|

ÖSYS Tercihleri Başladı - LYS tercih işlemleri

LYS yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından Çanakkale'de kurulan Tercih Danışma Komisyonları, öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Yeni Şafak
20:02 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 17:06 - 30/07/2016 Cumartesi
IHA

LYS yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından Çanakkale'de kurulan Tercih Danışma Komisyonları, öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti vermeye başladı.



Merkez İlçe'de kurulan Tercih Danışmanlığı Komisyonu Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğünde; ilçelerde kurulan komisyonlar ise Bozcaada'da İstiklal Ortaokulunda, Lapseki'de Lapseki Öğretmen Evinde, Gökçeada'da Gökçeada Ortaokulunda, Çan'da 23 Eylül Ortaokulunda, Eceabat'ta Opet Tarihe Saygı Ortaokulunda, Bayramiç'te Cumhuriyet Ortaokulunda, Ezine'de Cevatpaşa Ortaokulunda, Biga'da Biga Ortaokulunda, Ayvacık'ta Atatürk Ortaokulunda, Yenice'de Cumhuriyet Ortaokulunda, Gelibolu'da Namıkkemal Ortaokulunda görev yapıyor. Rehberlik ve Araştırma Merkezi Koordinasyonunda hizmet veren Tercih Danışmanlığı Komisyonları tercih sürecinde öğrenci ve velilerin kapsamlı rehberlik ve danışmanlık hizmeti almasını sağlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın direktifleri ve yönergeleri doğrultusunda hizmet veren Tercih Danışmanlığı Komisyonlarına yoğun bir şekilde talep gösteren veli ve öğrenciler, bireysel olarak danışma hizmeti almaktan memnun olduklarını dile getirdi. Tercih Danışmanlığı Komisyonlarının yanı sıra, okullarda tercih işlemlerinin yapılması ve danışmanlık hizmetleri için rehber öğretmen görevlendirildi.



MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?


Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.



Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Tercih listesi ÖSYM'ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste, ÖSYM'de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadeceelektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.



Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.



Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışındatercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).



1.2. ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?



Adaylar, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3'teki ön lisans programlarına;



a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları,



b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,



c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.



Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3'teki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarının sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) sınavsız olarak;



a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,



b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,



c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),



d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.



Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2016-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.



1.3. YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞIKATSAYILAR



OBP'lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır.



2015-YGS/LYS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, 2016-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır.



2015 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2016-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.



2015-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.



Bu kurallar, 2016-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2017-ÖSYS'de de geçerli olacaktır.



1.4. MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?



Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları bu kılavuzda Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir.



Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.



1.5. TERCİHLER İLE İLGİLİ KOŞULLAR NELERDİR?



Adayların bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Şekil 1'de gösterilmiştir. Şekil 1'de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.



Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.



Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık MeslekLiseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.).




#ÖSYM
#LYS Tercih işlemleri
#ÖSYS
8 yıl önce