|

Başbakan Yıldırım 65. Hükümet programını sundu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet programını TBMM Genel Kurulu'nda sundu.

Yeni Şafak
20:15 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 18:00 - 24/05/2016 Salı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "İş güvenliği ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraflarla görüşerek çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulacaktır." dedi.



65. Hükümet programını TBMM Genel Kurulu'nda sunan Yıldırım, önümüzdeki dönemde hastanelerde nitelikli yatak oranı arttırma projesinin devam edeceğini belirterek, koruyucu hekimliğin yaygınlaştırılmaya devam edileceğini, sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edileceğini, evde sağlık hizmetlerinin geliştirileceğini ve bioteknolojik ürünlerde yerli üretimi arttıracaklarını kaydetti.



- Aile Sosyal Destek Programı


Yıldırım, 65. Hükümet olarak aile kurumunu güçlendirmeyi, çocukların ve diğer aile bireylerinin nitelikli bir şekilde yetişmelerini sağlamayı ve genç nüfusu devam ettirmeyi, insan merkezli kalkınma politikasının ana ekseni olarak gördüklerini söyledi.



"Geleceğimizin teminatı çocuklarımız kaliteli bir aile ortamında büyürken, ruhen ve bedenen sağlıklı bir biçimde yetişecekler, topluma dinamizm kazandıran nesiller oluşturacaklardır" diyen Yıldırım, bu amaca yönelik olarak Aile Sosyal Destek Programının alt yapısının tamamlanacağını ve yeterli sayıda nitelikli personelin yurdun her tarafında istihdam edileceğini vurguladı.



Yıldırım, çocuklar için ihtisaslaşmış rehabilitasyon sistemine geçileceğini, suçun mağduru veya suça sürüklenen çocukların en süratlı şekilde topluma kazandırılması çalışmalarının gerçekleştirileceğini, yaşlıların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımı için ise Yaşlanma Ulusal Uygulama Programı'nın daha etkin bir şekilde hayata geçirileceğine dikkati çekti.



- Yoksul ailelere ücretsiz internet


65. Hükümet döneminde de yoksulluğu azaltma ve sosyal koruma politikalarını sürdüreceklerine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:



"Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini arttıracağız. Bu anlamda aile birliği sistemini hayata geçireceğiz. Sosyal yardım ile istihdam arasındaki bağı güçlendireceğiz. Yoksul ailelere belirli standartlarda ücretsiz internet erişim imkanı sağlayacağız. Engelli yaşam merkezleri oluşturacağız. Engellilere özel bilgi iletişim teknolojileri yazılım donanımlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.



Yeni dönemde kadının bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için hayata geçirdiğimiz politikaları ve başlattığımız çalışmaları arttırarak devam ettireceğiz. Başta erken çocuk dönemi eğitiminin gelişmesi olmak üzere kız çocuklarımızın eğitime devam etmelerinin teşvik edilmesi için gerekli tedbirleri alacak, kadın istihdamına yönelik geliştirilen istihdam teşviklerine devam edilecek. Kadın Girişimciliği Programı uygulamaya konulacak. Kadınlarımızın iş hayatına girişleri kolaylaştırılacak. Çalışma hayatında kadın erkek fırsat bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programları arttıracağız. Kadınlarımız için iş ve aile yaşamını uzlaştırma politikalarını hayata geçireceğiz."



- "Hedefimiz seçilme yaşını 18'e indirmektir"


Geleceğin, gençler olduğunu vurgulayan Yıldırım, gençler için seçme yaşını 18'e indirdiklerini, 65. Hükümet dönemindeki yeni hedeflerinin ise seçilme yaşını da 18'e indirmek olduğunu söyledi. Yıldırım, genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji isletme ve pazarlama gibi konularda muhtelif programların verileceğini, gençlere proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar karşılıksız nakdi destek verilmeye başlandığını, kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere de ayrıca 100 bin TL'ye kadar da faizsiz parasal destek vereceklerini kaydetti. Yıldırım, iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti getireceklerine işaret etti.



Binali Yıldırım, gençlerin sanatsal ve sporsal faaliyetlerini proje bazlı olarak destekleyeceklerini, gençlere internet erişimini ücretsiz olarak başlattıklarını ve bunu daha da yaygınlaştıracaklarını kaydetti. AK Parti hükümetleri olarak kültür ve sanat değerlerini muhafaza etmeyi, yeniden üretmeyi, gelecek nesillere kaliteli bir biçimde aktarmayı hedeflediklerini aktaran Yıldırım, "Kültürel farklılıkları zenginlik olarak gören, herkesin kültür ve sanat faaliyetlerine katkıda bulunduğu ve erişebildiği estetik duygusu güçlü kültürlü bir toplum için çabamız aralıksız sürecek." dedi.



- "Şehir müzelerinin kurulması tamamlanacak"


Yıldırım, şöyle devam etti:



"Fikri mülkiyet haklarının kurumsallaşmasına yönelik çalışmalara hız verilecek. Dilimizin, medeniyetimize uyumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlayacağız. Tiyatro, sinema, opera, müzik alanlarında yerli üretimi evrensel standartlarda teşvik etmeye devam edeceğiz. Kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip yeni kütüphaneler ülkenin muhtelif yerlerinde açmaya devam edeceğiz. Şehir müzelerinin kurulması tamamlanacak. İllerimizin kültür ve sanat varlıklarının koruma altına alınması, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız.



Hükümet olarak sporu sağlıklı bir toplum olmanın ve sosyalleşmenin önemli bir aracı olarak görüyoruz. 65. Hükümet döneminde toplumumuzda spor yapma kültürünü yerleştirmeyi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliğini arttırarak sporu geniş kitlelere yaygınlaştırmayı, sporun her dalında daha fazla iş, gelir imkanları oluşturmayı hedefliyoruz. Milletimizin sporla olan ilişkisini izleyici konumundan çıkarıp, aktif sporcu bir konuma dönüştürmeyi önemsiyoruz. Ülkemizde 40'ın üzerinde sporcu kamp eğitim merkezi, ulusal ve uluslararası müsabakalarda ülkemizi temsil edecek sporcular yetiştirilmesini gerçekleştirmektedir."



Çalışma hayatının önemine işaret eden Yıldırım, iş güvenliği ve kıdem tazminatı hususlarının tüm sosyal taraflarla görüşerek, çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulacağını söyledi. Avrupa Birliği ve İLO standartlarını esas alarak oluşturulan iş sağlığı, iş güvenliği eylem planını hayata geçirmiş bulunduklarını belirten Yıldırım, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili süreçleri basitleştireceklerine dikkati çekti.



Yıldırım, şunları vurguladı:


"Sosyal güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası bağlamında sürdürülebilir etkin çalışan bir sistem hayata geçirilmiştir. Toplum yararına çalışma programlarımızda ailesinde çalışan olmayanlara öncelik vereceğiz. Programlara mesleki eğitim boyutunu da ekleyeceğiz. Dar gelirli emeklilerin TOKİ marifetiyle konut edindirme imkanını arttıracağız. Sektörel katkısının yanı sıra ülkemizde tasarruf eğilimini de güçlendireceğini düşündüğümüz tamamlayıcı emeklilik tasarruflarını desteklemeye devam edeceğiz."





#65. hükümet programı
#Başbakan Binali Yıldırım
#tbmm genel kurulu
8 yıl önce