|

Adana iftar vakti - Diyanet 2016 Adana sahur vakti öğren

Adana iftar vakti öğrenmek için haberimizden faydalanabilirsiniz. Müslüman alemi için büyük önemi olan Ramazan ayında milyonlara vatandaş oruç ibadetini yapacak. Sizler de buradan Diyanet'in Adana iftar ve sahur saatini öğrenebilirsiniz. Oruç ile ilgili bilgileri de haberimizden görebilirsiniz.

23:25 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 16:00 - 1/06/2022 Çarşamba
Diğer
Adana iftar vakti - Diyanet 2016 Adana sahur vakti öğren
Adana iftar vakti - Diyanet 2016 Adana sahur vakti öğren
Adana iftar vakti ne zaman? İşte bu sorunun yanıtını ve daha fazlasını buradan bulabilirsiniz. Mübarek üç aylardan Ramazan ayına girmemize az bir süre kala vatandaşlar da Adana iftar ve sahur vaktini merak etmeye başladı. Diyanet'in verilerine göre, Adana iftar ve sahur saatini buradan öğrenebilirsiniz. Oruç ibadetinin yanı sıra, zekat vererek, namaz kılarak ve dualar edilerek geçirilecek Ramazan ayı hakkındaki ayrıntılı bilgileri de buradan inceleyebilirsiniz. İşte 2016 Adana İftar ve sahur vakti.

öğrenmek için tıkla

için tıkla

Oruç

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için bir iyiliktir. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. -O sayılı günler- doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah'ı tâzim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye -oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor-" (Bakara, 2/183-185).

Üç Aylar'ın Başlangıcı

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib gecesiyle başlayan, Miraç ve Berat'le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram"a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah"ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır."
(Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)

“Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur."
(Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)

“Allah'ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!"

2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı 2016 dini günler listesi şöyle:

07 Nisan 2016 Perşembe Regaib Gecesi

08 Nisan 2016 Cuma Üç Ayların Başlangıcı

03 Mayıs 2016 Salı Mirac Kandili

21 Mayıs 2016 Cumartesi Berat Gecesi

06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan'ın Başlangıcı

01 Temmuz 2016 Cuma Kadir Gecesi

04 Temmuz 2016 Pazartesi Arefe

05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)

06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)

07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı

11 Ekim 2016 Salı Aşure Günü

11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Gecesi

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ VE ORUCUN ÖNEMİ

Müslümanlar, ramazan ayına diğer aylardan daha çok önem verirler. Kur'an-ı Kerim, ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Bununla ilgili Allah, Bakara suresi 185. ayette: “
Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur'an'ın indirildiği aydır.
.." buyurmuştur. Ayrıca İslam dünyasında ramazan ayına “Kur'an ayı" da denilmektedir.“Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur'an'ın indirildiği aydır..." (Bakara suresi, 185. ayet.)Bu nedenle ramzan ayını önemli kılan en önemli etken Kurandır. Bin aydan hayırlı olan kadir gecesinin bu ayda olması ve bu gecede de Kuranın indirilmiş olması ramazan ayı'nı önemli kılmıştır

Ramazan ayını önemli kılan diğer önemli unsur bu ayda oruç tutulmasıdır. Bu ayda Allah'ın bize farz kıldığı oruç dolayısı ile ramazan ayı önem kazanmış ve 11 ayın sultanı olmuştur.

Hamd, bizi (kendisine kulluk edip etmeyeceğimizi )sınamak için yoktan var eden ve varlığından haberdar eden,yaşatan,rızık veren,sayısız nimetlerle donatıp imtihan eden, öldürüp tekrar verdiği nimetlerden hesaba çekmek için diriltecek olan Rabbimiz,ilahımız ve din (ceza ve mükafat)) gününün sahibi olan Allah'a mahsustur.Binlerce Salat-u selam yaratılmışların en şereflisi,enbiyanın serveri, inananların rehberi, iki cihan güneşi, kainatın efendisi Hz.peygamber efendimiz Muhammed Mustafa(s.a.s)'e olsun

Ramazan, kameri aylardan dokuzuncusunun ismi, Müslümanların oruç tutmakla mükellef oldukları, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilen aydır. Ramazan Arapça bir kelimedir. Bu mübarek ay'a Ramazan isminin verilmesindeki hikmet şöyle belirtilmiştir:

1)Ramazan; yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına “ramda", kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ayı'da mü'minleri günah kirlerinden temizler. Nitekim bir Hadis-i şerifte peygamberimiz(s.a.v);

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." ( Buhari,savm V1) buyurmuştur.

2)Güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızarması anlamında olan “ramad" kelimesinden alınmıştır. Böyle kızgın yerde yürüyenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, meşakkat çekenin içi yanar. Kızgın yerin orada yürüyenlerin ayaklarını yaktığı gibi, Ramazan da mü'minlerin günahlarını yakar, yok eder.

3)Kılıç veya ok demirini inceltip, keskinletmek için iki taşın arasına koyup döğme anlamına gelen “ramd" kelimesinden alınmıştır. Bu ayda Araplar silahlarını bileyip hazırladıkları için bu aya Ramazan ismi verilmiştir. ( Şamil İslam Ansk-Ramazan mad.).

Ramazan'ı sözlük anlamları çerçevesinde düşündüğümüzde; iman edenler bu ayda Ramazan yağmuru ile ıslanacak, günah tozlarından kurtulacak, iman ağacını ve gönül dünyalarını ramazanın hayat suyu ile ferahlandıracaklar ve güçlendireceklerdir.

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur'an ve sünnetle sabit olan Ramazan, aynı zamanda on bir ayın sultanı olarak da kabul edilmektedir.

Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, Peygamber efendimizin ifadesi ile; “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş" olan bir aydır.

Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dopdolu olan bir aydır.

Bu anlamda Ramazan ayı Allah'ın biz müminlere sunduğu büyük bir ihsanı ve nimetidir.

Çünkü dini hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayını, diğer aylardan ayıran ve daha faziletli ve üstün kılan bir takım özellikler ve manevi güzellikler vardır.

Adana iftar vakti öğrenmek için haberimizden faydalanabilirsiniz. Müslüman alemi için büyük önemi olan Ramazan ayında milyonlara vatandaş oruç ibadetini yapacak. Sizler de buradan Diyanet'in Adana iftar ve sahur saatini öğrenebilirsiniz. Oruç ile ilgili bilgileri de haberimizden görebilirsiniz.
#Adana iftar vakti
#Adana sahur vakti
#Ramazan
#Adana imsakiye
8 yıl önce