|

YKS nedir? YKS sınav sistemi nasıl olacak?

YKS nedir, YKS nasıl olacak? sorularının yanıtı üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin açıklanmasıyla merak konusu oluyor. İşte Yükseköğretim Kurumu Sınavı (YSK) sınav sistemine dair ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:36 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:49 - 12/10/2017 Perşembe
Diğer
​YKS nedir? YKS sınav sistemi nasıl olacak? sorularının yanıtı haberimizde.
​YKS nedir? YKS sınav sistemi nasıl olacak? sorularının yanıtı haberimizde.

YKS, Üniversiteye girişte YGS ve LYS yerine gelen yeni Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen yeni sistemdir. Peki YKS nedir? İşte YKS'nin detayları...

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınav sisteminde yapılan değişikliği açıklıyor. Saraç'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


YKS NEDİR?

Şu an var olan 18 puan türü önemli bir işlev görmekteyse de bu sayıda puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı bu 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

Her bir puan türünde Türkçe ve Matematiğin katkısı olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda en güç olandır. MEB müfredatı daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sınavda da baz alınacaktır.Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler ve sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın ve daha sade ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Öğleden sonraki ikinci oturumda adayların lise müfredatı esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavına giren aday sayımız çok azdır.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavıdır, adaylar temel yeterlilik sınavını alacaklar. Bu testte adayların mantıklı düşünmeye yönelik sözel ve sayısal sorular olacaktır. Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcuttur.

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir."

"Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl içinde geçerli olacaktır.

İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.

Puan türü 5'e düşürüldü

Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir bir sistemdir. Sınav puan türü 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir. Temel yeterlilik puanının oluşturulması önemlidir. Türkçe ve matematiğin esas olduğu bir değerlendirme olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okullarını tercih etmeye izin veren bir sistemdir. Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz."

Akademik Yıl Açılışında duyurmuştu

Bu seneden itibaren uygulanacak üniversite sınavı sisteminde YGS-LYS ayrımı kalktı. 5 güne yayılan sınavlar artık bir hafta sonu içinde yapılması bekleniyor. Puan türü ise 4 başlık altında değerlendireceği belirtiliyor.

Akademik Yıl Açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, sınav sisteminde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi vermişti.

ESKİ SİSTEM NASILDI?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.

YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.

YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

#YKS
#YKS nedir
#Üniversiteye giriş sınavı
#YKS sınavı
#YÖK
6 yıl önce