|

Bylock nedir? FETÖ'cüleri ele veren Bylock uygulaması!

Bylock, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ait üyelerin şifreli olarak mesajlaşmak için kullandıkları uygulamanın adıdır. Bylock nedir? sorusu son zamanlarda sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

Yeni Şafak
12:21 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:33 - 19/01/2017 Perşembe
Diğer

Bylock uygulaması nedir? sorusunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının mesajlaşmak için kullandıkları uygulama olan Bylock uygulaması son dönemlerde çokça duyar olduk. Bu operasyonların yanı sıra 15 Temmuz'dan bu yana devam eden soruşturmalar kapsamında tutuklanan yaklaşık 38 bin zanlının büyük bölümünün de ByLock kullandığı öğrenildi. Bylock isimli uygulama, Whatsapp ve türevlerinden farklı olarak kullanıcıların temelde yazışmalarını sağlasa da, kriptolu konuşma sağladığı için yazışmaların izlenebilmesi oldukça güç. Askeri seviyede şifreleme kullandığı belirtilen Bylock ile sesli görüşme ve yazışma yapılabilirken, görünüm olarak da herhangi bir sohbet programından ciddi anlamda bir fark bulunmuyor.



215 bin kişi ByLock kullanıyor


Bilişim Uzmanı Füsun Nebil, ByLock programını 215 bin kişinin kullandığının tespit edildiğini, programın sanal mağazadan indirilmediğini ve kriptolu yazışıldığını anlattı.



Türki̇ye Bi̇li̇şi̇m Derneği̇ Yöneti̇m Kurulu Başkanı İlker Tabak da ByLock'un Türkiye'de kullanımı yaygın olan WhatsApp, Viber gibi bir haberleşme ve mesajlaşma programı olduğunu söyledi. Kullanıcıların cep telefonlarına kolay bir şekilde ByLock programını yükleyebildiklerini belirten Tabak, yüklemek için kişinin, "programın nereden yükleneceği" bilgisine sahip olması gerektiğini aktardı.



Bylock'ı herkes kullanabilir mi?


By Lock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.



Bylock'ı kim geliştirdi?


FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.



Programın görünümü aynı, içeriği farklı


FETÖ mensuplarının haberleşmede kullandığı gizli programın kurulumu ve kullanımına ilişkin detaylar, örgüt üyelerinin ifadelerine de yansıdı. Örgütün, toplu iletişim ağı WhatsApp görünümlü "Eagle" adlı gizli bir uygulamayı kullandığı da belirlendi.



FETÖ üyesi polis ve askerler, uygulamaların "Abi" diye nitelendirilen kişiler tarafından tavsiye edilerek telefonlara yüklendiğini anlattı.



ByLock'un 2015'ten itibaren silinerek yerine daha güvenli olduğu sanılan "Eagle" adlı programın kullanılmaya başlandığını dile getiren zanlılar, örgüt üyelerinin dışında hiç kimsenin programı yükleyemeyeceğini ve kullanamayacağını vurguladı. Zanlılar, programların görünümünün tüm telefonlardaki uygulamalarla aynı ancak içeriklerinin farklı olduğu bilgisini de verdi.



Psikologdan bylock çıktı


Bursa'nın İnegöl ilçesinde FETÖ'ye yönelik operasyonda üç kişi gözaltına alındı. İnegöl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından üç eve operasyonlar düzenlendi. FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan öğretmenlikten ihraç edilen M.U., Bursa AFAD'dan ihraç edilen eski çalışan R.B. ve İnegöl Adliyesi Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde görevli Psikolog S.G. gözaltına alındı. Psikolog S.G.'nin bylock kullanıcısı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan 3 kişi sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.



TSK'daki ByLock operasyonu


Kayseri'de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla 7 asker gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller üzerine 243 TSK personeli hakkında gözaltı kararı verildi. Karar doğrultusunda, Kayseri Emniyet Müdürlüğü ekipleri, "ByLock" kullandığı iddiasıyla 7 asker gözaltına aldı. Öte yandan, Çanakkale ve Bilecik'te yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen bir polis ve bir asker de Kayseri'de yakalandı.


Şüpheliler, emniyetteki işlemlerin ardından soruşturmaların yürütüldüğü illere gönderilecek.






#Bylock uygulaması
#Bylock
#Bylock nedir?
#FETÖ
7 yıl önce