|

MEB PYBS sınav giriş belgesi ve yerleri öğren - 2016 PYBS sınav tarihi

2016 PYBS sınav giriş belgesi ve yerlerini öğrenmek isteyen öğrenciler haberimizden detaylı bilgileri öğrenebilirler. PYBS sınav tarihini de buradan görebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) öncesinde öğrenciler ve veliler sınav giriş belgesini ve sınav yerleri hakkında bilgi edinmek istiyor. İşte tüm detaylar.

Yeni Şafak
21:51 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 19:17 - 26/05/2016 Perşembe
Diğer

PYBS sınav giriş belgesi ve sınav yerlerini öğrenmek için haberimizdeki bilgilerden yararlanabilirsiniz. MEB kapsamında yapılacak olan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) öncesinde, sınav giriş belgesi ve sınav yerleri öğrenilmek isteniyor. Öğrenciler sınavlara son hazırlıklarını yaparken bir yandan da sınavın hangi tarihte olduğu araştırılıyor. Sizler için derlediğimiz bu haberden 2016 PYBS sınavı giriş belgesi hakkındaki açıklamaları öğrenebilirsiniz. PYBS sınavı MEB takvimine göre 28 Mayıs Cumartesi günü yapılacak. İşte ayrıntılı bilgiler.



PYBS bilgileri için e-okul sistemine giriş yapabilirsiniz. 2016 PYBS sınavı 28 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00'da yapılacak. Sınava girecek olan 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflardaki öğrenciler giriş belgelerini okul müdürlüklerinden alabilecekler.



giriş için tıkla



SINAV GİRİŞ BELGESİ


Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıflar için 17 Mayıs 2016 tarihinden itibaren e-Okul sisteminden okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenip imzalandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.



Öğrencilere “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” posta yoluyla gönderilmeyecektir.



Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve oturacağı sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan; sınav bölgesinde, binada, salonda ve oturacağı sırada sınava girecektir.



Doğal afet, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonu'nun teklifi üzerine ÖDSGM'nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecektir.



Fotoğraflı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden alabilecektir.



“Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ni alamayan öğrenciler, e-posta yolu ile Bakanlığımızın pybs@meb.gov.tr adresine müracaat ettiklerinde, sınav giriş belgeleri belirttikleri e-posta adresine gönderilecektir.



Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” nde, kimlik bilgilerinin yanında sınavda alacağı sınav hizmeti de yer alacaktır.







ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ İŞLEMLER


Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri ve bu öğrencilerin bilgilerinin sisteme işlenmesi amacıyla; okul müdürlüğünün/velinin, bağlı bulunduğu RAM'a müracaat etmesi zorunludur. RAM adreslerine ilişkin bilgilere http://orgm.meb.gov.tr/alt_sayfalar/kurum.asp internet adresinden ulaşılabilir.



Okul Müdürlüğü, velinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili olarak RAM'a yönlendirilmesinden ve takibinden birinci derecede sorumludur.



RAM'da yapılacak işlemlerde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin, (evde veya hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç) kendisinin de bulunması gerekmektedir.



Sınavlarda öğrencilere gerekli tedbirlerin alınabilmesi için; öğrenci velisi tarafından “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu”, ”Özürlü/Engelli Kimlik Kartı” veya “Özürlü/Engelli Bilgisinin İşlendiği Nüfus Cüzdanı” veya hâlen devam eden İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu'nca alınmış yerleştirme (resmî tedbir) kararı belgelerinden örneğiyle RAM'a başvuru yapılması gerekmektedir.



Belirtilen belgelerin aslı, noter tasdikli örneği veya belgeyi düzenleyen ilgili makamca “Aslı gibidir” onayı olanların dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Ancak görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engelliler ilkokul ve ortaokulları ile özel eğitim meslek liseleri müdürlüklerince resmî yazıyla engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporunun örneğinin RAM'a gönderilmesi hâlinde, raporun aslı istenmeyecektir. Üzerinde tahribat silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır.



Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM Modülü'ne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav hizmeti verilecektir. Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun sisteme işlendiğine dair belge öğrenci velisi tarafından RAM görevlisinden alınacaktır. Sistemde bilgileri yer almayan öğrencilere bu hizmet verilmeyecektir.



Öğrencilerin engel durumlarını beyan ettiği belgelerin bir örneği, RAM tarafından saklanacak, ÖDSGM'ye gönderilmeyecektir.



Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri, çocuklarının bu durumlarıyla ilgili işlemlerini en geç 08 Nisan 2016 tarihine kadar okullarının bağlı bulunduğu RAM' a yaptırmaları gerekmektedir.



Söz konusu MEBBİS-RAM-Modülü'nde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere sınav hizmeti sunulması amacıyla belirlenen süre tamamlandıktan sonra herhangi bir işlem yapılmayacağından velilerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.



Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.



Görme Engelli Öğrenciler


Az Gören Öğrenciler


Az gören grubuna miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurları dâhil edilmemektedir.



Az gören öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde, tek kişilik salonda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca aşağıda belirtilen seçeneklerden biri tercih edilecek ve bu doğrultuda öğrenci için sınavda düzenleme yapılacaktır:



a. 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kâğıdı,



b. Okuyucu kodlayıcı eşliğinde 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kâğıdı.



Az gören öğrencilerin soru muafiyeti olmayacak, başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.



Total Düzeyde Görme Engelli (Hiç Görmeyen) Öğrenciler


Total düzeyde görme engelli öğrenciler okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir.



Total düzeyde görme engelli öğrencilerin soru muafiyeti olmayacaktır. Sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer sorular yer alacaktır. Başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.



İşitme Engelli Öğrenciler


İşitme engelli öğrencilerin, yabancı dil testi sınavına katılmak istemeleri hâlinde velisinin RAM'a yazılı başvuru yapması ve bu bilginin MEBBİS-RAM Modülüne işlenmesi gerekmektedir.



İşitme engelli öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir.



Ruhsal ve Duygusal Bozukluğu Olan Öğrenciler


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir.



Özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklardır.



Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan Öğrenciler


Yaygın gelişimsel bozukluğu olan (Otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu, Deszintegratif Bozukluk, Atipik Otizm) öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir.



Bedensel Engelli Öğrenciler


Yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde engeli olan ya da uzuv kaybı (ampütesi) olan öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir.



Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verilecektir. Kaba motor becerilerinde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlarda bulunan salonlara yerleştirilecektir. Sınav salonunda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecektir.



Süreğen Hastalığı Olan Öğrenciler


Sağlık problemlerinin zorunlu kıldığı durumlarda süreğen hastalığı olan öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Yatarak tedavi gören öğrencilerden sağlık kurumunu terk etmeleri sakıncalı olanlar durumlarını, sağlık raporu ile belgelendirdikleri takdirde tedavi gördükleri sağlık merkezinde sınava alınacaklardır.



Evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulunan öğrencilerin sınavları ev ortamında yapılacaktır. Veliler, öğrencinin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile il/ilçe millî eğitim müdürlüğü ve RAM'a başvuracaklardır.



Şeker (diyabet), astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle birlikte sınav salonlarına yerleştirilecektir. Ancak salonlarında görevli öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince önceden bilgilendirilecektir.



Şeker hastalığı (diyabet) olan öğrencilerin yanlarında kutu meyve suyu veya paket içindeki karbonhidrat içeren gıdaları bulundurmalarına ve ani şeker düşmesi (hipoglisemi) durumunda bunları tüketmelerine izin verilecektir. Ayrıca bu öğrencilerin şekerlerinin yükselmesi (hiperglisemi) durumunda oluşabilecek yoğun tuvalet ihtiyacının salon gözetmeninin eşliğinde giderilebilmesi için izin verilecektir.



Zihinsel Engelli Öğrenciler


Zihinsel engelli öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca yapılacak tercih doğrultusunda kodlayıcı eşliğinde öğrencinin sınava girmesi için gerekli düzenleme yapılacaktır.



Bu öğrencilerin, yabancı dil testi sınavına katılmak istemeleri hâlinde velisinin RAM'a yazılı başvuru yapması ve bu bilginin MEBBİS-RAM Modülüne işlenmesi gerekmektedir.



SINAV KONULARI


PYBS'ye 8 inci sınıftan başvuru yapan öğrencilere, ''2015-2016 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar eKılavuzu''nun 8 inci maddesinde belirtilen derslerden ortak sınavlar uygulanır.



5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıflar için müfredat programlarına uygun olarak, Türkçe/ Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler/ Sosyal Bilimler alanlarından soruların yer aldığı sınav uygulanacaktır.



