|

2016 ALES sonuçları bugün açıklanıyor - ALES sonuçları sorgulama

2016 ALES sınav sonuçları bugün açıklanıyor. 2016 ÖSYM akademik takvimine göre 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES sınavının sonuçları bugün erişime açılacak. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte ÖSYM sonuç sayfasından ALES sonuçlarını sorgulayabilecekler. İşte 2016 ALES sınav sonuçları sorgulama paneli

Yeni Şafak
11:32 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:53 - 25/05/2016 Çarşamba
Diğer
2016 ALES sınav sonuçları

bugün erişime açılıyor. 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ve binlerce kişiyi yakından ilgilendiren ALES sınavının sonuçları bugün erişime açılacak. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ülkemizde üniversitelerde eğitim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı alanlarına giriş yapmak isteyen üniversite mezunlarının girmiş olduğu bir sınavdır. Sizler de

2016 ALES sonuçları

nı sorgulamak istiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.







ÖSYM'den açıklama

2016-ALES (İlkbahar Dönemi): Temel Soru Kitapçığının Görüntülenmesi



8 Mayıs 2016 tarihinde uygulanan 2016-ALES (İlkbahar Dönemi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açılmıştır. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir.



Adaylara saygıyla duyurulur.



Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ilkbahar dönemi sınavı saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü. Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı.



ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor. Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.



ÖSYM, ALES sonuçlarının açıklanacağı tarih olarak ise 25 Mayıs'ı gösterdi.



ALES NEDİR?


78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.



Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES' e girmek zorundadırlar. Adayların ALES' ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacaktır. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES' e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.



Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.



ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?


Bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.



ALES'E KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?


Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.



ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?


Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.



2016 ALES sınav sonuçları bugün açıklanıyor. 2016 ÖSYM akademik takvimine göre 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES sınavının sonuçları bugün erişime açılacak. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte ÖSYM sonuç sayfasından ALES sonuçlarını sorgulayabilecekler. İşte 2016 ALES sınav sonuçları sorgulama paneli



#2016 ALES
#ALES sonuçları
#ALES sınav sonuçları
8 yıl önce
default-profile-img