|

Kayseri cuma namaz vakti için tıkla - 27 Mayıs

Kayseri Cuma namaz vakti öğrenmek için haberimize bakabilirsiniz. Cuma günü namaz ibadetini yapmak için camiye akın edecek olan Kayserili vatandaşlar ezan saatini merak etmeye başladı. Müslüman alemi için haftanın en değerli günü olan Cuma günü ile ilgili bilgileri ve namaz vakitlerini haberimizden görebilirsiniz. İşte 27 Mayıs 2016 Kayseri Cuma namaz vakti ve detaylı açıklamalar.

Yeni Şafak
23:54 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:10 - 26/05/2016 Perşembe
Diğer

Kayseri Cuma namaz vakti kaçta? İşte bu sorunun yanıtını haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Her hafta olduğu gibi bu hafta da milyonlarca vatandaş camilere giderek Cuma namazı ibadetini yerine getirecek. Kayserili vatandaşlar da Cuma namazının saat kaçta olduğunu merak ediyor. Diyanet İşleri'nden edinilen Kayseri Cuma namaz vakti bilgilerini buradan görebilirsiniz. Ayrıca Cuma günü ile ilgili merak edilen detaylı bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz. İşte 27 Mayıs Kayseri Cuma namaz vakti ve kapsamlı bilgiler.



için tıkla



Cuma Namazı nasıl kılınır?


Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır.



Cuma namazı aşağıdaki şekilde kılınır:



Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.



4 rekat ilk sünnet,


2 rekat farz,


4 rekat cuma sünneti,


4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),


2 rekat vaktin son sünneti.



- Öğle vaktinde ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.



- İlk sünnet kılındıktan ve imam minbere çıkıp oturduktan sonra, müezzin cami içinde ikinci ezanı okur. İkinci ezandan sonra imam ve cemaat, içinden ezan duasını okurlar. İmam hutbeyi okumaya başlayınca, cemaatın namaz kılması ve konuşması caiz değildir.



- İmam, cemaate cuma namazı farzı niyeti ile 2 rekat namaz kıldırır. Cuma namazının farzı diğer iki rekatlı farzlar gibi kılınır. Bakınız » Sabah namazı



- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.



- Farzdan sonra, "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir namazı kılınır. Öğle namazının farzı gibi aynen namaz kılınır. Sadece niyet farklıdır.



- Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.



Cum'a sûresi (62), 10


Cuma namazından önce ve sonra kılınacak sünnet namazlar hakkında 1129 numaralı hadiste bilgi verilmiştir. Bu âyet-i kerîmenin bulunduğu Cuma sûresinin dokuzuncu âyetinde cuma ezanı okununca, işi gücü bırakıp Allah'ı anmak üzere cuma namazı kılınması gerektiği belirtilmekte, açıklamakta olduğumuz yukarıdaki onuncu âyette de cuma namazını kıldıktan sonra herkesin tamamen serbest olduğu, dilediği şekilde hareket edebileceği ifade edilmektedir. Diğer bir söyleyişle, cuma namazını kılan kimsenin bu görevini yerine getirmiş olduğu, şayet ticaretinin başına dönmek istiyorsa dönebileceği, ilim öğrenmek istiyorsa tekrar kitaplarının başına oturabileceği, ibadet etmek istiyorsa dilediği şekilde ibadet edebileceği, hatta dinlenmek istiyorsa dinlenebileceği ortaya konmaktadır. Âyet-i kerîmedeki “yeryüzüne dağılın" ifadesi kesin bir emir değildir. Artık herkesin dilediğini yapmakta serbest olduğu yönünde bir açıklamadır.


Âyet-i kerîmenin devamındaki “Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz" buyruğu, cuma namazı kılanlara bir hatırlatma ve uyarı mâhiyetindedir. Yüce Rabbimiz bu kısa ve özlü tavsiyesi ile bize şöyle demektedir:



Siz cuma namazını kılmakla bir görevi yerine getirdiniz, artık dağılıp gidebilirsiniz; ama kendinizi büsbütün dünyaya kaptırmayın. Kalbinizi devamlı surette canlı ve uyanık tutabilmek için işinizin başında veya evinizde iken yahut bir yere gelip giderken Allah'ın adını anıp zikrederek, zaman zaman Kur'an okuyarak, nâfile namazlar kılarak, Allah'ın kullarına ve diğer mahlûkatına iyi davranıp hizmet ederek, O'nun size esirgemeden verdiği lutufları düşünerek Cenâb-ı Hakk'ı her fırsatta anıp zikredin. Böyle davranırsanız Allah'ın rızâsını kazanabilir ve dolayısıyla kurtuluşa erebilirsiniz.



"Bizimle onlar (münâfıklar) arasındaki sözleşme, namazdır. Kim, namazı terk ederse, kâfir olur." (Ahmed, hadis no: 22428. Tirmizî; hadis no: 2621. Nesâî; hadis no: 462.



"Kişi ile küfür ve şirk arasındaki sınır, namazın terkidir." (Müslim, hadis no: 242)



Müslümanın vakit, sağlık ve özgürlüğü elindeyken tembellikten dolayı namazı terkettiğinde dinden çıkıp çıkmayacağı konusunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Ancak yukarıda zikredilen hadisler namazın ne kadar ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir.



Eğer uyku veya unutkanlık gibi bir mazerete sebebiyle namazı terk etmişse, onun keffâreti, hatırladığı anda kılmasıdır. Namazın bundan başka keffâreti yoktur.



"Kim, bir namazı unutur veya uyku sebebiyle kılamazsa, hatırladığında onu kılsın. Namazın bundan başka keffâreti yoktur." (Buhârî, hadis no: 572. Müslim, hadis no: 1564)



#Kayseri
#Cuma namazı
#Kayseri cuma namaz vakti
#Ezan saati
8 yıl önce