SINAV UYGULAMASI


a. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıfların sınavı, 28 Mayıs 2016 yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00'da merkezi sistemle aynı anda başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır.



b. Sınavda 4 (dört) seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır.



c. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.30'da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ile “Nüfus Cüzdanı” veya “Pasaport”, koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.



ç. Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı veya pasaport) yanında olmayan öğrenciler kesinlikle sınava alınmayacaktır.



d. Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklardır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacaktır.



e. Öğrenciler; “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ndeki fotoğrafıyla karşılaştırılarak sınava alınacaktır.



f. Öğrenciler, “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” nde belirtilen salonda kendi sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda salon görevlisi öğretmenlere ait olacaktır. Sınav başlamadan önce görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik poşetlerini öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacaktır.



g. Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa; verilen yeni cevap kağıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacak, yapılan hatalı veya eksik kodlamadan öğrenci ile birlikte salon görevlileri de sorumlu olacaklardır.



ğ. Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakında yer alan bilgilerin öğrenciye ait olup olmadığını kontrol edecektir. Öğrenciler sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası tespit ederse kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir.



h. Sınav başladıktan sonra ilk 20 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak ve bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınav güvenliğinin sağlanması için ilk 30 dakika içinde sınav salonu terk edilmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala, (özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler hariç) sınavın güvenliği açısından sınav salonunda en az 2 (iki) öğrencinin kalması sağlanacaktır.



ı. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu kurşun kalemle yapacaktır.



i. Öğrenci, cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle atacaktır.



j. Cevap kâğıdında bulunan “Bu alanda işaretleme yapmayınız.” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.



k. Öğrenci cevap kâğıdında yer alan kitapçık türü bölümünü kendisine verilen kitapçık türüne uygun olarak işaretleyecektir. Sınav görevlileri de doğru işaretlemenin yapılmasını mutlaka kontrol edecektir. Sınıf öğrenci yoklama listesine kitapçık türünün kodlanacağı ilgili bölüme salon görevlileri dikkatli bir şekilde, öğrenciye verilen kitapçık türü ile cevap kâğıdında yer alan kitapçık türü kodlamasını kontrol ederek yazacaktır.



l. Öğrenciler, cevaplarını siyah kurşun kalemle, soru kitapçığında yer alan açıklamalarda ve cevap kâğıdında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyeceklerdir.



m. Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.



n. Örneğe uygun işaretleme yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soruya verilen cevap doğru olarak kabul edilmeyecektir.



o. Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Sınav başlamadan önce salon görevlileri öğrencilere soruların cevaplarının cevap kâğıdına mutlaka işaretlenmesi hususunda gerekli uyarıyı yapacaktır.



ö. Sınav esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecektir. Salon görevlileri kopya çektiğini tespit ettiği öğrencilerle ilgili durumu açıklayıcı tutanak hazırlayarak sınav evrakına eklenecektir.



p. Sınav kurallarına uymadığı tespit edilen öğrencilerin sınavı iptal edilecek ve devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer öğrencilerin dikkatini dağıtmamak ve zaman kaybetmelerine yol açmamak için gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu öğrencilerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacaktır.



r. Sınav bitiminden sonra,



i. Öğrenciler, cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim edecek ve sınıf öğrenci yoklama listesine imzalarını atacaktır. Sınavlarını tamamlayan öğrencilerin sınav evrakı kesinlikle öğrenci sırasında bırakılmayacaktır.



ii. Sınav görevlileri, sınav evraklarını toplayacak, sınav güvenlik poşetine koyup kapattıktan sonra soru kitapçıklarıyla birlikte bina sınav komisyonuna teslim edecektir.



iii. Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik poşetlerini dönüş sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir. Talep edilmesi durumunda, soru kitapçıkları veli ya da öğrenciye verilebilecektir. Talep edilmeyen soru kitapçıkları il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından okul/kurumlarda kullanılmak üzere toplanacaktır.



2016 PYBS sınav giriş belgesi ve yerlerini öğrenmek isteyen öğrenciler haberimizden detaylı bilgileri öğrenebilirler. PYBS sınav tarihini de buradan görebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) öncesinde öğrenciler ve veliler sınav giriş belgesini ve sınav yerleri hakkında bilgi edinmek istiyor. İşte tüm detaylar.


#PYBS
#2016 PYBS sınav giriş belgesi
#PYBS sınav yerleri
#PYBS sınav tarihi
8 yıl önce