yükseköğretim kurumları şöyle:


"Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara), Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), Fatih Üniversitesi (İstanbul), Melikşah Üniversitesi (Kayseri), Mevlana Üniversitesi (Konya), Şifa Üniversitesi (İzmir), Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), Zirve Üniversitesi (Gaziantep), Kanuni Üniversitesi (Adana), İzmir Üniversitesi (İzmir), Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), Gediz Üniversitesi (İzmir), Süleyman ŞahÜniversitesi (İstanbul)."





LYS tercihlerinde acele karar vermeyin

29 Temmuz'da başlayacak ve 3 Ağustos'ta sona erecek olan tercih dönemine çok kısa bir süre kala Atılım Üniversitesi tercih günleriyle üniversite adaylarını bilgilendirmeye devam ediyor. Tercih yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Yöneticisi Eftal Erel, bu dönemle alakalı önemli konuların altını çizdi.


Zorlu bir süreçten geçen üniversite adayları Atılım Üniversitesi'nin tercih günlerinde buluştu. Üniversite'den önce son düzlükte bulunan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Yöneticisi Eftal Erel, "Bu farklı bir süreç. Tanıtım günlerimize sadece Ankara'dan değil, çevre iller, İstanbul, İzmir ve Antalya'dan da gelen misafirlerimiz var" dedi.


Tüm üniversiteler gibi Atılım Üniversitesi'nin de kendisini anlatmak için tanıtım günleri düzenlediğini belirten Eftal Erel, "Üniversiteye aday gençler meslek ve üniversite seçmek için son düzlükteler. Bu nedenle bu süreç içerisinde tüm üniversiteler kendilerini izah edip, imkânlarını anlatmak için hazır bulunuyorlar. Atılım Üniversitesi'nin de tercihle alakalı çalışmaları devam ediyor. Tanıtım günlerinde bizi ziyarete gelen öğrencilere ve ailelerine yapacakları seçimlerle alakalı dikkatli olmaları gereken konularda önerilerde bulunuyoruz. Çünkü bu farklı bir süreç. Tanıtım sürecinde rehber hocalarımız genç arkadaşlarımıza ve ailelerine danışmanlık yapıyorlar. Üniversite adaylarına geçtiğimiz hafta İstanbul ve İzmir'de, bu hafta da Kayseri ve Malatya'da tanıtım uzmanlarımız ve tercih danışmanlarımız tarafından bilgilendirme yapılıyor. Onlara üniversitemizi anlatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.



Ankara dışından da ziyaretçiler var

"Üniversite adayları ve aileleri tercih döneminin başladığı 19 Temmuz tarihinden itibaren yavaş yavaş gelmeye başladı" diyen Erel, "Üzerinden geçen bu 8 günde Ankara'dan gelenlerin dışında çevre illerden hatta İstanbul'dan, İzmir'den ve Antalya'dan da gelenler oluyor. Ankara'da bilinen ve kendini tanıtmaya çalışan bir üniversiteyiz. Türkiye üniversitesi olabilmenin koşulu da birçok yerden öğrenci ve ailelerin burayı ziyaret etmesidir. Bu 8 günlük süreç içerisinde Ankara dışından gelenlerin sayılarında artış olması bizi çok mutlu etti" ifadelerini kullandı.



"Eşit ağırlık bölümünün sıralamalarında yükselme olabilir"

Üniversite adaylarının tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini de söyleyen Erel, "24 tane tercihin kullanılmasında öğrencinin aldığı sıralamanın yanı sıra puan türleri ve seçmek istediği mesleğin önemli olduğunu belirtmek isterim. Adaylar üst sıralara gitmek istedikleri üniversiteleri ve bölümleri yazsınlar. Bu yıl matematiğin herkes tarafından yapılabilir olması fark yaratan ders özelliğini kaybettirdi. Ancak fizik ise bu sene fark yaratacak ders oldu. Bundan dolayı özellikle eşit ağırlık öğrencilerinde sıralamalar biraz yükselecek. İlk 8 tercihte istediğiniz üniversite ve bölümü yazabilirsiniz. İkinci sekiz tercihte ise sıralamanıza uygun üniversiteler yazmalısınız. Yani tercih yapmaya sıralamanızın 20 ya da 25 bin üzerinde olan bir bölümden başlayabilirsiniz. Fakat gerçekten uzaklaşmadan tercih yapın" şeklinde açıklamalarda bulundu.


Herkesin sağduyulu olması gerektiğini dile getiren Erel, "Zor bir süreç. Çok acele karar vermeyin. Çünkü önümüzde daha zaman var. Seçecekleri ve karar verecekleri her şeyin gençler ve aileler için hayırlısı olmasını diliyorum" dedi.




#ÖSYM
#LYS
#Tercih
8 years ago