|

Kusmak orucu bozar mı? Oruç hangi hallerde bozulur?

Kusmak orucu bozar mı sorusu Ramazan ayının en çok sorulan sorularından bir tanesidir. Ramazan ayında hasta olduğumuzda başımıza gelebilecek olaylardan biridir. Eğer niyetliyseniz ve kusmak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız cevabını haberimizden bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
10:46 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 07:51 - 31/05/2016 Salı
Diğer

Kusmak orucu bozar mı? Diyanet her yıl yaptığı gibi bu yıl da merak edilenleri açıkladı. Peki kusmak orucu bozar mı?



Kusmakla oruç bozulur mu?



Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, ”ağız dolusu” olması hâlinde, orucu bozar.








Oruç İbadetinin Hikmet ve Faydaları



Allah'ın emir ve yasakları elbette ki kulların iyiliği içindir. İslâm bilginleri, bütün hükümlerin insanların yararlarını gerçekleştirme amacına yönelik olduğu konusunda görüş birliği içindedirler. Allah'ın yapılmasını istediği şeylerde kullar için çok büyük faydalar, yasakladığı şeylerde ise büyük zararlar bulunduğu inkar edilemez bir gerçektir.



İslâmi öğretinin kendilerine yüklediği görev gereği İslâm âlimleri çeşitli ibadetlerin yarar ve hikmetleri konusunda öteden beri kafa yormuş, bunların kişisel pratik yararlarından çok, insan nefsinin arındırılması ve yükseltilmesi yolunda fonksiyonel hâle getirilmesine çalışmışlardır. Bu bağlamda kulların yapmakla yükümlü tutulduğu ibadetlerin sağladığı bazı faydalar ya da hikmetler tespit edilebildiği gibi, bu faydaların veya gerçekleştirilmek istenen amaçların tamamının tespit edilemediği de bir hakikattir. Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takvaya eriştirmektir. Bu bizzat Kur'an-ı Kerim'de ”Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir.



Oruç ibadeti kanaatkarlığımızı güçlendirir. Açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur. Allah Resulü'nün ”Kanaat bitmeyen bir hazinedir (Beyhakî, ”Zühd”, 2/88)” sözü, müminin kulaklarında yankılanır. Nimetin eskisinden daha çok kadrini bilen insan, Allah'a olan şükrünü artırır. Hırsın mahrumiyete, kanaatin rahmete vesile olduğunu anlar. Allah Resulü'nün ”iktisat eden geçim sıkıntısı çekmez” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 5/331) müjdesi hayatında tezahür etmeye başlar.



#Kusmak orucu bozar mı
#Diyanet
#Ramazan
8 yıl önce